EĞİTİM

OKUL BAHÇESİNDE TRAFOYA SOL PARTİ’DEN TEPKİ

OKUL BAHÇESİNDE TRAFOYA SOL PARTİ’DEN TEPKİ
İlk kez Denizli Metropol’ün Denizli’ye duyurduğu Denizli’nin Pamukkale ilçesi Atalar Mahallesi’ndeki Saadettin Kıbrıslıoğlu İlkokulu bahçesine yapılmak istenen trafo ile ilgili Denizli’de tepkiler sürüyor. Haberi Denizlililere ilk duyuran Denizli Metropol’ün ses getiren haberinin ardından bu kez Sol Parti Denizli İl Başkanlığı’ndan bir açıklama geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sol Parti İl Başkanı Orhun Çoban “Atalar Mahallesine Saadettin Kıbrıslıoğlu İlkokulu’nda bulunan anaokulunun bahçesine ilçe belediyesi, kaymakamlık ve milli eğitim müdürlüğü tarafından trafo yapılmasına izin verilmesi çocuklarımızın geleceği için tehlikelidir” dedi. 0-14 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda yüksek gerilim hatlarına 500 metreden yakın mesafede yaşayan çocuklarda lösemi riskinin 8.8 kat fazla olduğu ortaya çıktığını dile getiren Çoban “Çevreye radyasyon yaymakla kalmayıp zaman zaman patlamalara da neden olduğunu biliyoruz . Okulun bahçesine elektrik trafosu yapmak çocukların hayatını riske sokmaktır” diye konuştu.



“ÖLÜM TEHLİKESİ İBARESİ”

Çoban açıklamasının devamında “Çocukların ‘ölüm tehlikesi' ibaresinin olduğu bir trafonun dibinde oyun oynamalarının sağlığı ve güvenliği ile okul kurallarının ihlal edildiği anlamına gelir” dedi. Bu durumun milli eğitim bakanlığının iş sağlığı ve güvenliği genelgesine göre de hukuka aykırı olduğunu dile getiren Çoban ”Trafonuzu yapacak başka alan bulun çocuklarımızın sağlığından uzak durun” diyerek Sol Parti olarak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?
Denizli’yi merkez ve ilçelerde dağ, tepe, sokak cadde arşınlayan CHP Önceki dönem İl Başkanı Mahir Akbaba, ilk okuduğu okulun bahçesine trafo inşa edileceğini öğrenince soluğu okulda aldı. Akbaba, Bakanlık genelgesine göre okul bahçesine trafo inşa edilemeyeceğini belirtirken, yerel yöneticilere sordu: “Siz çocuklarınızı, torunlarınızı bu bahçede oynatır, bu okula gönderir misiniz?”

Haberi Denizlililere ilk duyuran Denizli Metropol’ün ses getiren haberinin ardından bu kez Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan ve temsilcileri de okul önünde inceleme yaptıktan sonra Denizli Metropol’e “Bu haber medyada yer aldıktan sonra gelip okulda incelemelerde bulunduk. Okulun oyun bahçesine trafo yapılacak olması asla kabul edilemez. Bu kadar yüksek gerilimin radyasyon deposunun bir okulumuzun dibinde ne işi var. Bu bir vicdansızlıktır. Yetkili makamların buna nasıl izin verdiğini araştırıyoruz. Yasal mevzuaat ortadayken buraya trafo yapılmasını kabul etmiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Okulun yaptıran Hasan Kıbrıslıoğlu ise “Memleketimize iki tane okul yapma imkanımız oldu. 2000 yılında babamın adına bu okulu yaptırmıştım. 2010 yılında da annemin adına bir okul yaptırdım. 2020 yılında da kendi adımıza bir okul yaptırma planımız olmuştu ancak yaşanan süreçten dolayı şu anda yapamadık. İnşallah gelecek yıllarda da Allah nasip ederse kendi adımıza bir okul yapacağız” dedi. Okul bahçesine trafo dikeleceği şeklindeki haberleri duyduktan sonra Kıbrıslıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Okulun bahçesine ‘gülüyorum’ trafo için kazı çalışması yapmışlar. Zaten okulumuzun bahçesi çok küçük zamanında öndeki binayı yıkalım 16 derslik daha yapmak istemiştik ama zamanındaki mevzuatı aşamadık. Zaten küçük olan okulun bahçesine bir de yüksek gerilim koyup çocukları orada oynatmak hangi zihniyetin ürünü çok merak ediyorum. Lütfen bu yanlıştan geri dönülsün aksi takdirde suç duyurusunda bulanacağım.”
 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon