EKONOMİ

MUHASEBECİLER SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR

MUHASEBECİLER SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR
Denizli Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir Odası (SMMM) Başkanı Adnan Selçuk, Covıd-19 sürecinin Mali Müşavirlik mesleğinin ne kadar büyük öneme sahip olduğunu net bir şekilde gösterdiğini söyledi. Selçuk, Mali Müşavirlerin çözülmesi gereken sorunları bulunduğunu kaydetti.

1 -7 Mart Muhasebe Haftası nedeniyle Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Denizli SMMM Odası Başkanı Adnan Selçuk, Muhasebe haftasını pandemi süreci nedeniyle sınırlı etkinliklerle kutladıklarını belirterek “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart, Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır.  İlimizde, 1283 Meslek Mensubu ve 152 stajyer hizmet vermektedir. Hayatımızın her alanını etkileyen pandemi dolayısı ile Muhasebe Haftamızı sınırlı bir organizasyonla kutluyoruz. COVID-19 süreci Mali Müşavirlik mesleğinin ne kadar büyük öneme sahip olduğunu net bir şekilde göstermiştir. Dünyanın ve ülkemizin bu sıkıntılı sürecin üstesinden geleceğine olan umudumuz tamdır. Muhasebe mesleğinin sunmuş olduğu hizmetlerin ne kadar hayati öneme haiz olduğu pandemi dönemi boyunca daha iyi anlaşıldı. Mali Müşavirler, pandeminin zor şartlarında, görevi başında işletmelerimize ve ülkemize hizmet vermeye devam etti. Bu zor şartlarda çok sayıda meslek mensubumuz hastalandı ve bazı meslektaşlarımız aramızdan ayrıldı. Halen hastalıkla mücadele edenlere acil şifalar diliyor, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet ve başsağlığı diliyorum” dedi.

Mali Müşavirlerin çözülmesi gereken sorunları bulunduğunu kaydeden Selçuk “Çözümünü talep ettiğimiz bazı sorunlarımız şöyle; Mücbir sebep hali genişletilmelidir. Serbest meslek erbabında KDV’nin Gelir Vergisinde olduğu gibi tahsilat esasına göre düzenlenmesi sağlanmalıdır. Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV indirimi yapılmalıdır. Mali Müşavirlere arabuluculuk yetkisi verilmesi gerekmektedir. Beyanname imzalatma zorunluluğunun kapsamı genişletilmelidir.  Mali tatile ilişkin süreler uzatılmalıdır.  Mali Müşavirlere yeşil pasaport verilmelidir. SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.  Maliye bakanlığı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. ancak bunlar bedelsiz kalmamalı ve artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka ekonomik karşılığını bulmalıdır. Kamu Kurumlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır. Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız ve çözülmesini talep ettiğimiz biriken çok sayıda sorunumuz bulunuyor, bu sorun ve sıkıntıların, diyalogla ve işbirliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz.  Ülkemizin, şeffaf, öngörülebilir, sade ve kolay anlaşılır bir vergi sistemine sahip olması gerektiğine inanmaktayız. Bu kapsamda yapılacak, kanunların gözden geçirilmesi, vergilendirme süreçleri ile beyanname ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve sayılarının azaltılması gibi her türlü iyileştirme çalışmalarının destekçisi olma gayretinde olmaya devam edeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon