EKONOMİ

LEBLEBİLİK NOHUT GELİŞTİRME PROJESİ’NDE HASAT YAPILDI

LEBLEBİLİK NOHUT GELİŞTİRME PROJESİ’NDE HASAT YAPILDI
Denizli Ticaret Borsası, Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu- Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün işbirliği ile 2016 yılında başlayan “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projesi kapsamında Tavas İlçesi Ebecik Mahallesi’nde Leblebilik Nohut Çeşitleri’nin hasadı yapıldı.

Denizli Ticaret Borsası, Ankara Atom Enerjisi Tohum Müdürlüğü, Eskişehir Tohumculuk Enstitüsü ve Denizli Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa hayata geçirdiği 2016 yılında başlayan projenin hasadı yapıldı.



Proje kapsamında 6 yıl önce Tavas’ın Ebecik Mahallesinde bulunan yaklaşık 2 buçuk dekarlık araziye kobant 60 kaynağı yöntemi ile mutasyon ıslahına uğramış nohut tohumları ekildi. Ekilen tohumlardan Borsa 20 ismi verilen sarı leblebilik tohumun hasadı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.



Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili “Bize destek veren Tarım İl Müdürlüğümüze ve Ankara Atom enerjisindeki tohumculuk bölümüne ve Eskişehir’deki tohumculuk enstitüsüne de teşekkür ediyoruz. Biz onların desteği ile bu seviyeye geldik. Denizli leblebinin merkezi, Türkiye’nin membası dediğimiz bir yer. Türkiye’de üretilen leblebinin %75-80’i Denizli’de üretiliyor. Tabi tohumculuk çok önemliydi. Bu sektörde sıkıştığımız bir konuda vardı. Leblebilik nohut ihtiyacımızı çok çeşitli nohutlarda karşılıyorduk. Bu da üreticilerimize sıkıntı veriyordu. Biz de Denizli Borsası ve bu dört kurum olarak yola çıktı. İlk 6 yılda geldiğimiz bu nokta artık elle tutulur bir hale geldi. İnşallah bu Borsa 20 dediğimiz çeşidimize artık üretim vereceğiz ve bunu da bakanlığa bildirdik. Bu üretimden sonra, bu Borsa 20’den sonra daha çok çeşitler çıkacak burada. Borsa 20 sarı leblebilik nohudumuz, bundan sonra beyaz leblebicilik nohutla devam ediyor çalışmalarımız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon