EKONOMİ

KREDİ KARTLARINDA TAKİPTEKİ ALACAKLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR:  İŞTE SON RAKAM

KREDİ KARTLARINDA TAKİPTEKİ ALACAKLARDA ARTIŞ SÜRÜYOR:  İŞTE SON RAKAM
Vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığı bir döneme girildi. BDDK’nın verilerine göre, yılbaşında düşüş gösteren takipteki alacaklar, temmuz ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Özellikle bireysel krediler ve kredi kartlarında takip oranları dikkat çekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre, bankacılık sektöründe kredi hacmi yılbaşından bu yana nominal olarak yüzde 25 artış gösterdi. Ancak bu artışa paralel olarak, vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığı ve takibe düşen kredi oranlarının yükseldiği gözlemleniyor. Yılın ilk üç ayında düşüş gösteren takipteki alacaklar, temmuz itibarıyla yeniden artmaya başladı.

Yılbaşında yapılan maaş zamları sonrası, yılın ikinci yarısında asgari ücrette ve diğer ücretlerde artış yapılmaması, vatandaşın kredi borçlarını ödemesini zorlaştırdı. BDDK verilerine göre, tüketici kredilerinde yüzde 18, ihtiyaç kredilerinde yüzde 28, kredi kartlarında ise yüzde 35 oranında artış kaydedildi. Buna karşılık, takibe düşen bireysel kredilerde yüzde 46,69, konut kredilerinde yüzde 25,88, taşıt kredilerinde yüzde 44,28, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 47,03 oranında artış görüldü.

Vatandaşların en çok zorlandığı ödeme kalemlerinden biri olan kredi kartları, takibe düşme oranlarında rekor artış yaşadı. Yılbaşında yüzde 1,37 olan kredi kartlarındaki takipteki alacak oranı, 8 ay sonunda yüzde 2,59’a yükseldi. Bu artış, kredi kartlarının vatandaşlar için kaçınılmaz bir borç aracı haline geldiğini gösteriyor.

İhtiyaç kredilerinde de ciddi bir artış yaşanıyor. Yılbaşında yüzde 3 olan takibe düşen kredilerin oranı, ağustos ayı itibarıyla yüzde 3,44’e çıktı. Özellikle yılın ikinci yarısında kredi geri ödemelerinde zorlanmaların arttığı görülüyor.

Konut kredilerinde takibe düşenlerdeki artış daha düşük seviyede kaldı. Yılbaşında konut kredilerinde yüzde 4 oranında bir artış görülürken, takibe düşenlerin oranı yüzde 25,88 seviyesinde oldu. Buna rağmen, konut kredilerinin toplam krediler içerisindeki payı yatay bir seyir izledi.

Taşıt kredilerinde ise yılbaşından bu yana düşüş görülse de, takibe düşen oranlar ciddi şekilde arttı. Yılbaşında yüzde 0,15 olan taşıt kredilerindeki takip oranı, temmuz ayında yüzde 0,25’e yükseldi.

Ticari kredilerde yılın başında görülen takibe düşenlerin oranı yüzde 1,63 iken, 8 ayın sonunda bu oran yüzde 1,50’ye geriledi. Ancak temmuz ayıyla birlikte ticari kredilerde takibe düşen oranlarda yeniden artış gözlemlenmeye başladı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon