EKONOMİ

KOCASERT AÇIKLADI, FED VE MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?

KOCASERT AÇIKLADI, FED VE MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?
ABD Merkez Bankası bu gece faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası’nın ise 16 Aralık Perşembe (yarın) Para Politikası Kurulu Toplantısı var.  Bu toplantılardan nasıl bir karar çıkar? Piyasalara etkisi ne olur? Denizlili İş İnsanı Süleyman Kocasert Denizli Metropol’e özel yorumladı.

ÖZEL HABER
Günlerdir döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlerin ardından gözler önce ABD Merkez Bankası’nın bu gece açıklayacağı faiz kararı ile Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplantısına çevrildi. Yurt içi piyasalar, firmalar, iş insanları kısacası tüm ekonomi çevresi bu kararı bekliyor.  Merkez Bankası Para Politikası toplantısı 16 Aralık 2021 Perşembe (yarın) yapılacak. Toplantının hemen ardından faiz kararı da duyurulacak. Merkez Bankası PPK toplantısı faiz kararı saat 14.00'te açıklanacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. MB’den nasıl bir karar çıkar? Piyasalara etkisi ne olur? Denizlili İş İnsanı Süleyman Kocasert Denizli Metropol’e özel değerlendirdi.


“FED BAŞKANI POWELL’DAN DÜNYAYA MESAJ”
Kocasert “Hatırlarsanız geçen ayki Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ilgili, öncesinde herhangi bir yorum yapmamıştım. İtiraf edeyim; ne diyeceğimi bilemiyordum. Yarın durum çok mu farklı?, Hayır değil. Hepimiz Merkez Bankası’nın faiz kararına kilitlenmişken, belki de bugün, yarınki toplantı kadar önemli başka bir toplantı var. FED’in toplantısı... Ben burada iki önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. Birincisi FED Başkanı Powell, Aralık ayının hemen başında “Artık enflasyonun önündeki geçici ifadeyi kaldıralım” dedi. Bakın bu dünyaya verilmiş çok önemli bir mesajdır. Dünya genelinde enflasyonist baskı zaten var. Bunun artarak devam edeceği yönünde bir işaret. İkincisi ise şahin yaklaşımının arttırma sinyalleri… FED bugün faiz arttırmasa bile artık 2022’de çok daha şahin politikalar izleyeceği yönünde mesajlar vereceğini düşünüyorum. Bu yarınki Merkez Bankası kararını da direk olarak etkileyecek” diye konuştu.


“ÖNEMLİ OLAN PİYASALARDAKİ GÜVEN,
İSTİKRAR VE GELECEĞE DÖNÜK MESAJLAR”
Kocasert açıklamalarının devamında ise Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili konuştu. Kocasert “Merkez Bankası kararı öncesi şunu söyleyebilirim. Aslına bakarsınız döviz bir emtiadır. Emtianın fiyatını piyasalar, arz ve talep dengesi belirler. Türk Lirasına ilgi, alaka ve güven olmadığı müddetçe değer kaybetmeye devam edecektir. Buna karşılık döviz, başta Dolar olmak üzere değer kazanacaktır. Esas olan piyasalardaki güven, istikrar ve geleceği dönük pozitif mesajlardır” dedi. 

“ISRAR DEVAM EDERSE, YENİ REKORLAR GÖREBİLİRİZ”
Süleyman Kocasert, MB’nin faiz indiriminde ısrarlı davranması ile ilgili de yorumlarda bulunarak “Şöyle bir yaklaşımı hala anlamakta ve kabullenmekte zorlanıyorum. Açıkçası Merkez Bankamız hala ısrarla neden bütün Dünyadaki Merkez Bankalarının tamamına yakını faiz arttırırken, faiz düşürmeye devam ediyor. İtiraf etmem gerekirse, ‘Şemsiye sebeptir, yağmur sonuç ‘ benzeri yaklaşımın çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Eğer Merkez Bankamız bu yanlışından dönmez, bu politikasından vazgeçmezse, biz önümüzdeki günlerde çok daha farklı Dolar, Euro oranları ve maalesef yeni rekorlarla karşılaşabiliriz. 15’in üzerinde Doları görmek bizi şaşırtmaz” ifadelerini kullandı.

“MERKEZ BANKASI YARIN PAS GEÇERSE, ŞAŞIRMAM”
Kocasert, Merkez Bankası’nın yarın faiz indirimine gitmeyeceği yönünde bir düşüncesinin oluştuğunu da sözlerine ekleyerek “ İçimde öyle bir ümit ve inanç var ki, Merkez Bankamız ve Hükümetimiz bu gelişmelere kayıtsız kalmayacak. Evet; rekabetçi kur, evet ihracatın artması, ancak bir takım makro hedeflerde göz ardı edilmeden bunların yapılması, başta enflasyon olmak üzere… Bu sebepten dolayı piyasalar bir puanlık düşüş tahmininde bulunurken, hatta birçokları bunu ikiye revize etmişken, Merkez Bankamız yarını pas geçerse, beni şaşırtmayacağını söyleyebilirim. Aksi takdirde bir ya da iki puanlık düşüş demek, Dolar ve Euro’nun freninin kaybolması demek” dedi.  

“TÜRK LİRASI DEĞER KAZANMAZ”
Kocasert sözlerinin sonunda ise 2022 yılının ilk yarısını işaret ederek “Merkez Bankası ısrarcı tavrına sürdürürse, 2022’nin ilk yarısında ciddi oranlarda faiz artırımına gitmek zorunda kalabilir. Faizlerin yüzde 15, enflasyonun yüzde 30-35 olduğu bir ortamda bu kadar yüksek negatif faizle Türk Lirası değer kazanmaz ve mevduatlar Dolardan, Türk Lirasına dönmez” diye konuştu.   

SÜLEYMAN KOCASERT’İN ÇARPICI YORUMLARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon