YAŞAM-GÜNCEL

KIZILAY DENİZLİ KAN MERKEZİ MÜDÜRÜ TOKCAN’DAN ÇAĞRI

KIZILAY DENİZLİ KAN MERKEZİ MÜDÜRÜ TOKCAN’DAN ÇAĞRI
Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan, Kızılay Denizli çalışmalarını Denizli Metropol’e anlattı. Bayramyeri Meydanı’ndaki kan alma birimi önünde Denizli Metropol Haber Koordinatörü Murat Acar’ın sorularını yanıtlayan Dr. Tokcan, Denizlili vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu.
 
ÖZEL RÖPORTAJ
Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan, ülke olarak çok zorlu bir süreç yaşandığını belirterek “Pandemi etkisi var. Bu da kan stokları açısından olumsuz bir durum yaratıyor. Vatandaşlar salgın bir hastalıkla mücadele etikleri için tedirgin. Ancak kan bağışı anlamında Kızılay tüm tedbirleri almış durumda. Forum, Çınar ve Bayramyerindeki kan alma merkezlerimizde kan bağış çalışmaları sürüyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile kan verebilir. Biz vatandaşlarımızı bekliyoruz. Kan bağışı hayat bağışıdır” dedi.

KORONA TEDAVİSİNDE İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ
Kızılay’ın koronavirüsle mücadele anlamında önemli bir tedavi yöntemi ile ilgili aracılık yaptığını da sözlerine ekleyen Dr. Tokcan “Koronavirüs tedavi yöntemlerinde farklılıklara gidildi. Koronavirüs hastalığı geçirmiş kişilerin kanından antikorları alınarak bir tedavi yöntemi geliştirildi. Biz buna immün plazma tedavisi diyoruz. Bu tedavi anlamında Üçler’deki merkezimizde immün plazma bağışlarını kabul ediyoruz. Bu salgın hastalığa karşıda bu şekilde mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımızı immün plazma bağışı içinde bekliyoruz” diye konuştu.  



“18 – 60 YAŞ ARASI BAĞIŞLARI KABUL EDİYORUZ”
Kan bağışı anlamında Denizli Halkı’nın çok duyarlı olduğunu söyleyen Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan “Denizli halkı yardımlaşmayı seviyor. Duyarlılar. Bu süreçte Denizli kan bağışı anlamında iyi bir noktada. Daha da iyi olacağımıza inanıyoruz. Forum, Çınar ve Bayramyerindeki kan alma merkezlerimize gelen vatandaşlarımızdan tam kan bağışı anlamında bağışlarını alıyoruz. 18 – 60 yaş arası kronik hastalığı olmayan vatandaşlarımıza geldiklerinde önce form doldurtuyoruz. Sonra kısa bir muayeneden geçiyorlar. Eğer kan alma anlamında bir sıkıntı yoksa doktorumuzun değerlendirmesine göre kan bağışını alıyoruz” dedi.  

“BİR KAN ÜÇ CANDIR”
Kan bağışı yapılmasının ardından yaşanan süreci de anlatan Dr. Tokcan “Kan alındıktan sonra o artık canlı bir hücre. Bizde bu kan bağışlarını Üçler’deki merkezimizde ısı ve basınç dolaplarımızda saklıyoruz. Alınan kanlar testlerden geçiyor, olumlu çıkarsa o kanlar ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Bizim sloganımız bir kan üç candır. Biz aldığımız kanı merkezimizdeki laboratuvarımızda üç farklı kan ürünü şekline getirip, üç farklı hastanın şifasında kullanıyoruz. Denizli’de bağışlanan kanlar Denizli’de kalıyor ve Denizli’deki ihtiyaç sahibi hastalarımız için kullanılıyor. Buradaki hastanelerimizden zaten yoğun bir talep var. Denizli’de hastanelerin bizden talebi yılda 50-60 bin civarında. Bizde bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.



“TROMBOSİT KAN BAĞIŞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan sözlerinin devamında “Tansiyon ve şeker hastaları, kolesterol rahatsızlığı olanlarda kan bağışı yapabilir. Onlarda gelip gönül rahatlığı ile kan verebilirler. Sağlıklı bir insan belirli aralıklarla kan bağışı yapabilir. Tam kan bağışı erkeklerde 3, kadınlarda 4 aydır. Halk arasında beyaz kan olarak adlandırılan kanın asıl adı trombosittir. Çınar Kan Bağış Birimimiz trombosit kan bağışını kabul ediyor. Bu kanı biz kanser tedavisi gören hastalarımızda kullanıyoruz. Bu da bizim için çok önemli” dedi.  

“KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR”
Denizli’de zaman zaman kamu kurum ve kuruluşları ve özel firmalar kan bağış kampanyaları yaptıklarını kaydeden Dr. Tokcan “Biz bunu çok önemsiyoruz. Bu çok ulvi bir iş. Kime kullanılacağını bilmeden böyle bir hayır yapıyorsunuz. 20 dakikanızı bu iş için ayırmanız yeterli.  Biz tüm Denizlilileri kan bağış birimlerimize davet ediyoruz. Kan acil değil sürekli ihtiyaç bunu unutmasınlar” diye konuştu.  



DR. MURAT TOKCAN’IN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon