EKONOMİ

KİRALAR NASIL DÜŞER? UZMANI ANLATTI

KİRALAR NASIL DÜŞER? UZMANI ANLATTI
Emlak Uzmanları, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren kiralık dairelere hızlı bir talep artışı olduğunu belirterek, kiraların nasıl düşeceğini anlattı.

İnşaat sektörünün pandemi dönemindeki yavaşlamasının, artan finansman ve maliyetler yeni inşaat üretimini azalttığını belirten Emlak Uzmanları "Taleplerin artması sonrasında fiyatlar yukarı yönlü artmaya devam ediyor" dedi. Emlak Uzmanları, konut kiralarındaki bu artışların birden çok nedene bağlı olduğunu belirterek, “Geçen yıl yapılan konut kredi kampanyaları ile stokları hızla tüketen inşaat sektörü artan maliyetler nedeniyle uzun bir dönem beklemede kaldı. Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren evlenme, normalleşme, kentsel dönüşüm, üniversite yerleştirmeleri, tayin ve atamalar ile çok hızlı bir talep artışı oldu. Eski evlerden ziyade güvenilir ve tadilatlı konutlara daha da yoğun talep yaşandı” dedi.

Kira fiyatlarının düşmesinin ancak orta vadede mümkün olabileceğini belirten Emlak Uzmanları “Öncelikle yeni inşaat arzına ihtiyaç var. Son TÜİK verilerine göre yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 45,3 artmasına rağmen yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü sadece yüzde 3,3 arttı. Hatta yeni başlamış olanların da ivedi olarak tamamlanması, hatta ruhsat alıp başlamamışlar için de ek bazı teşviklerin uygulanması faydalı olabilir. Kredi yurtlar kurumlarının da özellikle öğrencilerin yoğun olduğu illerde bazı ticari binaları hızlıca kiralayarak yurt kapasitesini arttırması hızlı bir fayda sağlayacaktır. Arz fazlası olan bazı ticari mülkler de ayrıca özel yurtlara çevrilebilir. Bu konuda yönetmelik düzenlemeleri ile sürece destek sağlanabilir” diye konuştu.

Şehir merkezi dışında yeni gelişme alanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Emlak Uzmanları “Özellikle şehir merkezi dışında yeni çekim merkezlerine ihtiyaç var. Bu merkezlerinde özellikle hızlı ulaşım alternatifleri ile diğer merkezlere bağlanması gerekiyor. Bu nedenle özellikle metro projelerinin de hızlandırılması şart. Ayrıca TOKİ, Emlak Konut ve belediyelerin toplu konut şirketlerinin de dar gelirlilere yönelik ek projeleri hızlıca yerine getirmesi fayda sağlayacak. Kentsel dönüşüm talepleri için de rezerv alanlarda yıkım sürecine katkı sağlayacak alanlarda konut üretimleri sağlanmalı” dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon