EKONOMİ

İMO’DAN İŞVERENLERE SİTEM, MESLEKTAŞLARINA ÇAĞRI

İMO’DAN İŞVERENLERE SİTEM, MESLEKTAŞLARINA ÇAĞRI
İMO, işverenlerin inşaat mühendislerinin emeğini yok saydığını, komik ücretler teklif ettiğini ve güvensiz iş ortamı sağladığını savundu. Diğer yandan meslek mensuplarına seslenilen açıklamada hak edilenin altında ücretlerin kabul edilmemesi istendi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi 17. Dönem Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, derinleşen ekonomik kriz ortamında meslektaşlarının mevcut koşullarda geçimlerini zor şartlar altında tabiri caizse ekmeğini taştan çıkartarak sağlayabildiği belirtilerek, oldukça yoğun bir emeğin harcandığı inşaat sektöründe ekonomik zorlukların yanı sıra ne yazık ki işverenlerin de inşaat mühendislerinin emeklerini yok saydığı vurgulandı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremleri ile inşaat mühendislerinin emeğinin ne denli önemli ve hayati olduğunun ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada, "Buna rağmen günümüzde halen meslektaşlarımızın, şantiyelerde işini tam anlamıyla yerine getirme arzusunun engellendiği, hayati önem taşıyan statik projelere komik rakamların teklif edildiği, kamu ve özelde baskılara maruz kaldığı ve en kötüsü de tam olarak emeğinin karşılığının verilmediğini görüyoruz. Bu durumdan anlaşılan yaşamın yapı taşı inşaat mühendisliğinin önemi acı depremlerin ardından unutulmuş ve yeniden göz ardı edilir duruma gelmiş olmasıdır." denildi.

"İşverenleri uyarıyoruz, emeğimizin toplumsal olarak kıymetinin bilinmesini istiyoruz" ifadesi kullanılan açıklamada, "Mevcut koşullarda zaman zaman mesleğinin dışında işlere inşaat mühendislerinin görevlendirilmesi, karşılığı olan bedelin çok altında komik rakamlarla çalışmalarının istenmesi, mevcut çalışan meslektaşlarımızın güvensiz ortamlarda ve 4857 Sayılı İş Kanunda belirlenen sürelerin üzerinde zor koşullarda çalıştırılmaya zorlanması tam bir akıl tutulmasıdır ve kabulü mümkün değildir. Bununla birlikte yine inşaat mühendisi meslektaşlarımızın yoğun emek harcayarak, zorlu koşullara rağmen almaya hak kazandıkları diplomaları ve imza yetkileri değersizleştirilerek ucuzlaştırılmaya çalışılmaktadır. Hayati önem taşıyan mesleğimizin hakkı sermayenin oyuncağı değildir" ifadelerine yer verildi.

Denizli başta olmak üzere ülkenin neredeyse tamamının deprem riski başta olmak üzere her türlü afet riski taşıdığı, bu nedenle merkezi yönetimin, yerel yönetimlerin ve STK'ların, zor koşullara rağmen işini hakkıyla yapan inşaat mühendislerinin mesleki itibarlarını koruması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Meslektaşlarımıza da anlatmak istediğimiz emeğinizin kıymeti ve değerli oluşudur. Bu noktada mesleki itibarımızın korunmasında en önemli görev yine en başta size ve bizlere düşmektedir. Kesinlikle yaptığınız işin kıymetini bilerek hareket etmeniz gerekmektedir. Bu nedenledir ki emeğinizin ucuzlaştırılmasına, yetki ve sorumluluklarınızın değersizleştirilmesine toplu bir şekilde karşı koyarak emeğinizin tam karşılığını ve ederini almanız en doğal hakkınızdır." görüşüne yer verildi.

Açıklamada, "Sonuç olarak hep birlikte, medeniyetin inşasında en önemli pay sahibi inşaat mühendisi meslektaşlarımızın hakkını istismarlara karşı durarak, birlik olarak mesleki değerimizi koruyacak ve haklarımızın tam karşılığını alacağız. Hakkımızı, itibarımızı ve emeğimizi hiçe sayan kim olursa olsun mesleki itibarımızın zedelenmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha kamuoyuna saygıyla bildirmek isteriz" ifadeleri kullanıldı. 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon