EKONOMİ

İLK İHRACATIMI SOĞAN VE ELMA İLE YAPTIM

İLK İHRACATIMI SOĞAN VE ELMA İLE YAPTIM
Denizli’nin ünlü iş insanlarından Gamateks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aydınlı, iş hayatına nasıl başladığını Denizli Metropol’de yayınlanan “20. Yılda 20 Duayen iş insanı” belgeselinde anlattı.
 
Denizli Tekstili başta olmak üzere duayen iş insanlarının konuk olduğu program ilgi ve hayranlıkla izleniyor.

İLK İHRACATI NASIL GERÇEKLEŞTİRDİ

Henüz lisede okurken bile ihracatçı olmayı hayal ettiğini hatırlatan Aydınlı, “Ortaokulu bitirdikten sonra Denizli’ye lise okumak için geldim. Denizli’de o dönem üç yer dokuma ile uğraşırdı. Kızılcabölük, Buldan ve Babadağ. O zamanlar boya ithal edilirdi Kızıcabölük’e. İzmir’den yabancı satıcılar getirirlerdi. Benim hep ilgimi çekerdi. İncelemeyi severdim. 60’da lise yıllarında Denizli’de okurken, nasıl ithalatçı, ihracatçı olunur araştırırdım. Bu işleri o zamanlar sadece gayri müslümler yapardı. Sonra 70’lı yıllarda üniversiteyi bitirdikten sonra Ankara’da 1.5 yıl memuriyet hayatı yaşadım. Orada bürokrasiyi tanıdım. Kafamda hep ihracatçı olmak vardı. Denizli’ye döndüm ve seyahat acentesi kurdum. O da dışa dönük bir işti. Turist getirmek o dönem çok önemliydi. Seyahat acentesi işinde; bu işi yaptığınız ilde demiryolu ya da havaalanı ulaşımı önemliydi. O işte tam başarılı olamadım. Otobüsçülük yaptım. Hac seyahatleri organizasyonu yaptım. Suudi Arabistan’a gittim, geldim. Üç yıl sürdü bu iş. Kuveyt ve Suudi Arabistan’da bağlantılarım oldu.”

Arabistan yarımadası ile ilişkilerinden dolayı 1978 yılında ihracata başladığını dile getiren duayen iş insanı, “1978 yılında ilk ihracatımı soğan ve elma ile yaptım… O zaman başka üretilen bir şey yoktu ihraç edecek. İki TIR mal gönderdim. Çok kar etmedim. Hatta başa baş çıktım ama işi mutfağında öğrendim. Gümrükler, satış, ambalaj hepsini öğrendim. Bir alt yapım olmadığı için bu benim için iyi oldu. Sonra kuruyemiş ihracatına yöneldim. Bal da ihraç ettim. Daha sonra benden transfer ettiği bir çalışanla DENTEKS’te başladı bal ticaretine. O zaman imkanım kısıtlıydı. Belediye İşhanı’nda 20 metrekarelik bir alanda çalışıyordum. Ama cesaretim yüksekti. 1984 yılına kadar böyle idare ettim. O süreç içinde kuruyemiş başta olmak üzere gıda maddesi ihraç ettim. Birikim yaptım. 1984’de Rahmetli Özal bedelsiz ithalat çıkardı. Sonrasına dünyaya açıldım”

OSMAN AYDINLI'NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon