EKONOMİ

FİRMALAR, SON 5 YILDA BANKALARDAN NE KADAR KREDİ KULLANDI?

FİRMALAR, SON 5 YILDA BANKALARDAN NE KADAR KREDİ KULLANDI?
Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar, son 5 yılda bankalardan toplam ne kadar kredi kullandı? Haberimizde…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ortaklaşa gerçekleştirdiği "Sektör Bilançoları 2023" araştırmasına göre, 2023 itibarıyla Türkiye genelinde 1 milyon 62 bin 328 firma faaliyet gösteriyor. Son 5 yılda bu firmaların banka kredisi kullanımı hızla arttı.

Firmaların 2019 yılında kullandıkları toplam banka kredisi 2 trilyon lira iken, bu tutar 2020’de Kovid-19 salgınının etkisiyle 2,6 trilyon liraya yükseldi. 2021’de 3,8 trilyon liraya, 2022’de 5,7 trilyon liraya çıkan kredi tutarı, 2023’te 7,5 trilyon liraya ulaştı. Böylece firmaların 5 yılda bankalardan kullandıkları kredi miktarı toplamda 21,7 trilyon lirayı buldu.

Kredilerin vadelerine bakıldığında, 14 trilyon 373 milyar lirası uzun vadeli, 7 trilyon 375 milyar lirası ise kısa vadeli kredilerden oluştu. Bu verilere göre, uzun vadeli krediler toplam kredilerin yüzde 66’sını oluşturdu.

"Sektör Bilançoları 2023" verilerine göre, sadece "tarım, ormancılık ve balıkçılık" ile "toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı" sektörlerinde kısa vadeli krediler uzun vadelilerden fazla oldu. Diğer tüm sektörlerde uzun vadeli krediler ön planda yer aldı.

Verilere göre, en fazla banka kredisi kullanan sektör imalat sektörü oldu. İmalat sektörü firmaları, son 5 yılda toplam 6,4 trilyon lira kredi kullandı. Bu kredilerin yarısı kısa vadeli, yarısı ise uzun vadeli olarak kaydedildi.

İmalatın ardından en fazla kredi kullanan ikinci sektör, 3,5 trilyon lira ile "toptan ve perakende ticaret" sektörü oldu. Bu sektördeki kredilerin büyük kısmı kısa vadeli kredilerden oluştu.

Üçüncü sırada ise 2,9 trilyon lira ile "elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı" sektörü yer aldı. Bu sektörde kullanılan kredilerin büyük kısmı uzun vadeli kaynaklardan sağlandı.

Kredi kullanımında en düşük seviyede kalan sektörler ise 7,2 milyar lira ile "diğer hizmet faaliyetleri", 33,2 milyar lira ile "kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor" ve 41,2 milyar lira ile "eğitim" oldu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon