EKONOMİ

DOĞAL TAŞ VE MADEN SEKTÖRLERİ İSTİŞARE TOPLANTISI DENİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

DOĞAL TAŞ VE MADEN SEKTÖRLERİ İSTİŞARE TOPLANTISI DENİZLİ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği ile Denizli İhracatçılar Birliği organizatörlüğünde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç’in katılımıyla Doğal Taş ve Maden Sektörleri İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Denizli’de Doğal taş ve Maden Sektörleri’nin sorunlarının konuşulduğu toplantı Pamukkale’de Doğa Termal Otel’de düzenlendi. Toplantıya Denizli protokolü ile Doğal Taş ve Maden Sektörlerinin paydaşları ile sektör temsilcileri katıldı.

TOPLANTININ TAMAMINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...





Toplantının açılış konuşmasını Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter yaptı. Serter “Üyelerimizin sorunlarını anlatmak ve çözmek için bu toplantıyı düzenledik. Pandemi dolayısıyla bu tür toplantılara ara vermiştik. Tekrar bir arada olmanın mutluluğu içindeyiz. Denizli ülkenin 9. İhracatçı şehri. Biz ise Denizli ihracatına geçen yıl 287 milyon Dolarlık bir katkı sağladık. Denizli travertenimizle Türkiye’nin en büyük rezervine sahibiz” derken, dernek çalışmalarını anlattı. 



Ardından konuşan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise Denizli yıllık 290 milyon dolarlık doğal taş ihracatıyla toplam ihracatımızdan yüzde 6,3 pay alıyor. Öte yandan, işlenmiş doğal taş grubunda 245 milyon dolarla Türkiye birincisiyiz. Benzer tablo Ağustos ayı itibariyle de devam ediyor. Öncelikle bu büyük başarıdaki tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Denizli yıllık olarak 123 ülkeye doğal taş ihracatı yapıyor, ancak ilk beş ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatın payı yüzde 77. Bu açıdan baktığımızda, doğal taş ihracatımızın daha farklı ülkelere de yayılmasının sürdürülebilirlik ve çeşitlilik adına önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.



Tüm Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Hanifi Şimşek ise böyle toplantılara büyük önem verdiklerini belirterek “Sorunlarımızı istişare yoluyla çözeceğimize inanıyoruz. Çevreye zarar vermeden mevzuatlara uygun ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.   



Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ise yaptığı konuşmada “En çok işlenmiş doğal taş ihracatı yapan il Denizli’dir. Çin’deki daralmaya rağmen bu başarıyı sağlayan üyelerimizi kutluyorum. Denizli’den üyemiz 70 firma ihracata büyük katkı sağlıyor. Toplamda 450 milyon Dolarlık ihracatımızın 45 milyon Dolarını Denizli firmaları yaptı. Denizli böylelikle yüzde 10’luk pay aldı” dedi…



İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya ise “Böyle toplantılar önemli, ancak böyle toplantılardan sonuç almak daha da önemli. Sektör sorunlarımızın çözüm bulmasını diliyorum. İş dünyası bu tür toplantılarda ne istiyor? Finansa erişim, kredi ve teşvikler… Bizim sektörümüz ne istiyor? Bizim sektörümüz yatırım yapmak ve istihdam sağlamak istiyor. Ocak açmak istiyor. Bu yatırımlar için bizim isteğimiz ne?… İzin izin izin… bizim en önemli sorunumuz bu” diye konuştu.



Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç ise yaptığı konuşmada “Problemleri biliyoruz. Çözmek için buradayız. Mevzuatlar var. Kanunla ilgili düzenleme yapma çalışmalarımız önümüzdeki günlerde gündeme gelecek. Bugün sizlerden alacağımız talep ve istekleri çözmek amacındayız. Sorunları bir üst makama taşıyoruz. Birebir tüm problemlerinizi dinleyip, çözümü için uğraş vereceğiz” dedi.



Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise konuşmasında “Denizli ihracatta 8. İl. Üreten bir şehir. Gurur duyuyoruz. Üretim ve girişim kültürü Denizli’de en üst seviyede. Madencilik sektörü Denizli’de çok gelişti. İşlenmiş doğal taşta zirvede olmamızdan dolayı hepinizle gurur duyuyoruz. Doğal taş işi zor ve çok zahmetli. Kolay değil dağdan onu çıkarmak. Ben sektörü çok önemsiyorum. Çünkü yerli ve milli… Tüm katma değer ülkede kalıyor. Ben birçok sorunun bu toplantıda çözüleceğine inanıyorum” diye konuştu.



Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam ederken, sektörün tüm sorunları toplantıda istişare edildi.  



HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon