EKONOMİ

DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ 88 FİRMAYLA ÇİN FUARI’NDA

DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ 88 FİRMAYLA ÇİN FUARI’NDA
Doğal taş sektöründe dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı olan Türkiye, 2023 yılında en büyük ihraç pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na 88 firmayla çıkarma yaptı. Denizli’den ise fuara 6 firma katıldı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu yaptığı Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye, uluslararası katılımda dünya lideri konumunda. Türk doğal taş sektörü Xiamen’de dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara, mimarlara, müteahhitlere, endüstriyel tasarımcılara 150 çeşit, 650 renk zenginliğine sahip olan, her dönem moda olan doğal taşları sergiliyor.

Doğal taş sektöründe dünyanın en büyük buluşma noktası olan Xiamen Fuarı’nda Türkiye Pavyonunun açılışını Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Guanco Başkonsolosu Kaan Başkurt, Guanco Ticaret Ateşesi Şerife Yıldırım Demirel ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar, DENMERDER Başkanı Mehmet Serter gerçekleştirdi.



Çin’in Xiamen şehrinde 16-19 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 24. Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Ege Maden İhracatçıları Birliği Milli Katılım Organizasyonuyla 56 firma yer alırken, bireysel katılan Türk firması sayısı 32 oldu. Çin dünya doğal taş ticaretinden 9 milyar dolar pay alırken, Xiamen Çin doğal taş ticaretinin yüzde 60’ını gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2024 yılının ocak-şubat döneminde yüzde 5’lik artışla 269 milyon dolardan 274 milyon dolara ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri 64 milyon dolarlık tutarla doğal taş ihracatında tekrar zirveye çıkarken, Çin Halk Cumhuriyeti’ne olan doğal taş ihracatı yüzde 5’lik artışla 51,5 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin doğal taş ihracatında üçüncü Pazar ise; 19,5 milyon dolarlık ihracatla Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeleri 17,5 milyar dolarlık ihracatla Irak, 14,6 milyon dolarla Fransa, 11,5 milyon dolarla İsrail, 10,5 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 10 milyon dolarla Avustralya, 9 milyon dolarla Hindistan ve 6 milyon dolarla Almanya takip etti. Türkiye’nin doğal taş ihracat ettiği ülke sayısı 144 oldu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon