EKONOMİ

DESİAD, ANADOLU 500’E GİREN DENİZLİLİ FİRMALARI ONURLANDIRDI

DESİAD, ANADOLU 500’E GİREN DENİZLİLİ FİRMALARI ONURLANDIRDI
DESİAD, Ekonomist Dergisi tarafından belirlenen Anadolu’nun en büyük 500 şirketi arasına giren firmalar için Anadolu 500 'Yereldeki Yüzümüz' sloganıyla plaket töreni düzenleyerek firmaları onure etti.

Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) tarafından "Anadolu 500 Yereldeki Yüzümüz" plaket töreni düzenlendi. Merkezefendi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, GESİFED Başkanı Hakan Urhan ile iş dünyası temsilcileri ve sanayiciler katıldı.



DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, törenin açılışında yaptığı konuşmada, Denizli sanayi hayatı daha önce belli ölçekte devam ederken 1980'li yılların ortalarından itibaren farklı bir çevrede yolculuğuna başladığını belirterek, "Geriye dönüp baktığımızda çok ciddi mücadelelerden geçen bu süreç, Denizli sanayisini A noktasından B noktasına getirdi. Hakikaten bir başarı hikayesi olarak anlatılabilir. A noktasından B noktasına getiren bu strateji, maalesef 2000'li yıllardan itibaren bizi C noktasına götürmekte zorlanıyor. Dünyada her şey o kadar hızlı değişiyor ki bu değişimi yakalayamaz isek şayet maalesef geri kalmakla karşı karşıyayız" dedi.



Binlerce yıldır üretilen bilginin bugünün dünyasında 2 saat içerisinde üretildiğini, 30 sene sonra bugünkü mevcut iş kollarının yarısının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, bugünkü mevcut iş kollarının dışında da yarıya yakın yeni iş kolları türeyeceğini uzmanların bildirdiğini anlatan Turgut, "Bu değişimi yakalayamamak maalesef bizi çok daha gerilere götürecek. Bunun içerisinde üretim modellerimizden, iş yapış şekillerimizden, sektör tahminine kadar devam edecek olan bu sorgulamayı muhakkak yapmalı, kafamızdaki 'ben bugüne kadar böyle gördüm, böyle devam ederim, hiçbir problem yok' mantığından çıkıp bu değişimi içselleştirmeli ve gerçek hayata geçirmeliyiz" ifadelerine yer verdi.



DESİAD Başkanı Turgut konuşmasında, "Tesadüf ve belirsizliklere bağlı bir yapıdan çıkıp kendi göbeğimizi kendimiz kesebileceğimiz, aklı ve bilimi temel ışık olarak kabul edebileceğimiz, geleneksel yöntemlerimizi ve sektörlerimizi sorgulayacağımız bu sürecin artık Denizli sanayisi için başlaması gerektiğine inanıyoruz. Zaten bu değişimin başlangıç noktasında temel hareket noktasında da teknoloji var. Teknoloji konusunda da saygın bir isim Serdar Kuzuloğlu'nu burada misafir etmekteki amacımız da budur, Denizli sanayisine farklı bir perspektifte bir bakış açısı sunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.



Denizli iş dünyasının Denizli'nin STK kas yapısının çok güçlü olduğunu vurgulayan Turgut, "Ama hep şikayet ederiz Denizli hak ettiğini alamıyor diye. Bizim DESİAD olarak bakış açımız STK'lar ile Denizli siyasetini bir araya getirip sesimizin daha güçlü çıkabilmesini sağlamaktır. Söz konusu Denizli ise siyasi çekişmeleri bir tarafa bırakarak Denizli için sesimizin daha gür çıkmasını sağlamalıyız" diye konuştu. Almanya'nın son birkaç yıldır yaşanan siyasi ve askeri gelişmeler ışığında vize konusunda belli coğrafyalara çok büyük zorluklar çıkardığını, hitap etmeleri gereken kesimlerdeki müşteri adaylarına vize vermediğini ifade eden Turgut, "Merkezi yönetime önerimiz şudur İstanbul havalimanı öyle veya böyle dünyanın merkezi noktasında bir yerdedir. Ve bilebildiğimiz kadarıyla etrafında çok ciddi kamu arazisi var. Dünyanın en büyük fuar alanlarından bir tanesini eğer birkaç sene içerisinde hayata geçirebilecek olursak bunun Denizli ve Türkiye sanayisine katkısı büyük olacaktır. Tekstilden gıdaya, makineden mobilyaya pek çok sektörde yurtdışına açılamayan firmalarımızın geleceğe yelken açacağını düşünüyoruz" dedi.



Türkiye'nin coğrafi olarak sıkıntılı bir konumda olduğunu dile getiren Turgut, "Bu bölgede bizim alternatifsiz bir şekilde güçlü olmamız gerekiyor. Güçlü olmak ne diyecek olursanız İzmir İktisat Kongresi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği 'Askeri ve siyasi başarılar ekonomik başarıyla taçlandırılmazsa süreklilik söz konusu değildir'. Siyaseten başarılı olmak için ekonomik olarak güçlü olmak gerekiyor. Burada bulunan bütün üyelerimiz bütün arkadaşlarımız bu ülkenin güçlü olması, bu ülkenin başarılı olması için birer askerdir. Dolayısıyla çok çalışmamız, üretmemiz gerekiyor. Bütün bunların ötesinde olumsuz tablo çizmeye gerek yok, enseyi karartmaya gerek yok. Denizli insanı hakikaten çalışkandır. Bugüne kadar yaptıkları bundan sonra yapacaklarının teminatıdır. Sadece bugünü değil 5 yılı, 10 yılı, 20 yılı, 30 yılı hesap ederek, projelendirerek, ışık tutarak çalışması gerekiyor. Ekonomist dergisinin Anadolu’da 500 büyük firma araştırmasında Denizli’den 23 firmanın yer aldığını hatırlatan Turgut, "Sanayi devrimini kaçıran bu ülkenin teknoloji devrimini kaçırmaması gerekiyor. Akıl ve bilim ışığında. İnşallah önümüzdeki yıllarda Anadolu 500 listesinde bu sayının katlanarak, kabuk değiştirerek artmasını diliyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.



Teknoloji yazarı, trend avcısı M. Serdar Kuzuloğlu da "Eski dünya, yeni kurallar" adlı sunumunda, dünyadaki teknolojik değişim ve dönüşümle ilgili bilgi verdi, Türkiye'de dijital dönüşüm projelerinde başarı oranının yüzde 20 olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından Ekonomist dergisinin gerçekleştirdiği "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasında Denizli'den yer alan 23 şirkete plaketleri, protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Törende plaket alan şirketler şunlar: Er-Bakır, Abalıoğlu Lezita, Kocaer Çelik, Kardemir Çelik, Sadık Grubu, Seval Kablo, Abalıoğlu Yem, Menderes Tekstil, Aydem Yenilenebilir Enerji, Pamukkale Kablo, Uzun Otomotiv Akaryakıt, Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri, Atom Kablo, Sürü Tekstil Konfeksiyon, Özgüven Kablo, Gamateks Tekstil, Uğurlular Tekstil, Küçüker Tekstil, Mercan Kimya, Ozanteks Tekstil, Erikoğlu Emaye Bakır, Kaynak İplik ve CMK Kablo.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon