EKONOMİ

“DENİZLİ OSB AVRUPA BİRLİĞİ’NE YILLAR ÖNCE GİRDİ”

“DENİZLİ OSB AVRUPA BİRLİĞİ’NE YILLAR ÖNCE GİRDİ”
Dünya Bankası Türkiye’de aralarında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nin olduğu OSB’lere yeşil altyapı ve temel altyapı projeleri için 300 milyon dolarlık destek projesi başlattı. Proje ile ilgili Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Derya Baltalı, Denizli Metropol’e özel değerlendirmelerde bulundu.

ÖZEL HABER
Dünya Bankası, Türkiye'deki OSB'lere yeşil altyapı ve temel altyapı projeleri için 300 milyon dolarlık destek projesi başlattığını duyurdu. Projenin 10 milyon dolarlık kısmı eğitim merkezlerine yapılacak yatırımlar için kullanılacak. Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre proje ile Türkiye'deki OSB'lerin daha verimli, çevresel açıdan sürdürülebilir ve daha rekabetçi hale gelmelerine yardımcı olunacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın uygulayacağı 300 milyon dolarlık proje ‘temel altyapı desteği' ve ‘yeşil altyapı desteği' olmak üzere iki bölümden oluşacak. Temel altyapı desteği kapsamında; yeni yollar, su ve doğal gaz boru hatları, elektrik hatları ve lojistik tesisleri gibi yatırımlar desteklenecek. Yeşil altyapı kapsamında ise iyileştirilmiş enerji ve su verimliliği olanakları, ileri atık su arıtma tesisleri, enerji açısından verimli binalar, LED sokak aydınlatmaları, güneşi, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji varlıklarına ilişkin yatırımlara destek sağlanacak.

“AVRUPA STANDARTLARINI YAKALAMIŞ DURUMDAYIZ”
Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Derya Baltalı, Denizli Metropol’e yaptığı açıklamada Dünya Bankası proje desteği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Baltalı  “Türkiye’deki 300’ün üzerindeki Organize Sanayi Bölgeleri için böyle bir kaynak ayrılmış ve çok iyi düşünülmüş. Denizli Organize Sanayi Bölgesi yıllardır daha çok Avrupa Birliği ve ABD’ye ihracat yapan fabrikalar yerleşkesi olduğu için Avrupa standartlarındaki üretime göre çevre ve karbon salınımı bakımından birçok alanda yapılması gerekenleri sanayicilerimizin desteği ve yönetim kurulumuzun çalışmalarıyla yüzde 80 oranında zaten bitirmiş durumda” dedi.

BALTALI, DOSTEK KOLEJİ’Nİ ÖRNEK VERDİ
Dünya Bankası’nın projesine bakıldığında desteğin bir kısmının eğitim için kullanılacağını hatırlatan Baltalı “Denizli Organize Sanayi Bölgesi içinde teknik kolejimiz var. 735 öğrencimiz burada eğitim görüyor. Öğrencilerimiz okulları bittiğinde Denizli OSB’deki fabrikalarda iş sahibi olacaklar. Dünya Bankası’nın projesinde birde arıtma tesisi konusu var. Denizli OSB 1997’de arıtma tesisini kurdu. Arıtma tesisinden çıkan su tarımsal sulamada kullanılabilir. Bakanlık sürekli denetliyor. Raporda yollar ve alt yapı konusu var. Denizli OSB yollar ve alt yapı anlamında da Türkiye’deki OSB’ler arasında iyi durumda olanlardan. Denizli OSB’de SCADA sistemi vasıtasıyla sanayi kuruluşlarının su ve elektrik kullanımını da takip ediyoruz” dedi.



“FON DAHA İLERİ TEKNOLOJİ İÇİN KULLANILABİLİR”

Derya Baltalı “Bizim bu günden sonra ön önemli yapmamız gereken sürdürülebilirlik ve çevre anlamında elektrik hatlarının yeraltına alınması konusudur. Bu bizim için çok önemli. Projelerimizi hazırladık. Bütçesini çıkardık. Denizli OSB’nin aydınlatılması ile ilgili projemiz hazır. İhale aşamasındayız. LED ışıkla yapılacak. Trafik ışıklarımız ise güneş enerjisi ile çalışıyor. Denizli Organizenin karbon salınımı bakımından Avrupa’ya uyum sağlayan bir yapısı var. Denizli OSB birçok anlamda yıllar önce Avrupa Birliği’ne girmiş bir organize sanayi bölgesidir. Avrupa standartlarında üretim yaptığı için. Dünya Bankası’ndan gelecek bu fonu daha ileri teknolojiler için kullanabiliriz” diye konuştu.

“DENİZLİ OSB, DİĞER OSB’LERE GÖRE DAHA GELİŞMİŞ DURUMDA”
Baltalı Denizli OSB’nin standartlarının çok yüksek olduğuna işaret ederek “Türkiye’deki birçok OSB, Denizli OSB kadar gelişmiş olmayabilir. Denizli OSB Bakanlıktan en çevreci ve en temiz OSB olması nedeniyle ikincilik ödülü almıştır. Dünya Bankası tarafından gönderilecek 300 milyon Dolar ile birlikte yeni projelerle Türkiye’deki bütün OSB’ler aynı düzeye erişir diye düşünüyorum” diye konuştu.  

“STANDARTLARI YÜKSELTMEK İSTİYORLAR”
Baltalı sözlerinin sonunda “Avrupa’ya ihracat yapan firmaların mal alımı ile ilgili bir standardı var. Pandemi sonrası Türkiye’deki mevcut OSB’lerdeki üretimin AB ve ABD standartlarına yükseltilmesi ve rahat alım yapabilmeleri için Dünya Bankası bunu yapıyor. Mal alacağımız yerin standardını yükseltelim istiyorlar. Gerek Türkiye’nin gerek Denizli’nin gelecek günlerde iş yapma anlamında önü ve ufku çok açık. Avrupa’da normal hayata geçildiğinde ben Türkiye olarak mal yetiştiremeyeceğimizi düşünüyorum. Biz alt yapı olarak bu talebe hazırız. Türkiye hazır. Denizli hazır. Bu mallar Türkiye’deki OSB’lerden gidecek. Bu yüzden Dünya Bankası standardı yükseltmek peşinde ” dedi.

DERYA BALTALI’NIN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon