EKONOMİ

DENİZLİ’NİN İLK İPLİK FABRİKASI NASIL KURULDU?

DENİZLİ’NİN İLK İPLİK FABRİKASI NASIL KURULDU?
Duayen İş insanı Dempa Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baysal, Denizli tekstil sektörüne uzun süre damga vuran ve bir okul gibi birçok ismi sektöre kazandıran Denizli’nin ilk iplik fabrikasının kurulma hikayesini Denizli Metropol’de anlattı.

ÖZEL HABER
Denizli’nin ilk özel iplik fabrikası Göveçlik İplik Sanayi ve Anonim Şirketi 1972’de kuruldu. Üretimine 1975 yılında başladı. Fabrika Denizli’nin ihracata yönelmesinde öncülük yaparken, kentte bir döneme damgasını vurmuş oldu. Duayen İş insanı Dempa Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baysal, Denizli tekstil sektörüne uzun süre damga vuran ve bir okul gibi birçok ismi sektöre kazandıran Denizli’nin ilk iplik fabrikasının kurulma hikayesini Denizli Metropol’de anlattı.



Baysal “Biz Antakya’daki fabrikamızda ürettiğimiz ipliği Denizli’ye satardık. Denizli ile tanışmamız böyle oldu. Denizli’den müşterilerimiz Cevdet Panayırcı ve Nafiz Dirlik’di. O dönem Bursa uçağı İzmir’den İstanbul’a gidiyor. Atatürk Hava Limanı yeni yapılıyor. Tam uçak inerken, pistin elektrik aydınlatma sistemi kapanıyor ve Ambarlı yakınlarında uçak düşüyor. Bizim ortağımız hem müdürünü hem oğlunu kaybetti. Biz orada yatırım yapacaktık. Yatırım yapmak istemediler. Kendisi “orayı bana verin” dedi. Verdik. Biz o dönem Denizli’ye iplik veriyoruz. Göveçlik İplik Fabrikası o yıllarda Denizli’de kurulurken, Cevdet Panayırcı’nın teklifi ile babam oraya kurucu ortak oldu. Denizli’nin ilk özel teşebbüs iplik fabrikasıydı. O dönem çok ortaklı başka yatırımlarda vardı. Bir Emek TV Fabrikası, Azim Cıvata, Uygar Motor, Şişe Cam Fabrikası gibi… Çok ortaklı bu şirketler ayakta kalamadı ama Göveçlik İplik kaldı” dedi.

MUSTAFA BAYSAL’IN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon