EKONOMİ

DENİZLİ’NİN AĞUSTOS AYI İHRACATI NEDEN AZALDI? YILLIK HEDEF TUTAR MI?

DENİZLİ’NİN AĞUSTOS AYI İHRACATI NEDEN AZALDI? YILLIK HEDEF TUTAR MI?

Denizli’nin Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatının yüzde 3,8 azalışla 385 milyon dolar, DENİB üyelerince gerçekleştirilen ihracatın ise yüzde 2,9 azalışla 295 milyon dolar olduğu açıklandı. Peki, Denizli’nin Ağustos ayı ihracatı neden azaldı? Yıllık hedef tutar mı? Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu Metropol TV’ye açıkladı.

ÖZEL RÖPORTAJ

Denizli’nin Ağustos ayı ihracatı neden azaldı? Yıllık hedef tutar mı? Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu Metropol TV’ye açıkladı.

HÜSEYİN MEMİŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...

Memişoğlu “26 aydan beri insanları artışlara alıştırdık. 27. ayda ihracatımız azaldı. Bu azalmanın nedenini dünyadaki resesyona (durgunluk) bağlıyoruz. Resesyonun büyük etkisi var. Yeni siparişlerin gelmemesi bizi bugüne getirdi. Ama her şeye rağmen sevindirici gelişmelerde var. Denizli ülkemiz ekonomisinde güçlü bir oyuncu konumda. İhracatta 8. sıradayız. Yıllardır 9. sıradaydık. Gerek ihracat gerek üretim ve istihdam noktasında her zaman üst sıralardaki yerimizi koruyoruz. Ocak-Ağustos döneminde en çok ihracat gerçekleştiren 8. il olan Denizli, yılsonu hedeflerine de yaklaşmış durumda. Sene başında kendimize 5 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. Bugün itibariyle son 12 aylık ihracatımız 4 milyar 970 milyon dolara ulaştı. Resesyon beklentilerine ve talep gerilemelerine rağmen ihracat hedeflerimize ulaşabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Euro/Dolar paritesindeki aşağı yönlü hareketler. Temmuz ayında gün içinde 1,00 seviyesinin altını test eden parite, ağustos ayında 6 defa 1,00’ın altında gerçekleşti. Geçen sene 1,18 olan ağustos ayı parite ortalaması, bu sene ağustosta 1,01 olarak gerçekleşti. İhracatımızın yaklaşık yarısının Euro Bölgesi’ne olması paritedeki bu gerileme dolayısıyla ihracatımızı olumsuz anlamda etkiliyor. İhracatımızın etkilenmesindeki diğer önemli sebepler de artan enerji maliyetlerinin ihraç fiyatları üzerindeki negatif etkisi, ABD ve Avrupa’nın resesyon etkisiyle siparişlerini azaltması ve yeni ihraç fiyatlarını kabul etmemesi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon