SAĞLIK

DENİZLİ KIZILAY KAN ALIM MERKEZLERİ RAMAZAN AYINDA DA AÇIK

DENİZLİ KIZILAY KAN ALIM MERKEZLERİ RAMAZAN AYINDA DA AÇIK
Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan, Kızılay Denizli çalışmalarını Denizli Metropol’e özel anlattı. Dr. Tokcan, Denizlili vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulunurken, Ramazan ayında iftar sonrası da kan alımının süreceğini söyledi.

ÖZEL RÖPORTAJ
Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan, ülke olarak çok zorlu bir süreç yaşandığını belirterek “Pandemi etkisi devam ediyor. İkinci bir dalgayı yaşıyoruz. Sosyal hayatı kısıtladı, kan bağışı da azaldı. Bu da kan stokları açısından olumsuz bir durum yaratıyor. Vatandaşlar salgın bir hastalıkla mücadele etikleri için tedirgin. Ancak kan bağışı anlamında Kızılay tüm tedbirleri almış durumda. Forum, Çınar ve Bayramyeri ve Üçler’deki kan alma merkezlerimizde kan bağış çalışmaları sürüyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile kan verebilir. Biz vatandaşlarımızı bekliyoruz. Kan bağışı hayat bağışıdır. Çınar Kan Alma Birimi tüm hastanelere yakınlığı ile bizim için önemli. Ayrıca vatandaşlarımızın kolayca erişebileceği bir yerde. Pandeminin ilk dönemi kan stokları açısından sıkıntımız vardı. Sonra düzeldi. Şimdi yeni dalga ile birlikte kritik stok seviyelerine düşmüş durumdayız. Tekrar vatandaşlarımıza hatırlatalım. Kan bağışı bir elzemdir. Herkesi bekliyoruz kan bağışına” dedi.

Kızılay’ın koronavirüsle mücadele anlamında önemli bir tedavi yöntemi ile ilgili aracılık yaptığını da söyleyen Dr. Tokcan “Koronavirüs hastalığı geçirmiş kişilerin kanından antikorları alınarak bir tedavi yöntemi geliştirildi. Biz buna immün plazma tedavisi diyoruz. Bu tedavi anlamında Üçler’deki merkezimizde immün plazma bağışlarını kabul ediyoruz. Bu salgın hastalığa karşıda bu şekilde mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımızı immün plazma bağışı içinde Üçler’deki merkezimize bekliyoruz” diye konuştu.  



Herkesin kan bağışı yapabileceğine dikkat çeken Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan “Forum, Çınar ve Bayramyerindeki kan alma merkezlerimiz ve Üçler’deki merkezimize gelen vatandaşlarımızdan tam kan bağışı anlamında bağışlarını alıyoruz. 18 – 60 yaş arası kronik hastalığı olmayan vatandaşlarımıza geldiklerinde önce form doldurtuyoruz. Sonra kısa bir muayeneden geçiyorlar. Eğer kan alma anlamında bir sıkıntı yoksa doktorumuzun değerlendirmesine göre kan bağışını alıyoruz. Kan alındıktan sonra biz bu bağışları Üçler’deki merkezimizde ısı ve basınç dolaplarımızda saklıyoruz. Alınan kanlar testlerden geçiyor, olumlu çıkarsa o kanlar ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Bizim sloganımız bir kan üç candır. Biz aldığımız kanı merkezimizdeki laboratuvarımızda üç farklı kan ürünü şekline getirip, üç farklı hastanın şifasında kullanıyoruz. Denizli’de bağışlanan kanlar Denizli’de kalıyor ve Denizli’deki ihtiyaç sahibi hastalarımız için kullanılıyor. Buradaki hastanelerimizden zaten yoğun bir talep var” diye konuştu.

Kızılay Denizli Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Tokcan sözlerinin devamında “Tansiyon ve şeker hastaları, kolesterol rahatsızlığı olanlarda kan bağışı yapabilir. Onlarda gelip gönül rahatlığı ile kan verebilirler. Sağlıklı bir insan belirli aralıklarla kan bağışı yapabilir. Herkes bir batımda bir ünite kan verebiliyor. Tam kan bağışı 3 ayda bir yapılabilir. Trombositte ise 14 günde bir bağış yapılabilir. Halk arasında beyaz kan olarak adlandırılan kanın asıl adı trombosittir. Çınar Kan Bağış Birimimiz Denizli’deki trombosit kan bağışını kabul eden tek merkez. Her gün açık burası. Bu kanı biz kanser tedavisi gören hastalarımızda kullanıyoruz” dedi.  

Ramazan ayı ile ilgili de bilgi veren Dr. Tokcan “Ramazan ayında gün boyu ayrıca, iftar sonrası da kan alımı devam edecek. Gece saat 24.30’a kadar açık olacağız. Vatandaşlarımız kime kullanılacağını bilmeden böyle bir hayır yapıyor. 20 dakikalarını bu iş için ayırmak yeterli.  Biz tüm Denizlilileri kan bağış birimlerimize davet ediyoruz. Kan acil değil sürekli ihtiyaç” diye konuştu.  

KIZILAY DENİZLİ KAN MERKEZİ MÜDÜRÜ DR. MURAT TOKCAN’IN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon