EKONOMİ

“DENİZLİ’DE ARTAN VAKALAR ÜRETİMİ AKSATIYOR”

“DENİZLİ’DE ARTAN VAKALAR ÜRETİMİ AKSATIYOR”

Denizli’de artan COVID-19 vakaları reel sektörde üretimi de sekteye uğratmaya başladı. Fabrikalarda pozitif vakaların belirlenmesiyle temaslı çalışanların da karantinaya alınması vardiya azaltmalara, departman kapatmalara yol açıyor.  DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu, vaka sayılarında son dönemde meydana gelen artışın sanayicinin ana konusu haline geldiğini belirterek, “İşletmelerimizdeki işgücümüz nicel anlamda sıkıntılar yaşarken, verimlilik konusunda da ciddi daralmalarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Denizli’de artan vaka sayıları işletmeleri önlem almalarına rağmen zorlamaya başladı. Fabrikalarda COVID-19 tespit edilen çalışan sayısı artarken, bazı işletmeler çalışanlarına test yaptırmaya, ziyaretçilerden HES kodu istemeye başladı. Dünya Gazetesi Denizli Temsilcisi Osman Nuri Boyacı’nın haberi göre Denizli OSB’de bugüne kadar 3 bin 800 çalışana antikor testi yapılırken Denizli Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Okan Konyalıoğlu, çalışanların karantina altına alınmaları ile korona virüsün fabrikalarda her geçen gün etkisini daha çok hissettirdiğini söyledi.

“BİRİNCİ DALGAYA GÖRE YÜZDE 60-70 ARTTI”
Mart ve Nisan aylarındaki birinci dalgadan çok daha fazla vaka sayılarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Konyalıoğlu, “Her ne kadar dillendirilmese de, adına ikinci dalga diyebileceğimiz bu dönemin işletmelerimizi birinci dalgadan daha çok etkilediğini söyleyebiliriz. Hangi üyemle konuşsam kapattığı vardiyasından ya da kapattığı departmanından dem vuruyor. Sanayicinin kimi fabrikasını, kimi boyahane-dokuma gibi bazı departmanlarını, kimi bazı makinelerini, kimi de bazı vardiyalarını kapatıyor. Covid vakalarının artmasından dolayı üretim becerilerimiz azaldı. Her sektörün yaşadığı ciddi problemler var. İlimizde de vaka sayılarının benzer şekilde birinci dalgaya göre yüzde 60-70 arttığını gözlemliyoruz” dedi.

“CİDDİ DARALMAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Pozitif vakaların yanı sıra ‘temaslı’ çalışanların da karantinaya alındığını belirten Konyalıoğlu, “En öncelikli konumuz tabi ki çalışanımızın sağlığıdır ve hiçbir kısıtlayıcı bunun önüne geçemez. Ancak, işletmelerimizde hijyen, maske, ateş ölçer, sosyal mesafe gibi virüse karşı tedbirlerimizi almak için ne kadar uğraşsak da mesai saatleri içerisinde koruyabildiğimiz çalışanımızı mesai saatleri dışında koruyamıyoruz. Sonuç olarak da işletmelerimizdeki işgücümüz nicel anlamda sıkıntılar yaşarken, verimlilik konusunda da ciddi daralmalarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

“ÖNLEM ALINMASI LAZIM”
Sanayicinin bir yandan salgınla uğraşarak üretimi devam ettirirken diğer yandan finansman, kur, faizle uğraştığını söyleyen Konyalıoğlu, “Birinci dalganın yarattığı ekonomik sancıları azaltmak için 6 ay önce devletimizin bize fırsat olarak sunduğu ötelenmiş ödemelerin de zamanı geldi. Yani, problemler eş zamanlı olarak üst üste gelmiş durumda. Enflasyonu düşürme, parasal genişlemeyi azaltma maksadıyla ilk dokunulan unsurun ticari krediler olması da bize cendere olarak geldi. İlk dalgada hükümetimiz devlet bankalarını da seferber ederek, üretim becerilerimizi sıkıntıya düşürmeden işlerimizi yürütmemize destek sağlamıştı. Şimdi ise devlet bankaları üreticiye ve sanayiciye neredeyse sıfır kredi desteğinde bulunuyor. Dövizdeki yüksek dalgalanmalar öngörü yapma becerimizi azaltıyor. Önümüzdeki dönemde sanayiciyi üst üste bekleyen bazı daralmalar ve sıkıntılar açık olarak görünüyor. Sanayici olarak sıkıntılarla, belirsizliklerle yaşamaya alışık olsak da göz göre göre gelen bu sıkıntıların karar vericilerle birlikte en üst seviyede ele alınması gerektiğini düşünüyorum” diyerek önlem alınmasını istedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon