EKONOMİ

DENİZLİ, 1934 YILINDA HANGİ TARİHİ FIRSATI KAÇIRDI?

DENİZLİ, 1934 YILINDA HANGİ TARİHİ FIRSATI KAÇIRDI?
Metropol TV’de Büyük Köyden Metropol’e programına konuk olan Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Savaş Yavuzçehre,  Denizli’nin 1934 yılında hangi tarihi fırsatı kaçırdığını anlattı. Neydi bu tarihi fırsat? Neden kaçırıldı?  Yavuzçehre anlattı…

ÖZEL HABER
Metropol TV’nin yeni dönem programlarından olan ve Mimar – Tarihçi Yazar Hüsamettin Ataman’ın hazırlayıp sunduğu Büyük Köyden Metropol’e programına PAÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Savaş Yavuzçehre konuk oldu.

Denizli’nin kent ve sanayisinin 100 yıllık değişiminin konu alındığı programda açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yavuzçehre “Denizli Cumhuriyetin kurulduğu tarihten sonra benim de yaptığım çalışmalarda hep karşılaştığım cümleler aynı. Yeşiller içerisinde genelde tek katlı ya da işte durumu iyi olanların iki katlı ahşap ya da yığma evlerin olduğu içinden suların geçti şirin yeşil bir kent olarak tarif ediliyor Denizli. Özellikle 19. yüzyılın sonundan itibaren de farklı ticaret kollarının hep Denizli içerisinde yerleştiği girişimciliğin ticaretin çok yaygın olduğunu okuduk. Tüm bunlar zaten Denizli içerisindeki sosyokültürel yapıyı da şekillendirdi. Türkiye içerisindeki hemen bütün Anadolu kentlerinin bu hazin sonla şu anki halen her yıl yapılan kentleşme şuralarında tartışılan dikey yapılaşmaya karşıyız yataya geçelim işte bahçe kent takım olsun vesaire Denizli'de de yaşanmış bir durum. Denizli'nin aslında kaçırdığı tarihi bir fırsat var. 1930'larda Ankara'nın kent planını yapan çok ünlü bir Alman mühendis olan Jansen, 1931-35 arasında Adana Tarsus, Mersin, Antep ilçesinde kent planlarını yapıyor.   O dönemin Denizli Belediye Başkanı Mustafa Nail Küçükağa 1934'te Alman mühendisi Denizli'ye davet ediyor Denizli’nin de kent planını yapın diye.  Jansen Denizli'yi geziyor fakat istediği ücrette maalesef anlaşılamıyor ve Denizli'nin bence orada bir tarihi kırılması yaşanıyor. Keşke o dönem içerisinde kent planı daha sistematize edilmiş olsaydı daha planlı bir kentte yaşıyor olabilirdik” ifadelerini kullandı.

Serkan Çakal

Serkan Çakal

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon