EKONOMİ

“DEGİAD KONUŞUYOR, DENİZLİ VE DÜNYA DİNLİYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ ÖMER BESİM HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI

“DEGİAD KONUŞUYOR, DENİZLİ VE DÜNYA DİNLİYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ ÖMER BESİM HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI
Denizli Genç İş İnsanları Derneği Üyeleri hem kendilerini, hem de firmalarını “DEGİAD Konuşuyor” programında anlatıyor, bu çok özel söyleşileri Denizli Metropol, Denizli ve Dünyaya aktarıyor… Sekizinci program yayınlandı. Programın konuğu DEGİAD Üyesi Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim oldu.

ÖZEL RÖPORTAJ
DEGİAD üyelerini tanıtan, anlatan program haftanın iki günü Denizli Metropol ekranında… Sekizinci program yayınlandı. Sekizinci bölümde program sunuculuğunu DEGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Emre İnceoğlu yaparken, programın konuğu DEGİAD Üyesi Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim oldu… Besim, programda hem kendini, hem de işini anlattı.

İŞTE O SÖYLEŞİ…

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: DEGİAD ve Denizli Metropol iş birliği ile başlatmış olduğumuz DEGİAD Konuşuyor programının sekizinci bölümündeyiz. Bugünkü konuğumuz DEGİAD Üyesi ve Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim… Hoş geldiniz. Sizi ve şirketinizi tanıyarak programa başlayalım isterseniz…
 
ÖMER BESİM: Nazik davetiniz için ben öncelikle teşekkür ediyorum. 35 yaşındayım. Denizliliyim, elektrik mühendisiyim. Katman Enerji’nin kurucusuyum. Şirketten bahsetmek gerekirse Katman Enerji bilgiyi ve karakterini sermaye edinmiş bir mühendislik firması. Güneş enerjisi projeleri yapıyoruz. Sektöre kendimizi adadık diyebiliriz.

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: İşletmeler neden güneş enerjisi yatırımı yapmalı?

ÖMER BESİM: Güneş enerjisi sonsuz bir enerji kaynağı. İki bakış açısı var. manevi ve maddi. Maddi yönüne bakarsak, enerjinin satış fiyatlarına ve maliyetlerine bakarsak çok avantajlı bir konumda olduğunu görüyoruz. 4 yıllık elektrik parasını peşin veriyorsunuz. Kalan +6 ilave yıllarda elektrik parası ödemiyorsunuz. İşletmeler için gayet avantajlı. Daha önce geri dönüş 8-10 yıllara dayanıyordu. Manevi kısmına bakarsak, enerji üretmek geleceğe fayda sağlayacak bir yatırım. İklim değişikliği konusunda da yararlı. Bu konuda en büyük çözüm kaynağı güneş enerjisi. İşletmeler GES yatırımı yapmalı bence.

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: GES Yatırımı yapılırken, neye dikkat etmeli?

ÖMER BESİM: İşin matematiğini doğru yapmanız lazım. Proje ve imalat aşaması var. En dikkat edilmesi gereken şu. Mutlaka bir elektrik mühendisi ya da şirketi işin içinde olmalı. Sürekli yaşayan bir tesis. Proje, imalat ve kontrol kısmında mutlaka mühendis eli değmeli. Tesisin sağlıklı ilerlemesi için bu şart.

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: Pandeminin birçok sektöre zararı oldu. Enerji sektörü pandemiden ne kadar etkilendi?

ÖMER BESİM: Sürdürülebilirlik son günlerin popüler konusu. Pandemi sürecinde fabrikalar kapandı, üretimler durdu, herkes durdu. Ama GES Santralleri üretmeye devam etti. Yenilenebilir ve sürdürülebilir olması en önemli özelliği. İnsandan uzak olması tabi en büyük etki.

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: Dev dijital firmalar kendi enerjilerini üretiyorlar. Endüstri 4.0 ile enerjinin arasında nasıl bir ilişki var.

ÖMER BESİM: Çok iç içe kavramlar. Söylediğiniz firma enerjisini tamamen kendisi üretiyor. Marka değerini vizyonu ile yansıtıyor. Ben bu yatırımı mikro şebeke olarak tanımlıyorum. Bunun bir alt yapısı gibi. Gündüz güneşten, gece biyogaz santralinden enerjileniyor. Endüstri 4.0 sürdürebilirlik açış başta olmak üzere birçok açıdan ana kaynağında olur diye düşünüyorum.

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: Önümüzdeki 20 yıl içinde enerji sektörünü nerede görüyorsun?

ÖMER BESİM: Ben çok gelişeceğini düşünüyorum. Bizim enerji kaynaklarımız çok kısıtlı. Tamamen dışa bağımlıyız. Bunu yok etmek için enerji yatırımlarını arttırmamız lazım. Sektörün geleceği çok açık. Güneş açısından çok şanslıyız. Mesela Almanya, İngiltere’de güneş yok. Kıyaslama dahi yapılamaz. Ancak onlar bu konuda çok fazla yatırım yapıyorlar. Biz yeni yeni bunun farkına vardık. Denizli’de ayda 20-25 başvuru var GES’ler konusunda. Bu büyüyerek devam edecek. Şimdilerde daha çok çatı GES’leri var. Çatılar bitince tekrar araziye dönülecek. Enerji sektörünü çok parlak bir dönem bekliyor. Güneş anlamında çok verimli topraklardayız. Çatı, dışında balkon cephe yaygınlaştırılabilir. Daha da popüler olacak bu sektör.  

CİHAN EMRE İNCEOĞLU: DEGİAD Üyesisin. DEGİAD ile ilgili neler söylersin…

ÖMER BESİM: Çoluğunu, çocuğunu, işini, gücünü bırakıp buradasın. Benimle ilgileniyorsun. Pandemi döneminde bu tür bir çalışmayı düşünüp uygulamak ve vakit ayırmak bizleri çok mutlu ediyor. Tüm DEGİAD Ailesine çok teşekkür ediyorum.

“DEGİAD KONUŞUYOR” PROGRAMINDA DEGİAD ÜYESİ ÖMER BESİM, HEM KENDİNİ, HEM DE İŞİNİ ANLATTI…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon