EKONOMİ

ÇEVREYE DUYARLILIĞINI GÖSTERDİ, DENİZLİ’DE İLK OLDU, DENİZ TEKSTİL BOYAHANESİ“SIFIR ATIK” BELGESİ ALDI

ÇEVREYE DUYARLILIĞINI GÖSTERDİ, DENİZLİ’DE İLK OLDU, DENİZ TEKSTİL BOYAHANESİ“SIFIR ATIK” BELGESİ ALDI
Denizli’nin tekstil sektöründeki önemli firmalarından Deniz Tekstil’in Boyahane Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Sıfır Atık” belgesi almaya hak kazandı. Deniz Tekstil Boyahanesi Sıfır Atık Belgesi ile Denizli’de tekstil sektöründe bu belgeyi alan ilk tekstil işletmesi oldu.

Denizli’nin tekstil sektöründeki önemli firmalarından biri olan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Duayen İşadamı Derya Baltalı’nın yaptığı Deniz Tekstil’in Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Boyahane Şubesi, atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Sıfır Atık Projesi’ni başlattı. Toplumsal ve çevresel sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesi ile Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kuran Deniz Tekstil’e Denizli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Sıfır Atık Belgesi” verildi.



Çevre dostu ve sürdürülebilir üretim esaslarına dayanan üretim ve yönetim anlayışı ile çalışan Deniz Tekstil Boyahanesi, Kasım ayında başvurduğu Temel Seviye Sıfır Atık Belgesini 3 Aralık 2020 tarihinde aldı. Deniz Tekstil Boyahanesi 2006 yılından bu yana uyguladığı ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile temel atık yönetimi kriterlerini bu standart ve yasal mevzuata uygun olarak yürütüyordu. 2019 yılında oluşan atıkların geri dönüşüm ve kazanıma gitmesi ile beraber 600 adet ağacın kesilmesi önlenirken,  20 bin  litre fosil yakıt, 1 milyon metreküp de su tasarrufu sağlanmış oldu. Elektrik enerjisinden tasarrufu ise yaklaşık 300 bin kwh oldu.



SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi” İsrafın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir proje. 12 Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliği, atık üreticilerinin doğadaki atık yükünü azaltması için yapılması gereken çalışmaları düzenliyor.  Yönetmeliğin kapsamında yer alan kamu ve özel kuruluşların belirlenen sürelerde Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurarak Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Yönetmelik atıklarla ilgili temel olarak geri kazanım ve geri dönüşüm imkanlarının sağlanması ve toplam atıkta bu miktarların oranının arttırılmasını hedefliyor. Çöp olarak nitelenen ve düzenli depolama veya atık cinsine göre bertarafa giden atıkların ise sıfırlanması için çalışmalar yapılmasını bekliyor.  Yönetmelik bir işletme tarafından tam olarak uygulandığında, işletmenin doğal ortama attığı değerlendirilemeyen atık miktarının sıfır olması bekleniyor.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon