ÇAL

ÇAL’DA ÇİFTÇİLERİN EYLEMİNE CHP’Lİ KARACA, HAKAN VE DAĞLI’DAN DESTEK

ÇAL’DA ÇİFTÇİLERİN EYLEMİNE CHP’Lİ KARACA, HAKAN VE DAĞLI’DAN DESTEK
Denizli’nin Çal ilçesinde sulama fiyatlarında yaşanan artışa çiftçiler tepki gösterdi. Geçen yıl sulama fiyatlarına yapılan %50’lik indirimin bu yıl gerçekleşmemesi ve zam yapılmasına tepki gösteren yüzlerce çiftçi traktörleri ile Çal, Atatürk Parkı önünde toplanarak eylem yaptı. Eyleme  CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ve CHP İlçe Başkanı Ömer Dağlı da destek verdi.

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca “Geçtiğimiz yıl dekar başına düşen sulama fiyatı ile 2024 yılında ilan edilen fiyatlar arasında bir fazlalık var. İki ayrı bölge arasındaki dekar başına sulama fiyatları arasında fark var. Biri daha ucuz biri daha pahalı, son 2-3 yılda buğdayın, mısırın, şeker pancarı başta olmak üzere Çal’da üretilen tüm ürünlerin fiyatı sabit kaldı ama mazotta, gübrede, ilaçta ve 2024 yılında açıklanan su fiyatları ise 3-4 kat artmış durumda. Geçtiğimiz yıl saray, sulama fiyatlarına yüzde 50 devlet desteği vereceğini açıklamıştı. Bu yıl bu teşvik yok. Böyle bir teşvik hayata geçirilmedi. Biz de anlıyoruz ki 2023 seçimlerinde çiftçinin oyunu gasp etmek için böyle bir teşvik vermişler. Bugün o verilen teşviğin tamamen bir seçim yatırımı olduğu, amaç çiftçiyi destelemek değil kendilerinin tek kişilik iktidarını sürdürmek olduğu açıkça ortadadır. Bu fiyatlarla çiftçiler üretemez, ürettiklerini satamaz. Acilen yapılması gereken 2023 yılındaki sulama suyu teşviği biran önce tekrar hayata geçirilmelidir. Çiftçinin hasat döneminde ithalat yasaklanmalı önce kendi topraklarımızda üreten çiftçinin desteklenmesi gerek. Buradaki çiftçilerimizin tek talebi var; ‘maliyetleri düşürün, sulamada yüzde 50 teşviği yeniden uygulayın, biz de üretebilelim, tarlalarımızı terk etmeyelim.’ Çiftçinin artık dayanacak gücü kalmadı. Çiftçinin sesine kulak verin" dedi.



Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ise “Eylemin halkı gerekçeleri var. Çiftçilerimizden talep edilen sulama ücretleri oldukça yüksektir. Bu fiyatlar çiftçimizin belini bükmektedir. İlgili birimlerin bu su fiyatlandırması ile ilgili gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Eğer çiftçi üretmezse yurttaşlar aç kalır. Bunun farkına varmamız gerekiyor. Bu su fiyatları kabul edilemez, bizler hem ilçemizde üretim yapan hem de bölgemizde ve diğer ilçelerde üretim yapan çiftçilerimizin her zaman arkasındayız. Desteklerimiz devam edecek.  En kısa sürede su fiyatları gereken seviyeye inmeli" diye konuştu.
CHP Çal İlçe Başkanı Ömer Dağlı da açıklama yapanlar arasındaydı. Dağlı  “Çal, Denizli’de üretimin en fazla olduğu ilçelerden bir tanesidir. İlçemizde üreticiler su fiyatlarında yaşanan zamlardan dolayı ağlıyor. Bugün burada çiftçilerimizin sesini herkesin duyması gerekiyor. Bugün verilen bu tepkinin ses getireceğine ve çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda düzenlemeler yapılacağına inanıyorum. Çal kazanırsa Denizli kazanır. Denizli kazanırsa Türkiye kazanır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon