KÜLTÜR-SANAT-TURİZM

BUGÜN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

BUGÜN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ
Denizli protokol üyeleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle birer kutlama mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajların birçoğunda basının kamuoyundaki rolü, tarafsızlığı ve zor şartlar altında yapılan bir meslek oluşu üzerinde duruldu.

Denizli Valisi Ali Fuat Atik “Basın ve yayın organlarımız, daima demokrasimizin mihenk taşlarından biri olmuştur. Kamuoyunu tarafsız ve doğru bilgilendirme; “iletişim çağı” olarak adlandırılan günümüzde haber almanın ve iletişimin etkin kanallarından biri olan “Gazetecilik” mesleğinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha bizlere göstermektedir. İlkeli ve doğru bir şekilde çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen, vatandaş ile yönetim arasında köprü vazifesi gören basın mensuplarımız bu yönüyle milletin duygularına tercüman olmaktadır. Her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla basın camiasının her meseleye yapıcı ve sağduyulu bir tavırla yaklaşması, millet şuurumuzun sağlamlığı ve demokrasimizin güçlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; bu ulvi mesleği, büyük bir özveriyle yerine getiren ulusal basın mensuplarımız ile ilimizin gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkılar sağlayan yerel basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca “10 Ocak’ı, Çalışan Gazeteciler Günü olarak tanımlamak ne yazık ki mümkün değil… Basın sektöründeki işsizliğin hat safhaya ulaştığı ekonomik kriz ve pandemi koşullarında güvencesizliği, sendikasız çalışmayı, işsizliği, örgütsüzlüğün sıkıntılarını en çok yaşayan grupların başında basın emekçileri geliyor. 10 Ocak, 1961 yılında basın çalışanlarının haklarını yasal güvenceye alan 212 Sayılı Kanunun yasalaştığı gün… Gazetecilerin kararlı mücadelesi sayesinde kanuna karşı çıkan gazete patronlarının geri adım atmak zorunda kaldığı 10 Ocak, yaşanan sorunlar nedeniyle “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değil basın emekçileri ve meslek örgütleri tarafından “Mücadele Günü” olarak adlandırılıyor. Ekranların karartıldığı, muhalif anlayışın susturulmaya, gazetecilerin cezalandırmaya devam ettiği günümüzde, tüm zorluklara, baskı ve itirazlara rağmen gazetecilikten ödün vermeyen basın emekçilerinin direncinin, gazeteciliği ticari faaliyet zanneden patronların anlayışını dize getireceğinden şüphe duymuyoruz. Bu anlamlı günün 60. Yıldönümünde, tüm zorluklara rağmen gazetecilik ilkeleriyle mesleğini sürdürmeye çalışan tüm basın emekçilerinin haklarına erişmesi için mücadelelerinde yanlarındayız. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60. Yılında; ülkemiz demokrasisine katkıları, halkın haber alma hakkına erişimini sağlama çabaları için tüm gazetecilere teşekkür ediyorum. Basın emekçilerinin sesini çoğaltacak, hak mücadelelerinde yanlarında olacak, meslek odaları ve sendikaların taleplerinin takipçisi olarak, 2021 yılında dayanışmayı örgütleyeceğiz”

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök “Demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olan medyanın, sağlıklı ve nitelikli bir kamuoyunun oluşmasında çok önemli bir rolü olduğunu dile getiren Milletvekili Ök; "Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri anında kamuoyuyla paylaşan, devletin karar ve uygulamalarının halka aktarılmasının yanı sıra, toplumun da nabzını tutan medya sektörü, demokrasilerin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Basının özgür ve tarafsız olmadığı bir ülkede gerçek demokrasiden bahsedilemeyeceği gibi, toplumsal kalkınma hızı da düşük olacaktır. Görevlerini layığıyla yerine getiren birbirinden değerli gazetecilerimiz, ilkeli yayıncılık anlayışı çerçevesinde olayları tarafsız bir şekilde halka aktarmakta, bir anlamda kamu vicdanının sesi olmaktadırlar. Aynı zamanda halkın doğruları öğrenmesi ve fikir özgürlüğünün hayata geçirilmesinde de büyük rol oynamaktadırlar. Medya güçlü olduğunda, kamuoyunun istek ve talepleri doğru şekilde, doğru yerlere iletilir. Böylece vatandaş ile devlet arasında sağlam bir bağ oluşur. Kamuoyunun haber alma ihtiyacını toplumsal sorumluluk ilkeleriyle karşılayan, her şart altında demokratik değerleri koruyan, kişilik haklarına saygı gösteren ve toplum yararını gözeten yayınlarla halkın doğru bilgilenmesine katkı sunan ulusal ve yerel basınımızın kıymetli mensuplarının '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum."

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan “Demokrasilerin olmazsa olmazları arasında yer alan basın kuruluşları ve medya, halkın haber alma ve bilgi edinme ihtiyaçlarını ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde karşılayan ve bu anlamda büyük sorumluluklar üstlenmiş toplumlar için son derece önemli olan bir kuvvettir. Mesleki etik değerler çerçevesinde toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma konusunda önemli görevler üstlenen basın mensupları, vatandaş ile yöneticiler arasında da aynı zamanda bir köprü vazifesi görmektedir. Bu yönüyle mesai kavramı olmaksızın büyük bir emek ve özveri ile çalışan gazetecilerimiz, bu yönleriyle milletin; duygu düşünce ve taleplerine tercüman olmaktadır. Bilgi ile iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde, toplumların doğru bilgiye en kısa sürede erişebilmeleri konusu, gazetecilerimizin yaptıkları görevin önemini bir kat daha arttırmaktadır. Her geçen gün büyüyen ve gelişen yapısıyla basın camiası, en küçük yerleşim yerlerinden ülkenin geneline kadar sosyal, kültürel ve ekonomik büyümede, yürütülen proje ve çalışmaların kamuoyu tarafından sahiplenilmesinde büyük katkıları sunmaktadır. Tüm bu duygu ve düşünceler ile İlimiz başta olmak üzere halkımızın gözü kulağı olan ve başarılı çalışmalar yürüten tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan "Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın etiklerine uyan bir medya toplumsal kalkınmanın da anahtarıdır. Bu manada milletimizin gözü kulağı olan medyamızın çok zor şartlar altında halkımızın haber alma hakkı için mücadele etmeleri takdire şayandır. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak bizler dün olduğu gibi bugün de basın mensuplarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, özellikle anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağları haberlerin bir anda tüm dünyaya ulaşabilir olmasını sağlamaktadır. Bu noktada gazetecilerin üzerine düşen sorumluluk çoğalmakta, güvenilir, doğru ve tarafsız kaynakların önemi bir kat daha artmaktadır. Bu vesilelerle insanımızın haber alma hakkı için gece gündüz demeden fedakarca çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı olmalarını diliyorum. Ebediyete intikal eden tüm basın mensuplarını rahmetle anıyorum"

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Basın mensuplarının yasal haklarının güvence altına alınmasıyla 1961 yılından itibaren 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Bir halkın bilinçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenerek, etik değerleri kaybetmeden, tarafsız, şeffaf habercilik anlayışı içerisinde görevlerini ve çalışmalarını gerçekleştiren basın mensuplarımız, bir ülkenin en önemli meslek gruplarından biridir. Gazeteci demek, halkın sesi demektir. Basın emekçileri, yeni iletişim teknolojileriyle de rekabet ederek, halkın beklentilerini, İyiyi kötüyü, yanlışı doğruyu, olması gerekeni gündeme taşıyor, gece gündüz demeden çalışıp vatandaşlarımızın haber alma hakkını, ihtiyacını karşılıyor. Önemli bir kamu hizmeti veren değerli basın mensupları şehrimizin ve ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi için yürütülen faaliyetlerin ve projelerin paylaşılması ve kamuoyu tarafından sahiplenilmesinde de büyük ölçüde rol oynamaktadır. Bizler, gazetecilik mesleğine saygılı olmayı şiar edindik. Düşünen ve düşündüğünü korkusuzca kaleme alan, kendi fikirlerini savunan, halkın iradesine saygı duyan tüm basın emekçilerinin her zaman yanındayız. 1961’den beri gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun”

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Gazetecilik mesleği hem zor hem de kutsal bir görev. Basın halkın doğru habere ulaşması adına çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Özellikle günümüzde gazetecilik büyük öneme sahip. Doğru bilgileri en hızlı biçimde topluma ulaştırmak için bu mesleği yapan gazeteci arkadaşlarımızın ne kadar fedakarca çalıştıklarını biliyorum. Pamukkale Belediyesi olarak yapılan hizmetlerin kamuoyuna duyurulması adına büyük öneme sahip olan gazetecilerimizin imkanlar dahilinde yanında olmaya gayret ediyoruz. Basın mesleğinin tüm mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum”. 

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan  "Gazetecilik, halkın olan bitenden haberdar olmasının yanında toplumun farklı dinamikleri arasındaki iletişimi sağlayan önemli bir kanal, insanları yaşananlara ulaştıran, birbirine yaklaştıran bir köprüdür. Bu derece önemli bir toplumsal görevi yerine getiren basın çalışanları, işlerini aileleri ve özel hayatları da dahil olmak üzere her şeyin önünde tutarak, çok büyük bir fedakârlık örneği göstermektedir. Şehrimizde, bu kutsal vazifeyi layıkıyla yerine getiren tüm basın çalışanlarına, gazetecilere, hemşehrilerimiz ve Denizli'miz adına teşekkür ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Halkın haber alma hakkı gibi toplumsal bir vazifeyi, büyük bir özveriyle çalışarak, hayatı pahasına da olsa yerine getiren basın çalışanlarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci “4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. 1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı,” 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir.Bu vesileyle; kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi doğrultusunda, her şartta görevleri peşinde koşan, gazetecilik mesleğinin zor şartlarına rağmen mesai kavramı gözetmeksizin hizmet eden tüm gazetecilerin, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili “Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına zor şartlar altında özveriyle çalışan basın emekçileri kamuoyunu aydınlatarak, kamuoyununun sorunlarını gündeme taşıyarak demokrasinin önemli bir unsuru olmuştur. Objektifliği ile her kesime aynı mesafede duran, fedakarlıkları ile sorumluluklarından kaçmayan basın toplumun ve demokrasinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Toplum sesi, gözü, kulağı olan basın çağa ayak uydurarak bir çok yeniliği mesleklerine dahil etmekte, internet yayıncılığı, gazete, televizyon ve radyo ile halkın bir çok kesimine ulaşabilmektedir. Bu yönüyle kamuoyunu hızlı bir şekilde bilgilendirmektedir. Basınımız özellikle pandemi nedeniyle evlerimize kapandığımız süreçte gelişmeleri hızlı ve doğru bir şekilde kamuoyuna ulaştırdı.10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, objektiflikten ve mesleki ilkelerinden ödün vermeden görevini ifa eden tüm basın emekçilerimizin Çalışan Gazeteciler Günü’nü en samimi duygularımla kutluyor, zorlu görevlerinden üstün başarılar diliyorum”
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon