HONAZ

BİRİNCİLİK ÖDÜLLÜ PROJESİNİ METROPOL’DE ANLATTI

BİRİNCİLİK ÖDÜLLÜ PROJESİNİ METROPOL’DE ANLATTI
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, çok önem verdiği tarım projelerinin ayrıntılarını Denizli Metropol’de paylaştı. Kepenek “Biz mutfağa girecek ürünleri de planlamak zorundayız. Etinden, sütüne, sebzesinden meyvesine artık hastalıkların temeli olan genetiği oynanmış ürünlerden arındırılmış bir mutfağa ulaşmak zorundayız” dedi.

ÖZEL HABER
Denizli Metropol'de "Metropol Gündemi" Programımızın konuğu Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek oldu. Başkan Kepenek tarım, Turizm ve Yaşam projelerini tek tek anlattı. Başkan Kepenek, birincilik ödüllü Honaz Tohum Merkezi Projesini tüm ayrıntıları ile paylaşırken, her yıl 2 milyona yakın fide ürettiklerini ve bu fideleri en doğalını sunmak adına halka ücretsiz dağıttıklarını açıkladı.



Başkan Kepenek “Türkiye'nin tarımla ilgili genel anlamda makro düzeydeki politikaları çok anlaşılabilmiş değil. Biz yerli tohumun hibrit tohuma kaybettiği bir dönem yaşadık. Maalesef bu üretim biçimlerini çok etkiledi. Birçok İsrail firması bizim üretim biçimlerimizi yönlendiren tamamen içimize kadar giren hatta midemize kadar giren süreci yönetti. Buna karşın benim öğretim elemanı olduğum dönemde bir tavrım vardı. Biz bu ülkenin has tohumlarını bu ülkenin evlatları olarak yeniden sofraya getirecek bir projeyi hazırlamalıyız. Bu bizim gelecekteki belki de kurtuluş, ekonomik olarak sağlık olarak ta kurtuluş ümidimiz olacak diye her zaman söylemiştim. Göreve geldik yerel tohum merkezi kurduk” dedi.



Merkezin ilk başta anlaşılamadığından yakınan Başkan Kepenek “Projemizin önemi sonra yavaş yavaş anlaşıldı. Şu anda 763 tane envantere kayıtlı genetiği oynanmamış tohumlara sahibiz. Bu bir rekor. Biz bu tohumlar için Honaz Belediyesi’nde daha önce atıl durumda olan bakımsız bir alanı düzenledik, rehabilite ettik ve orayı fide üretim merkezi haline getirdik. Şuanda o merkezde her yıl 2 milyona yakın ve üzerinde fide üretiyoruz. Biz bu fideleri vatandaşlarımızla ücretsiz olarak buluşturuyoruz. Birçok belediyeye ve kuruma tohumlardan elde ettiğimiz fideleri teslim ediyoruz. Çünkü biz eski kuru domatesler, biberler, patlıcanlar, bir sürü sebzenin yeniden soframıza gelmesi için duyarlı olmak zorundayız. Projemizi hazırladık Akdeniz Belediyeler Birliği'nin yarışmasında birincilik ödülü aldık. Buda bizim tabi ki motivasyonumuzu bir derece daha yükseltti” dedi.



Projeyi başarmanın ardı sıra daha da geliştirmek adına çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Kepenek “İki tane daha uygulama bahçesini hayata geçiriyoruz. Biz mutfağa girecek ürünleri de planlamak zorundayız. Etinden, sütüne, sebzesinden meyvesine artık hastalıkların temeli olan genetiği oynanmış ürünlerden arındırılmış bir mutfağa ulaşmak zorundayız. Dünyanın en büyük sağlık harcamalarının başında kanser hastalıkları geliyor. Bir sürü türlü türlü kanserler çıktı. Şimdi ben hep onu söyledim 'Buzdolabında büyüyen salatalık olur mu?', 'Buzdolabında büyüyen patlıcan olur mu?' maalesef biz bunları yaşıyoruz. Artık sünger yiyoruz, patlıcan yerine sünger yiyoruz. Maalesef karpuzlarımızın genetiği oynandı, karpuzun içinden aldığımız o tohumlar toprağa koyduğunuzda yeşermez hale geldi. Bunların hepsiyle mücadele etmek gerekiyordu. Başardık” diye konuştu.



BAŞKAN KEPENEK’İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon