EKONOMİ

BAKAN AÇIKLADI: GIDA ARZ GÜVENLİĞİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

BAKAN AÇIKLADI: GIDA ARZ GÜVENLİĞİ DÖNEMİ BAŞLIYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni tarım dönemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sözleşmeli üretim ve planlı üretime dayalı yeni destekleme modeliyle tarımda köklü değişikliklerin başlayacağını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli”ni basın toplantısında duyurdu. Bakan Yumaklı, yeni dönemde tarımın ‘yeni normal’e geçtiğini belirtti. Tarımsal planlamanın dört ana ürün grubuna odaklandığını açıklayan Yumaklı, bu grupları hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve patates/soğan olarak sıraladı. Yeni üretim planlamasıyla birlikte toplam üretimin yüzde 77’sinin planlı üretim kapsamında olacağını vurguladı.

Yumaklı, üç yıllık dönemde hububat üretiminin yüzde 13 artarak 39.5 milyon tona, yağlı tohum üretiminin yüzde 22 artışla 5.6 milyon tona, bakliyat üretiminin ise yüzde 17 artışla 1.4 milyon tona çıkacağını açıkladı. Bu yeni modelle Türkiye'nin gıda arz güvenliğinin güçleneceğine dikkat çekti.

Yeni destekleme modelinde sadeleştirmenin yapıldığını belirten Yumaklı, bitkisel üretimde 21 kalem olan desteklerin 3 ana kaleme indirildiğini açıkladı. Hayvansal üretimde 22 kalemden 7’ye, su ürünlerinde ise 15 kalemden 2’ye düşürülen desteklerle sistemin daha işlevsel hale getirildiğini söyledi. Ayrıca desteklerin üretim dönemi öncesinde açıklanarak, üreticilere planlama kolaylığı sağlandığını belirtti.

Bakan Yumaklı, havza bazında belirlenen ürünlerin dışında üretim yapan çiftçilere destek verilmeyeceğini, bu çiftçilere gelir kaybını telafi etmek amacıyla yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Destekleme modelinde mazot ve gübre yardımlarının artırıldığını belirten Yumaklı, “Mazot desteğinin yüzde 50’si, gübre desteğinin yüzde 25’i temel destek kapsamında sağlanacak. Planlı üretim kapsamında ise mazot ve gübre desteği miktarları artırılacak” dedi.

Son dönemde artan çiftçi eylemleriyle ilgili CHP'ye eleştirilerde bulunan Bakan Yumaklı, “Çözüm sokağa davetle değil, çözüm önerisiyle olur” dedi. Ayrıca sanayicilerin çiğ süt alımında eksik ödeme yaptığı tespit edilen firmalara yönelik soruşturma başlatıldığını açıkladı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon