EKONOMİ

BAKAN AÇIKLADI: BU PROJE KIRMIZI ET FİYATLARINI DÜŞÜRECEK

BAKAN AÇIKLADI: BU PROJE KIRMIZI ET FİYATLARINI DÜŞÜRECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı kırmızı ette fiyatların düşmesi için harekete geçti ve "Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi"ni devreye aldı. peki nedir bu proje? Bakan açıkladı…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şubat ayında açıklanan "Hayvancılık Yol Haritası"na değinerek, ana hedeflerinin verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak olduğunu belirtti. Yumaklı, "Detaylarını her fırsatta dile getirdiğimiz hayvansal üretimde, yeni destekleme modelimizde ilk kez kadın ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık yaptık. Hayvancılığın temel taşı olarak gördüğümüz aile işletmelerine daha fazla destek veriyoruz" dedi.

Bakan Yumaklı, genetik olarak verimliliği artırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalardan da bahsederek, Islah Eylem Planı kapsamında oluşturdukları referans popülasyon hakkında bilgi verdi. Yumaklı, “Ülkemizde en yaygın sütçü ırk olan siyah alaca ırkında yaklaşık 22 bin hayvanın verimlilik durumlarını genetik olarak analiz ederek referans popülasyonumuzu oluşturduk. Bu sayıyı her geçen yıl artıracağız. Bu ırktan doğan buzağılarda genetik yapıya bakarak damızlık değerini belirliyoruz. Test maliyetlerini bakanlık olarak karşılıyoruz. Yine bu yıl simental ırkında da benzer çalışmaları başlattık ve Genomik Test Merkezi’ni yakında Ankara’da açacağız” diye konuştu.

Yumaklı, 2025 yılı itibarıyla yüksek genetik kapasiteli üretim boğalarını genomik seleksiyon ve embriyo transferi yöntemiyle üretmeye başlayacaklarını duyurdu. Kırmızı et fiyatlarını kontrol altına almak için başlatılan bu projede nihai hedeflerinin, tüketicilerin uygun maliyetle ete ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Yumaklı, projenin üç ana hedefini şöyle özetledi: “İlk olarak üreticilerimizin uygun maliyetle sürdürülebilir şekilde hayvan teminini sağlamak. İkincisi, tüketicilerimizin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşımını sağlamak. Üçüncüsü ise Türkiye’nin et ithalatı konusundaki bağımlılığını sona erdirmek.”
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon