SAĞLIK

ANEVRİZMA NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ANEVRİZMA NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Halk arasında ‘Baloncuk’ olarak bilinen anevrizma hakkında konuşan Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bayram Çırak, anevrizmanın tedavi süreci hakkında bilgiler aktardı.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bayram Çırak, Metropol TV’de anevrizma hakkında bilgiler verdi. Anevrizmanın halk arasında ‘Beyin damarlarında baloncuk’ diye bilindiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çırak “Aslında sadece beyinde olmuyor. Vücuttaki damarların neresinde damar genişlemesi, damarın duvarından dışarı doğru taşma olursa Biz buna ‘Baloncuk’ ya da tıptaki adıyla ‘Anevrizma’ diyoruz.  Anevrizma, normal damar kalınlığından daha genişlemiş bir damara ulaşmadır. Bu iki çeşit olabilir. Damarın olduğu gibi iki tarafa genişlemesine ‘Fuziform  Anevrizma’ diyoruz. Bunlar, biraz tedavisi zor ve meşakkatli anevrizmalardır. Bir de ‘Saküler tip’ dediğimiz normal damardan dışarı doğru taşmış, baloncuk haline gelmiş herkesin bildiği yapı budur. Beyin damarından dışarı doğru taşma. Belki, toplum içerisinde iç haberi olmadan ve beyninde anevrizma ile yaşayan pek çok insan var. Anevrizma dediğimiz hastalık çoğunlukla orta yaş ve üzeri gurupta görülüyor. Orta yaş ve üzeri gurupta bir sıkıntımız daha var. tansiyona bağlı beyin kanamaları oluyor. Baloncuk kanamaları ile tansiyon kanamaları çok farklı” ifadelerini kullandı

Hastalığın tedavi sürecine dair de konuşan Prof. Dr. Bayram Çırak, şunları kaydetti: “Baloncuğun iptal edilmesinin günümüz teknolojisinde 2 yöntemi var. birincisi açık cerrahi. Ameliyatla kafatasını açarsınız, baloncuğun olduğu yeri bulursunuz. ‘Üzüm çöpü gibi’ dediğim tanenin boynuna bir klips koyarsınız. O anevrizmanın içine kan gitmez. Kan normal damar boyunca akmaya devam eder. Klips onun yanında kalır. Çok büyük anevrizmalarda o taneciği de almak gerekiyor ama çıkartmak şart değil. Bu tedavi, beynin cerrahinin son 100 yıldır yaptığı tedavilerden birisidir. Son dönemlerde yeni bir tedavi yöntemi çıktı. Benim asistanlık yıllarımda Türkiye’de yeni yeni uygulanmaya başlamıştı. Kapalı yöntemle anjiyo ile anevrizma tedavisi şimdi pek çok yerde yapılabiliyor. Kasıktan girilerek kalp anjiyosu yapar gibi beyin damarlarını görüntülemek için yaptığımız teşhis anjiyosu yerine tedavi anjiyosu yapılıyor. Anevrizmanın içine kadar giden çok ince kılcal kataterler var. O kataterlerle gidiliyor. ‘Baloncuk’ dediğimiz yapının içerisinde kılcal sarmallar var. Onlarla dolduruluyor. Bunlar içeride pıhtı oluşturuyor. Bu pıhtı oluştuğu vakit baloncuğun içi dolmuş ve iptal edilmiş oluyor. Değişik teknikler var. Bazen anevrizmanın tipine göre baloncuğun içine o sarmalları ana damarın içerisine stent koyuyoruz, baloncuğu iptal ediyoruz. Kapalı yöntem, kasıktan girip o baloncuğun iptal edilme yöntemidir. Her iki yöntemin de kendine göre avantaj ve dezavantajları var.”
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon