EKONOMİ

ALTIN 2022’DE YİNE PARLAK BİR YIL GEÇİRİR Mİ?

ALTIN 2022’DE YİNE PARLAK BİR YIL GEÇİRİR Mİ?
2022 yılında altın fiyatlarının seyri açısından önemli bir kriter olarak kabul edilen FED toplantısı gerçekleştirildi. Analist ve ekonomistler dünya genelindeki faiz artışlarının altının önünü kesemeyeceği görüşünde. Altın yine parlak bir yıl geçirir mi? Altın sektörü 2022 yılından ne bekliyor? Sektör temsilcilerinden Uşaklı Hafız Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Işıklı, Denizli Metropol’e değerlendirdi.

ÖZEL HABER
Altın fiyatları, FED belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla son günlerdeki kayıplarını sildi. FED politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı fakat varlık alımı azaltımı hızını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkardı. FED politika yapıcıları ise 2022 ve 2023 yıllık üçer faiz artırımı, toplamda 6 faiz artırımı gerçekleşmesini bekliyor. Yatırımcılar FED'in faiz artırımlarının altını düşürme eğiliminde olduğunu varsayıyor. Çünkü faiz artışı dolara yönelimi artırıyor. Ancak tarihsel olarak altın, FED faiz artırım döngüleri sırasında gerçekten iyi bir performans gösterdi. Son faiz artışı döngüsü Aralık 2015'ten Aralık 2018'e kadar sürdü, FED federal fonlama oranını toplam 225 baz puan olacak şekilde üst üste 9 kez artırdı, ama altın yine de tırmandı. Söz konusu dönemde ons altın yüzde 17 prim yaptı.

ŞENOL IŞIKLI'NIN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...


Analist ve ekonomistler dünya genelindeki faiz artışlarının altının önünü kesemeyeceği görüşünde. Altın yine parlak bir yıl geçirir mi? Altın sektörü 2022 yılından ne bekliyor? Uşaklı Hafız Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Işıklı Denizli Metropol’e değerlendirdi. Işıklı “Dünya omicron varyantı ile uğraşıyor açıkçası. Bunun yarattığı bir enflasyon var. FED Başkanının enflasyon kalıcı olursa faiz artırımına gidecekleri şeklinde bir açıklaması oldu 2022 ve 2023 için. FED’den faiz artırımını bekliyoruz. Bunun bizim gibi gelişmekte olan ülkelere etkisi ne olur? IMF geçen hafta yayınladığı bildiride aslında bunun yanıtını verdi. Finansal türbülans yaratacağını açıkladı. Bu ne demek? Ve nasıl önlem alınabilir. Çoğu gelişmekte olan ülke faiz artırımı ile buna önlem aldı. Faiz artırımları altın fiyatlarını aşağı yönlü biraz çekecektir. Beklenti anında biraz oynaklık yaşanabilir. Faiz artırımı gerçekleştikten sonra ise fiyatların ons bazında azda olsa geriye düşebileceğini düşünüyorum. Güçlenen dolar neticesinde gelişmekte olan ülkelerin para birimleri biraz da olsa değer kaybedecektir” ifadelerini kullandı. 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon