EKONOMİ

AFRİKA İLE TİCARET HACMİ NE DURUMDA? BAKAN AÇIKLADI

AFRİKA İLE TİCARET HACMİ NE DURUMDA? BAKAN AÇIKLADI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat 11’inci WCI Forum’unda konuştu. Bakan Bolat, ’’2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 7 kat artarak 37 milyar dolara ulaştı. Bu dönem zarfında ihracatımız 10 kat artarak 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara; ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara ulaştı’’ dedi.

11’inci Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (WCI FORUM - World Cooperation Industries Forum) Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla İstanbul Wow Convention Center’da düzenlendi. ‘Afrika’ya yatırım, Geleceğe Yatırım’ temasıyla gerçekleşen forumda Afrika’nın 54 ülkesinden yaklaşık bin 500 iş insanı, Türk iş insanları ile bir araya geldi.

Forum’un açılışında Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve WCI Forum Başkanı Utku Bengisu açılış konuşması gerçekleştirdi. Bakan Bolat, yaptığı konuşmada Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Türkiye’nin kazan kazan prensibi ile ticari iş birliklerine açık olduğunu ifade etti. Bakan Bolat, ‘‘Afrika kıtası ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 7 kat artarak 37 milyar dolara ulaştı. Özellikle altyapı, kentleşme, teknoloji, telekominasyon, yenilenebilir enerji ve turizm başta olmak üzere birçok sektör, Türk ve Afrikalı iş insanlarımıza önemli fırsatlar sunmaktadır’’ dedi.

Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisinin benimsendiğini ifade eden Bakan Bolat, ‘‘Türkiye, 2005 yılında ‘gözlemci’ statüsünde olduğu Afrika Birliği’nde, 2008 yılında ‘stratejik ortak’ konumuna gelmiştir. 2013 yılından itibaren ise ülkemiz, Afrika ile olan ilişkilerini ‘Afrika Ortaklık Politikası’ çerçevesinde ele almaktadır. Bu politikanın diplomatik ilişkilere yansıması olarak, Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerimizin sayısı 2003 yılında 12 iken, 2024 yılında neredeyse 4 katına çıkarak 44’e ulaşmıştır. Yakın gelecekte de bu sayının 50’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Yine bugün geldiğimiz noktada, 31 Afrika ülkesinde Ticaret Müşavirliğimiz bulunmaktadır. 2003 yılındaki sadece 4 adet Ticaret Müşavirliğinden ulaştığımız bu seviye, Afrika ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirmeye verdiğimiz önemin en önemli göstergelerinden biridir’’ şeklinde konuştu.

Afrika kıtası ile Türkiye arasında ki ticaret hacmine ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, ‘‘2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 7 kat artarak 37 milyar dolara ulaştı. Bu dönem zarfında ihracatımız 10 kat artarak 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara; ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara ulaştı. 2024 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise Afrika-Türkiye ticaret hacmi 27 milyar dolara yaklaştı. Bu değerin 15,8 milyar dolarını Türkiye’nin ihracatı, 11,1 milyar dolarını ise Türkiye’nin Afrika’dan ithalatı oluşturmaktadır’’ diye konuştu.

Afrika’daki Türk yatırımlarının arttığına da dikkat çeken Bolat, ‘‘Afrika kıtasında hızla gelişmekte olan ticari faaliyetlere ek olarak, müteahhitlik ve yatırımlar konusunda giderek derinleşen bir ilişkimiz bulunmaktadır. Bu çerçevede, yatırım pozisyonu bakımından 2003 yılında 67 milyon dolar olan Afrika’daki Türk yatırımları, 2023 yılı itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaştı’’ ifadelerini kullandı.

Afrika kıtasına her alanda katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirten Bakan Bolat, ‘‘Afrika ve kıtadaki ülkeler ile ilişkilerimizin günden güne gelişmesi için çaba harcıyoruz. Bu bağlamda, THY’nin de Afrika’daki faaliyetleri giderek artmaktadır. 2003 yılında sadece Kuzey Afrika ülkelerine uçuş gerçekleştiren THY, 2024 yılında ise Afrika’da 62 destinasyona uçuş gerçekleştirmekte ve böylece Afrika Kıtasını transit rotalar ile tüm dünyaya bağlamaktadır’’ dedi.
İHA .

İHA .

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon