Dünya'nın doğal taş sektöründeki en önemli buluşma noktalarından biri olan Marmomac, 60’ıncı kez sektör temsilcilerini İtalya’nın Verona kentinde bir araya getirdi. Fuara Denizli'den 26 firma katıldı.
(METROPOL HABER)
Dünya'nın doğal taş sektöründeki en önemli buluşma noktalarından biri olan Marmomac, 60’ıncı kez sektör temsilcilerini İtalya’nın Verona kentinde bir araya getiriyor. Yaklaşık 1.400 firmanın katılımının, 140 ülkenin temsil edilmesinin ve 50 bin profesyonel ziyaretçinin ağırlanmasının beklendiği fuarda Türkiye 142 firma ile temsil ediliyor.
Denizli’den 26 firma, ürünlerini, tasarım kabiliyetlerini ve üretim güçlerini uluslararası alıcılarla buluşturuyor. Böylece Türkiye’den fuara katılan firmaların yaklaşık yüzde 20’sini Denizlili firmalar oluşturuyor.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) de 2022 yılından bu yana beşinci kez Marmomac’ta yer alarak Denizli doğal taş sektörünün uluslararası tanıtımına katkı sağlıyor.
DENİB, Verona’da Sektörün Ortak Aklını Bir Araya Getirdi
Marmomac kapsamında DENİB tarafından 21 Eylül akşamı sektörün kamu, ihracatçı birlikleri, meslek kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren geniş katılımlı bir istişare toplantısı düzenlendi.
Toplantıya DENİB Başkanı Osman Uğurlu’nun yanı sıra Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Şeref Arpacı, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Fatih Ekmekçi, Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanı Aytunç Nane, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Metin Çekiç, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Hanifi Şimşek, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter, İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, DENİB Yönetim Kurulu Üyeleri Celil Kılınç ve Atilla Zeybekci, DENİB TİM Delegesi Murat Yener, DENİB Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Kaynak, ilgili kurumların üst düzey bürokratları ve fuar katılımcısı üyelerin temsilcileri katıldı.
Toplantıda doğal taş sektörünün mevcut görünümü değerlendirilirken üretimden ihracata uzanan süreçler, sektörün uluslararası pazarlardaki konumu, katma değerli üretim, kamu ile özel sektör arasındaki iş birliği ve sektörün gelecek dönem beklentileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Uğurlu: “Denizli Doğal Taşta Katma Değerli Üretimin Türkiye’deki En Güçlü Merkezlerinden Biri”
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Uğurlu, Denizli doğal taş sektörünün özellikle işlenmiş ürün ihracatındaki güçlü konumuna dikkat çekti.
Uğurlu, Türkiye’nin doğal taş ihracatının 2025 yılında yüzde 7,7 artışla 2 milyar dolara ulaştığını, bunun 1,3 milyar dolarlık bölümünün işlenmiş doğal taştan oluştuğunu belirtti. Denizli’nin 2025 yılında 277 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Uğurlu, bunun 250 milyon dolarının, yaklaşık yüzde 90’ının işlenmiş doğal taştan oluştuğunu söyledi.
Denizli’nin işlenmiş doğal taş ihracatında Türkiye genelinde lider konumda olduğunu belirten Uğurlu, bu tablonun kentin doğal taş rezervlerinin yanı sıra tasarım, teknoloji, işleme kabiliyeti ve katma değerli üretim gücünü de ortaya koyduğunu ifade etti.
Uğurlu, 2026 yılının ilk sekiz ayında işlenmiş doğal taş ihracatının yüzde 10, blok mermer ihracatının ise yüzde 7 arttığını belirtti. Denizli’den 120 farklı ülkeye doğal taş ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Uğurlu, Marmomac’ın yeni iş bağlantıları ve ihracat fırsatları sunduğunu vurguladı.
Şahin Tin: “Denizli, Üretim Gücünü Yüksek Katma Değerle Dünya Pazarlarına Taşıyor”
Denizli Milletvekili Şahin Tin, doğal taş sektörünün Denizli’nin güçlü sanayi ve ihracat kültürünü yansıtan, üretim ve katma değer kapasitesini dünyaya taşıyan önemli sektörlerden biri belirtti.
2025 yılında 330 Denizli firmasının sektörde ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Tin, ihracatın yüzde 90’ının işlenmiş ürünlerden oluşmasının ham maddeyi yüksek katma değere dönüştüren üretim gücünü ortaya koyduğunu söyledi.
Denizli’nin üretim gücünü teknoloji, tecrübe ve girişimcilik kabiliyetiyle ileriye taşıdığını belirten Tin, DENİB’in ihracatçıların küresel pazarlardaki gücünü artırmaya yönelik çalışmalarının önemine dikkat çekti.
Marmomac’ta 26 Denizli firmasının yer almasının şehrin sektördeki gücünü ortaya koyduğunu belirten Tin, fuarda gerçekleştirilecek görüşmelerin yeni ticari bağlantılara, yeni pazarlara ve ihracata katkı sağladığını ifade etti.
Şeref Arpacı: “Denizli Doğal Taş Sektöründeki Gücünü Dünya Pazarlarında Başarıyla Ortaya Koyuyor”
Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli doğal taş sektörünün yüksek işleme kapasitesi, üretim kalitesi ve uzun yıllara dayanan ihracat tecrübesiyle uluslararası pazarlarda önemli bir konuma ulaştığını belirtti.
Arpacı, Denizli’nin bugün 120 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren ve işlenmiş doğal taş grubunda Türkiye genelinde lider konumda bulunan bir şehir olduğunu ifade etti. Denizli’de çıkarılan ve işlenen doğal taşların dünyanın farklı coğrafyalarında tercih edilmesinin firmaların kalite, tasarım, işleme kabiliyeti ve ihracat tecrübesini gösterdiğini söyledi.
Marmomac’ta 26 Denizli firmasının yer almasının önemli olduğunu belirten Arpacı, firmaların ürünlerinin yanı sıra Denizli’nin üretim gücünü, işleme kabiliyetini ve ihracat vizyonunu da uluslararası sektör profesyonellerine taşıdığını ifade etti.
Celil Kılınç: “Marmomac, Denizli Doğal Taş Sektörünün Dünyaya Açılan En Önemli Vitrinlerinden Biri”
DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç, Marmomac’ın ticari bağlantıların geliştirilmesi, yeni pazar fırsatlarının değerlendirilmesi ve küresel eğilimlerin takip edilmesi açısından önemli bir platform olduğunu söyledi.
Kılınç, Türkiye’den 142 firmanın katıldığı Marmomac’ta Denizli’den 26 firmanın yer almasının şehrin doğal taş sektöründeki ağırlığını ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye katılımının yaklaşık yüzde 20’sinin Denizli’den gerçekleştiğini ifade eden Kılınç, Denizli’nin güçlü üretim altyapısı, yüksek işleme kabiliyeti, ürün çeşitliliği ve ihracat tecrübesiyle doğal taş sektöründe Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
DENİB olarak 2022 yılından bu yana beşinci kez Marmomac’ta yer aldıklarını belirten Kılınç, fuarın uluslararası alıcılarla temas, yeni ticari bağlantılar, yeni teknolojiler, tasarım anlayışları ve pazar eğilimlerinin takip edilmesi açısından önem taşıdığını ifade etti.
Kılınç, fuar süresince gerçekleştirilecek görüşmelerin Denizlili firmalar açısından yeni ihracat fırsatlarına dönüşmesini temenni ederek, Marmomac’ta Denizli’yi ve Türkiye’yi temsil eden tüm firmalara başarılı ve verimli bir fuar diledi.
Atilla Zeybekci: “Denizli Doğal Taşta Katma Değerli Üretimiyle Öne Çıkıyor”
DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Zeybekci, Denizli doğal taş sektörünün üretim ve işleme kapasitesiyle uluslararası pazarlarda güçlü bir konuma sahip olduğunu belirtti.
Zeybekci, doğal taş sektörünün Denizli’nin katma değerli üretim ve ihracat gücünü ortaya koyan önemli sektörlerden biri olduğunu söyledi. İhracatın büyük bölümünün işlenmiş ürünlerden oluşmasının sektördeki üretim kabiliyetinin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini ifade eden Zeybekci, Marmomac’ta 26 Denizli firmasının yer almasının da bu gücün uluslararası alandaki göstergelerinden biri olduğunu belirtti.
Marmomac’ın uluslararası gelişmelerin takip edilmesi ve yeni ticari fırsatların değerlendirilmesi açısından önemli bir buluşma noktası olduğunu vurgulayan Zeybekci, fuarların mevcut pazarların güçlendirilmesinin yanı sıra yeni pazarlara ulaşılması açısından da fırsatlar sunduğunu ifade etti.
0 Yorum