Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) ONLARIN POLİTİK ÖYKÜSÜ SANILDIĞI GİBİ YENİ DEĞİL!

ALİ FİLİZ’DEN SAİT ATICI’YA, NECİP FİLİZ’DEN YÜCEL GÜNGÖR’E DENİZLİ’DE BİR AK PARTİ GELENEĞİ...

AK Parti Genel Merkezi 20 Aralık tarihinde AK Parti Denizli İl Başkanlığı görevine Yücel Güngör’ü atadı. Mevcut İl Başkanı Necip Filiz, genel kurulda tekrar aday olmayacağını açıklamış ve affını istemişti. Bunun üzerine adaylar arasında yapılan değerlendirme sonrası bu atama gerçekleşti ve Denizli’de parti il binasında devir teslim töreni düzenlenerek yeni başkan Güngör bayrağı Necip Filiz’den devraldı. Böylece Denizli’de kökleri çok eskilere kadar uzanan politik bir gelenek de sürdürülmüş oldu. Kısacası Denizli AK Parti’de bayrağı; Erbakan’lı Refah Partisi’nin Milli Görüş temsilcisi Ali Filiz’in oğlu Necip Filiz, AK Parti’nin kuruluş döneminde Ege Bölgesi’ndeki en büyük destekçilerinden Altınbaşak Tekstil kurucusu Sait Atıcı’nın öğrencisi Yücel Güngör’e devretmiş oldu.

Yazının başlığında da altını çizdiğimiz gibi Necip Filiz ve Yücel Güngör bu geleneğin ve AK Parti’nin “yeni” birer temsilcisi değillerdir. Filiz ve Altınbaşak (Atıcı) isimlerinin bu gelenekte çok eski ve önemli katkıları vardır. Mesela AK Parti kurmayları Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener ve Ali Babacan’ın AK Parti Ege örgütlenmesi sırasında ilk uğradıkları yer ve isim Altınbaşak ile Sait Atıcı’dır. Ve bugün AK Parti Denizli İl Başkanlığı koltuğunda oturan isim yani Yücel Güngör de Sait Atıcı’nın öğrencisi ve bu gelenekten yetişen bir genç politikacıdır.

Burada söz ettiğimiz bu gelenek politik taşların yerlerine oturması açısından çok önemlidir. Ve bu nedenle hem Necip Filiz hem de Yücel Güngör’ün politik çalışmalarını da mutlaka dillendirmek gerekir. Necip Filiz, 14 Eylül 2015 tarihinde AK Parti Denizli İl Başkanı oldu. Bir önceki İl Başkanı Şahin Tin 1 Kasım genel seçimlerinde milletvekili aday adayı olduğu için istifa etmişti. İstifasından sonra başkan vekilliği görevini Abdullah Şencan bir süre devam ettirdi. Denizlili genç işadamı ve aynı zamanda dönemin Merkezefendi Belediye Meclis Üyesi Necip Filiz, AK Parti’nin yeni dönemdeki il başkanlığı koltuğuna oturan isimdi. Bir hatırlatma yapacak olursak; Necip Filiz dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile bir araya geldi. Süleyman Soylu ile ikili görüşme yapıldıktan sonra Genel Merkez Filiz’in il başkanlığını onaylandı. (Yine hatırlayacak olursak Süleyman Soylu; 2014 yerel seçimlerinde Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Hasan Kazdağlı’yı destekliyordu) Ve Necip Filiz 14 Eylül itibari ile göreve atanmış oldu. Filiz ve yönetimi 1 Kasım genel seçimlerinde AK Parti Teşkilatını sandık başına götürecek ekip olmuştu.

Necip Filiz başkanlığındaki AK Parti Denizli İl Yönetimi 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Denizli’den 4 vekil çıkardı. Ve Nihat Zeybekci, Sema Ramazanoğlu, Şahin Tin ve Cahit Özkan Ankara’nın yolunu tuttu. Ardından 16 Haziran 2017 Anayasa Referandumu geldi ve bir kez daha sandık başına gidildi. (Denizli referandumda yüzde 44.5 evet yüzde 55.5 hayır demişti)

İl Başkanı Necip Filiz’le AK Parti Denizli 24 Haziran 2018 Genel Seçiminde bir kez daha sandık başına gitti. (Bu seçimde de Denizli 4 vekil çıkardı ve Cahit Özkan, Ahmet Yıldız, Şahin Tin ve Nilgün Ök parlamentonun üyeleri oldu) Yine aynı seçimde yani 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a Denizli’den yüzde 47.8 oy çıktı. 317 bin 608 oy aldı.

Necip Filiz İl Başkanı olarak Denizli’de 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerini de yöneten isimdi. Bu seçimde Denizli Büyükşehir Belediyesi AK Parti tarafından kazanıldı. Osman Zolan Yüzde 50.26 ile 321 bin 726 oy aldı. Merkez ilçelerden Pamukkale Belediyesi AK Parti tarafından kazanıldı. Avni Örki yüzde 50.21 ile 100 bin 083 oy aldı. Bunun dışında 12 ilçede başkanlığı AK Parti, 2 ilçede ise Cumhur İttifakı ile MHP aldı. Yani toplam 14 ilçe AK Parti ve Cumhur İttifakının oldu. 5 ilçede ise CHP ve Millet İttifakının adayları kazandı. Büyük ilçeler Çivril, Acıpayam ve Tavas’ı AK Parti kazandı.  

Başkan Filiz’in geçirdiği seçimler bununla da bitmedi. Parti delege seçimleri, ilçe ve il kongreleri, teşkilat gençlik ve kadın kolları seçimleri, üye kayıt kampanyaları Filiz’in yönettiği diğer yoğun siyasi çalışmalardı. AK Parti Belediye Meclis Üyeliği görevi de yapan Necip Filiz Denizli’nin duayen sanayicilerinden ve siyasetin farklı aktörü olarak iz bırakan Ali Filiz'in de oğludur. Denizli’de iki dönem MÜSİAD Başkanlığını da yürüten Necip Filiz, aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesidir. Necip Filiz ve Ailesi (özellikle de baba rahmetli Ali Filiz) Türkiye ve Dünya’da “Denizli Demiri” olarak bilinen dövme demir ferforjenin mucidi ve isim babasıdır. 

Yeni İl Başkanı Yücel Güngör ise eğitimini Denizli’de almış, politik gelişimini kuruluşundan itibaren AK Parti’de tamamlamış ve çok sıkı Sait Atıcı tedrisatından geçmiş bir iş insanı ve politikacıdır. Bir dönem AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanlığı yapan ve bu deneyiminin devamında Merkezefendi Belediye Başkan Aday Adayı da olan Güngör şimdi artık AK Parti Denizli’nin (duruşu Nihat Zeybekci’yi andıran) yeni il Başkanı. Güngör için hala “AK Parti, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Belediye Başkan Adayı gösterseydi Merkezefendi’de seçimi kazanabilirdi” diyenlerin sayısı az değildir.

Evet… Necip Filiz 6 yıl sürdürdüğü AK Parti Denizli İl Başkanlığı bayrağını Yücel Güngör’e geçtiğimiz günlerde teslim etti. Onların politik öyküsü sanıldığı gibi yeni değildir. Ve söylendiği kadar da köksüz ise hiç değildir. Necip Filiz babası Ali Filiz’den dolayı Milli Görüş’ten gelen ve bugünkü AK Parti kadrolarının da içinde bulunduğu bir aidiyete mensup bir isimdir. Yücel Güngör ise Altınbaşak geleneğinden, Sait Atıcı’nın politik ilişkilerinden gelen genç bir politikacıdır. 
fixed-whatsapp-icon