Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

(YAZI ÇAPKINI) İŞTE DENİZLİ BARO SEÇİMİ’NİN MÜTHİŞ PERDE ARKASI!

DENİZLİ BARO TARİHİNDE BİR İLK; “MERKEZ SAĞDAN (DOĞRU YOLCU) BİR BAŞKAN.” ZOLAN’LI PLAKET TÖRENİ VE SİYASİ İTTİFAKLAR KARIŞTI. ADİL DEMİR DAHİL SEÇİMİN “KAYBEDENLER KULÜBÜ.” ESKİ BARO BAŞKANLARI VE 6 CHP’Lİ ESKİ İL BAŞKANININ TERCİHİ GENÇLER OLDU…

BİR AYI GEÇEN BİR SÜRE ÖNCE, HATTA KURBAN BAYRAMINDAN ÖNCE YAPILAN DENİZLİ BARO SEÇİMİ’NİN “SIRA DIŞI VE SAHİCİ” KULİSLERİ İLE MÜTHİŞ PERDE ARKASI NOTLARI BU KÖŞEDE…





Eski ve yeni 6 Avukat CHP İl Başkanı, Avukat Milletvekilleri, bir Avukat Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP’li Avukat İlçe Başkanları ve belediye başkanları, CHP Merkezefendi ilçe Başkanı ile CHP Denizli İl Başkanı tarafından doğrudan desteklenen ve 10 yıldır kesintisiz baro başkanlığı yapan bir isim nasıl olur da Doğru Yol İlçe başkanlığı yapmış sağdan gelen eski bir politikacı olan Avukat Adnan Demirdöğer’e koltuğunu kaptırır? Ve yine nasıl olur da; bu seçimin ikincisi, geçen dönemin CHP Merkezefendi İlçe Başkan Yardımcısı Kerem Tahir Üzelce’nin de gerisinde kalarak yarışı üçüncü yani; “sonuncu” sırada tamamlar?



Evet, Denizli'de herkes halen baro seçimi sonrası ortaya çıkan sürpriz sonucun şaşkınlığını yaşıyor. Denizli Barosu’nun 4 Temmuz tarihinde yapılan olağan genel kurulunda 400 oy alan Adnan Demirdöğer başkan seçilmiş. 10 yıldır başkanlık görevini sürdüren Müjdat İlhan 300 oyda kalarak son sırayı almıştı. Üç adayın yarıştığı kongrede aslında seçimin sürprizini yapan isim Kerem Tahir Üzelce idi. Üzelce 365 oyla yarışı kıl payı kaybetmiş ve ikinci sırada tamamlamıştı.

Denizli Barosu seçimi kentte halen konuşuluyor. Her ne kadar “Baro seçimi politik bir seçim değildir. Baro siyaset ve partiler üstü bir kurumdur” dense de; hatta “Mahir Akbaba, Çavuşoğlu'ndan rövanşı aldı. Olan ilhan'a oldu!” başlıklı yazımız kıyasıya eleştirilse de biz bu seçimin Denizli CHP açısından önemli siyasi sonuçları bulunan bir seçim olduğu görüşümüzü savunmaya devam ediyoruz. Onun için de “Denizli Baro seçimlerine selam, politikaya devam!” diyoruz.



İşte, bir ayı geçen bir süre önce, hatta kurban bayramından önce yapılan Denizli Baro seçiminin gerçek ve sahici kulisleri ile müthiş perde arkası notları;
 
“Baro Başkanı Müjdat İlhan bir hukuk geleneğinin temsilcisi olarak 10 yıl önce oturduğu Başkanlık koltuğunda 10-0’lık bir avantaja rağmen bu noktaya geldi. Üstatlarını da, takım arkadaşlarını da bir bir yanından uzaklaştırdı. Aslında çıkış felsefesinde de oldukça uzaklaşmıştı. Zaferle sonuçlanan 4 seçimin ardından “yapmadıklarıyla, yanlış tercihleriyle” 5’inci seçime aday olduğu gün kaybetmişti. Dikkatini “kendi kişisel hedeflerine ulaşmayla uğraşırken, meslektaşlarının ihtiyaçlarına veremedi.”

SEÇİMİ GENÇ AVUKATLAR KAZANDI!
“Yeni mezun, stajını tamamlamış ya da bürosunu açarak meslek hayatına başlamış avukatların haklarının güvence altına alınması ve onlara katma değer sağlanması konularında yetersiz ve ilgisiz kaldı. Ne gençlere Başkan olmayı başardı. Ne de gençlerle bir aile olmayı başarabildi. Demidöğer’in Başkan olduğu seçimde Baro Yönetim Kurulu’na giren 10 avukatın hepsinin de 40 yaşın altında olması; bu tezi doğrulamaktadır. (Ve bu sonuçtan gençlik gurur duymalıdır) Genç Avukatların desteğiyle, gençleri temsilen aday olan Kerem Tahir Üzelce seçimi ikinci sırada bitirdi.”



DENİZLİ BARO TARİHİNDE BİR İLK
“MERKEZ SAĞDAN BİR BAŞKAN”
“Denizli Baro tarihinde ilk kez merkez sağdan bir isim başkan oldu. Onun listesindeki “Solcu Sosyal Demokrat, Cumhuriyetçi ve Halkçı isimler de yönetime seçildi. Kerem Tahir Üzelce en başından bu yana uzlaşma taraftarıydı ama İlhan gençlerin gücünü öngöremedi ve hatta biraz küçümsedi. İlhan’ın siyasi hedefleri meslektaşlarını rahatsız etti. Yok ‘milletvekili, yok belediye başkanı olacağım’ derken başkanlık koltuğu altından kaydı gitti.”

ZOLAN’LI PLAKET TÖRENİ VE
SİYASİ İTTİFAKLARIN ETKİSİ
“Müjdat İlhan’ın seçime 3 gün kala Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile birlikte Baro Başkanlığı’nda dağıttığı plaketler en az 30 avukatın oyunun rengini değiştirmesine neden oldu. Kimse inkar edemez siyasi ittifaklar seçimi çok etkiledi. Kerem Tahir Üzelce “3 CHP’li Vekilin ve Başkan Şeniz Doğan’ın seçildiği dönemde” CHP Merkezefendi İlçe Başkan Yardımcısıydı. Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumluydu. Müjdat İlhan yakın geçmişte CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı kongresini kaybetmiş  ve son CHP İl Kongresinde açıkça taraf olarak İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu desteklemişti. Kısacası Çavuşoğlu’nun Baro seçiminde verdiği destek İlhan’a yetmedi. Demirdöğen’in eski Doğru Yol Partisi İlçe Başkanlarından olması; AK Parti’li, MHP’li, İyi Partili, ANAP’lı, Refah Partili avukatların oylarını kolaylıkla almasını da sağladığı ortadadır. Bu seçimde ittifaklar arası yani; Millet İttifakı’ndan, Cumhur İttifakı’na geçişler de yaşandı.” 



ADİL DEMİR DAHİL SEÇİMİN
“KAYBEDENLER KULÜBÜ”
“Özellikle Adil Demir’in vefatlar ve istifalar sonrası 2’nci sıra milletvekili adaylığı için 5’inci kez seçilecek ve milletvekilliği yarışında kendisine rakip olacak bir Müjdat İlhan’ı istemediği, desteklemediği ve yakın çevresini de yönde yönlendirdiği biliniyor ve iddia ediliyor. Böylece, kısacası Adil Demir’in; Sancar’dan sonra bir rakibi daha gitmiş oldu.
İddialara göre bu seçimde öyle bir operasyon çekildi ki; Teoman Sancar’dan sonra Müjdat İlhan’ın da CHP cenahında siyasi ağırlığının azaldığı öne sürüldü.  Ayrıca bu seçimde İlhan’ın yönetim kurulu listesinde yer alan; başta Adil Demir’in ortağı olmak üzere bir milletvekilinin, bir belediye başkanının ve bir belediye başkan yardımcısının ortaklarının da Baro Yönetimine seçilemediği ve kaybedenler kulübünde yer aldığı gözlendi.”

ESKİ BARO BAŞKANLARININ
TERCİHİ GENÇLER OLDU
“Evet, Denizli Baro seçiminde eski Baro Başkanları beklenenin aksine tercihlerini gençlikten yana kullandılar. Seçim öncesinin favori adayı olan ve geniş çevrelerin, CHP il, ilçe örgütleri ile belediyelerin ve birçok vekilin desteğini alan Müjdat İlhan işte 6 sandığın tamamında kaybetti ve sonuncu oldu. Sonuç olarak avukatlar adeta; “Kimsenin oyu kimsenin cebinde değil” mesajı verdi. Avukatlık mesleği deyim yerindeyse can çekişirken hiç bir şey vaat etmeyen kaybetti. Önceki dönemin tasdik ve takdir edilmediği bir seçim oldu. ‘Z Kuşağı’ olayının önümüzdeki tüm seçimlerde daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyan bir seçim yaşandı. Tahir Üzelce ve ekibi avukatların sıkıntılarını ve taleplerini daha iyi okudukları ve güce karşı boyun eğmeyecek bir baro görüntüsü verdikleri için başarılı oldu.
Demirdöğen ise Metin Feyziğlu’na karşı aldığı tutum nedeniyle solcu avukatlardan da takdir ve destek gördü. En önemlisi de bu seçim Denizli Baro Tarihinin en az katılımlı seçimi oldu. (Üye avukatların kimi tatilde, kimi hastanede, kimi pandemi stresinden ve kimi tepki koyduğu için bu seçime gelmedi)
fixed-whatsapp-icon