Rasim RASTA

Rasim RASTA

94 Yazı

YAZI ÇAPKINI (BU DENİZLİ SİZİ UNUTUR MU?)

Denizli son dönemlerde ve özellikle de son iki yıldır kentin geçmişine damga vurmuş ve geleceğinin mimarları olmuş değerlerini ve kurucu duayenlerini ardı ardına yitiriyor. Her kayıp Denizli’den bir şeyler alıp gidiyor ve bir şeyleri eksiltiyor. İşte tam da bunun için Denizli’ye “duayenlerini unutma, yaşayan değerlerine de sahip çık!” diyoruz.

Denizli’nin en son kaybettiği duayen tekstilcilerden İşadamı Nevzat Özel, Kemal Kasapoğlu, Ramazan Çelikkol, Ali Filiz ve korona salgını ile ilk yitirdiği işadamı Besalet Küçüker gözlerin; kente “tekstilin başkenti” ön adını ve unvanını kazandıran ünlü Denizlililere çevrilmesine neden oldu.

Son 5-6 yılda hayata veda eden Orhan Abalıoğlu (ve eşi Cedide Abalıoğlu), Esat Sivri, Hasan Tekin Ada, Kazım Arslan, Ahmet Paralı, Ali Baysal, Abdulah Akça, Neslihan Akça, Ali İpek, Ali Yavuzçehre, İsmail Uslu, Kadir Kameroğlu, Feridun Alpat ve Enver Paralı, Denizli’nin; Denizli olmasını sağlayan önemli isimler ve bu kentin kurucuları sayılması gereken figürlerdi.

Denizli’nin bu yeri doldurulamayacak kayıpları arasında en dramatik olanları ise; genç yaşta kansere yenilen Sadık Emre Çaputçu ile yine geçtiğimiz aylarda kanserin aramızdan aldığı Ramazan Çelikkol oldu. Sadık Emre Çaputçu ile birlikte (torun-dede işadamı Çaputçular) kentin ilk sanayicilerinden çerez fabrikası kurucusu Sadık Çaputçu’yu da hatırlatmakta fayda var. Tabii ki Denizli’nin yıllar öce kaybettiği tekstilin öncülleri, duayen işadamları Sait Küçüker, Nafiz Dirlik ve Osman Nuri Sözkesen’i de hiç unutmamak gerekiyor.

Denizli kaybettiği kurucu duayenlerini hatırlayıp, yaşayan ve halen tam kapasite çalışan akil işadamlarına daha çok sahip çıkmalı. Kimlere mi? “Ahmet Nazif Zorlu, Derya Baltalı, Osman Aydınlı, Atasay Kamer, Rıza Akça, Ceyhan Saldanlı, Ali Yağlı, Sait Atıcı, Abdulkadir Uslu, Ali Abalıoğlu, İsmet Abalıoğlu, Müjdat Keçeci, Ender Abalıoğlu, Zafer Katrancı, , Mustafa Kaynak, Ahmet Gökşin, İbrahim Tan, Celal Memişoğlu, Hüseyin Memişoğlu, İsmail Uğurlu, Hasan Kasapoğlu, Mustafa Baysal, Süleyman İlgeri, Necip Helvacı, Abdurrahman Karamanlıoğlu, Salih Demirkan ve Faruk Alyaz’a…”

Onlar ülkenin içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen geçmişin mirasını geleceğe taşımak için bugün Denizli’de kavga veriyorlar. Hem de yüzlerce belirsizlik, salgınlar, afetler ve karanlık günler arasında.. Unutmayalım,  Oscar Wilde’in dediği gibi;  “Hiç kimse, geçmişini satın alacak kadar zengin değildir.” Fakat hatırlamak ve hatırlanmak en ucuz ve en kolay olanıdır.
 
fixed-whatsapp-icon