EKONOMİ

YENİ YÖNETMELİK GES YATIRIMCILARINI NASIL ETKİLER?

YENİ YÖNETMELİK GES YATIRIMCILARINI NASIL ETKİLER?
EPDK’nın Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile ilgili yeni yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim yeni yönetmelik GES yatırımcılarını nasıl etkiler? Metropol’e özel değerlendirdi.

ÖZEL RÖPORTAJ
EPDK, bir tebliğ yayınlayarak lisanssız GES yatırımlarının enerji tüketimlerinin mahsuplaşmaya yönelik hesaplamaya ilişkin kural oluşturdu. Tebliğle, hesaplama yöntemine göre fazla üretilen elektriğin YEKDEM sistemine ücretsiz olarak verilmiş olacağı kuralı getirildi. Yönetmeliğe göre, bir yıllık dönemde tüketilen elektrik kadar, takip eden yılda satış hakkı elde edilecek. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak. Önceki yılın tüketimini aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak aktarılacak. Eğer ilgili yılda tüketim, önceki yıl tüketimini aşarsa, ilgili yılın tüketim miktarı kadar satış yapılabilecek. YEKDEM’e bedelsiz olarak alınan kısım için sistem kullanım bedeli de alınmayacak.

ÖMER BESİM'İN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...


Yönetmelikle, lisanssız GES yatırımcısı üretici şirketlere bazı yeni avantajlar getirildi. Buna göre, sanayici kendi tesisinin bulunduğu dağıtım bölgesinin dışında başka bir bölgede lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Kojenerasyon tesisi bulunan sanayici eğer bu tesisinde kendine yeterli elektriği üretemiyorsa, lisanssız GES kurabilecek. Sanayi tesisinin çatısındaki elektrik üretimiyle, başka bir yerdeki tüketim tesisi arasında ilişki kurulabilecek, tüketim mahsuplaşmasına dahil edilebilecek. 10 MW kurulu gücün üstündeki tesisler doğrudan sisteme bağlanabilecek. Tüketim amaçlı üretim tesisi kuran ancak aynı yerde daha fazla tesis kurma imkanı olmayan kişiler, üretimlerini karşılamak amaçlı başka yerlerde tesis kurabilecek. OSB tüzel kişiliklerinin kurduğu lisanssız üretim tesislerinin üretim-tüketimi OSB ana sayaçlarından mahsuplaşabilecek.

Katman Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Besim yeni yönetmelik GES yatırımcılarını nasıl etkiler? Metropol’e özel değerlendirdi. Besim “Yeni yönetmeliğin en çok konuşulan kısmı, geçmişe dönük satış limitlemesi, kısıtlaması diyebiliriz. Bu çok olumsuz yansır. Öncelikle geçmişe yönelik olması en büyük problem. 6 ay önce, bir yıl önce teşvik veriliyordu yatırımcılara. Şu anda verilen teşviklere rağmen, yaptırılan tesislere satın alma limiti getirildi. Bu madde herkesi olumsuz etkileyecektir. Bu maddenin çözümünü bekliyoruz. Bu maddeyi kabul edilemez görüyoruz. Önümüzdeki günlerde hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Umarım daha yumuşatıcı bir hale getirilir. Neden çıkarıldığı bilinmeyen, anlamsız gelen bir madde. Umarım geri dönüşü olur. Firmalarımızda anlamış değiller. Biz teşvik edildik, şu anda yapılan teşvikin, kurulan tesisin, yapılan yatırım ve paranın hiçbir anlamı kalmadı diyorlar. Tebliğin ardından 3’te 1 oranında yatırım yapan vardı. Onlar artık yatırım yapmaz ve yatırım yapan azalır diye düşünüyorum” dedi.    
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon