EKONOMİ

YENİ GES YÖNETMELİĞİNDEN SEKTÖR VE YATIRIMCILAR NASIL ETKİLENECEK?

YENİ GES YÖNETMELİĞİNDEN SEKTÖR VE YATIRIMCILAR NASIL ETKİLENECEK?
EPDK’nın Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile ilgili yeni yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı. Erikoğlu Endüstri Holding Üretim – Kalite Koordinatörü Serhan Erikoğlu, tebliğ edilen yeni yönetmeliği Metropol’e özel değerlendirdi. Artıları ve eksileri ne? Sektör ve yatırımcılar nasıl etkilenecek? İşte yanıtlar…

ÖZEL RÖPORTAJ
EPDK, bir tebliğ yayınlayarak lisanssız GES yatırımlarının enerji tüketimlerinin mahsuplaşmaya yönelik hesaplamaya ilişkin kural oluşturdu. Tebliğle, hesaplama yöntemine göre fazla üretilen elektriğin YEKDEM sistemine ücretsiz olarak verilmiş olacağı kuralı getirildi. Yönetmeliğe göre, bir yıllık dönemde tüketilen elektrik kadar, takip eden yılda satış hakkı elde edilecek. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak. Önceki yılın tüketimini aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak aktarılacak. Eğer ilgili yılda tüketim, önceki yıl tüketimini aşarsa, ilgili yılın tüketim miktarı kadar satış yapılabilecek. YEKDEM’e bedelsiz olarak alınan kısım için sistem kullanım bedeli de alınmayacak. Yönetmelikle, lisanssız GES yatırımcısı üretici şirketlere bazı yeni avantajlar getirildi. Buna göre, sanayici kendi tesisinin bulunduğu dağıtım bölgesinin dışında başka bir bölgede lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Kojenerasyon tesisi bulunan sanayici eğer bu tesisinde kendine yeterli elektriği üretemiyorsa, lisanssız GES kurabilecek. Sanayi tesisinin çatısındaki elektrik üretimiyle, başka bir yerdeki tüketim tesisi arasında ilişki kurulabilecek, tüketim mahsuplaşmasına dahil edilebilecek. 10 MW kurulu gücün üstündeki tesisler doğrudan sisteme bağlanabilecek. Tüketim amaçlı üretim tesisi kuran ancak aynı yerde daha fazla tesis kurma imkanı olmayan kişiler, üretimlerini karşılamak amaçlı başka yerlerde tesis kurabilecek. OSB tüzel kişiliklerinin kurduğu lisanssız üretim tesislerinin üretim-tüketimi OSB ana sayaçlarından mahsuplaşabilecek.

SERHAN ERİKOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...


Denizli’de ağırlıklı olarak enerji sektöründe yatırımlar yapan Erikoğlu Endüstri Holding’in Üretim – Kalite Koordinatörü Serhan Erikoğlu yeni yönetmelikle ilgili Metropol TV’ye özel açıklamalarda bulundu. Erikoğlu “Enerji yatırımlarımız 5 yıldır devam ediyor. 2019 yılı sonrasında yapılan lisanssız GES yatırımları ile ilgili yeni bir tebliğ yayımlandı. Bu tebliğ bir önceki Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yayımlanan tebliğ ile pek örtüşmüyor görünüyor. Ancak, objektif olarak baktığımızda bu tebliğde bir düzenleme olduğunu görüyoruz. Bu düzenlemede gerçek enerji tüketicilerinin GES yatırımlarını yapabilmesi için imkanları arttırıyor görünüyor. Ülkemiz enerji ihtiyacı olan ve dışarıdan enerji alan bir ülke. O konuda kaynaklarımız kıt. Güneş enerjisi ise bizim için büyük fırsat… Ticarethane ve sanayicilere tüketim karsısında santral kurma yetkisi verildi. Bununla ilgili birçok firma başvuru yaparak izinlerini aldı. Tebliğin bugün çıkması ve 2019’dan bu yana yapılan bütün santralleri kapsıyor olması bir handikap. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılacaktır diye düşünüyorum. Böyle bir beklentimiz var. Bundan sonrası için gerçek öz tüketim yapabilecek ve santraller kuracak işletmeler için faydalı olacaktır diye düşünüyorum.  Düşük tüketimi olan ama santral kurma gücü olanların ise bundan sonra santral kurmayacaklarını düşünüyoruz. Şu an dağıtım ve iletim hatlarında aşırı yoğunluk var. Arazi bulmakta güçleşti. Bu konularda teknik anlamda alt yapı yetersizliği de var. Yeni düzenleme ile hedeflenen gerçek enerji tüketicilerinin hem bu kapasitelere ulaşması hem de arazileri bulabilmesi. Yeni düzenlemenin artıları da eksileri de var. Sanayici gözüyle bakacak olursak olumlu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon