EKONOMİ

YAVUZÇEHRE: GELECEĞİN ENERJİ SİSTEMİ BU OLACAK

YAVUZÇEHRE: GELECEĞİN ENERJİ SİSTEMİ BU OLACAK
Yenilikçi fikirleri iş yaşamında uygulaması ile tanınan Denizlili İşadamı Ahmet Yavuzçehre, Denizli’de firmasında güneş enerjisini kullanan firmalardan biri olma özelliğini taşıyor. Bu fikrin nasıl ortaya çıktığının hikayesini anlatan Yavuzçehre, işadamlarına konuyla ilgili tavsiyelerde bulundu.

ÖZEL HABER
Yavuzçehre Tekstil, sektördeki yolculuğuna 1994 yılında örgü kumaş imalatı ile başladı. 1996 yılında ilk ev tekstili ve konfeksiyon bantları kuruldu. Faaliyete başladığı günden bu yana Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan firma yine aynı bölgede bu kez yeni yeşil dostu tesislerinde hizmet veriyor. Yavuzçehre’nin yeni tesisinin belki de en önemli özelliği çevre dostu bir bina olması ve yeşil enerjiye önem vermesi. Yavuzçehre Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yavuzçehre bu konuya ne kadar önem verdiklerini belirterek, özellikle güneş enerjisi ile ilgili konuştu. Yavuzçehre “Sürdürülebilir ve temiz bir imalat felsefesi ile yola çıktık. Bu da bunun en güzel örneği. Güneş panelleri ile elde ettiğimiz enerjiyi tesislerimizde kullanıyoruz. Fazlasını ise şebekeye satıyoruz. Ürettiğimiz enerjinin üçte ikisini kullanıyor, üçte birini satıyoruz diyebilirim. İki aydır kendi enerjimizi üretiyoruz ve bunun olumlu yanlarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde elektrikli arabalara geçiş yapacağız. Elektrikli yatırımların daha da artacağını düşünürsek bu tesis bizim için egzersiz oluyor” dedi.

YEŞİL BİNA PROJESİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Yavuzçehre Tekstil , yeşil bina projesi kapsamında çevresel adımlarını temiz ve sürdürülebilir çevre için attı. Yağmur suyu hasadı, sıfır atık, kırpıntı atıktan iplik projesi ve ön çalışması yapılan gri su gibi planlanan projelerle üretimin neden olduğu çevresel etkileri en aza indirmek ve karbon-su ayak izini sıfırlayarak kendi kendine yeten bir sistem kurulması amaçlandı. Bu nedenle ilk büyük adım olarak tekstilin en önemli kaynağı olan enerji tüketimini azaltmak için güneş enerjisi sistemi projesi gerçekleştirildi. Güneş Enerji Sistemi fizibilite raporuna göre yıllık 713,20 Mwh enerji üretimi gerçekleştirecek. Bu enerjinin üretilmesi yıllık 279,57 ton Karbon emisyonunun salınımının engellenmesine ve 12841 ağacın kurtarılmasına eşdeğer. Bu projeyle amaç yeşil bina olma hedefi yolunda kendi kendine yeten sürdürülebilir çevreci bir sistem kurulması. İşletmenin Sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında amacı yaptığı projelerle karbon ayak izini ve su ayak izini sıfırlayarak çevresel farkındalığı arttırmak ve sektörde çevresel konularda öncü hale gelerek, bugünün kaynaklarını kullanmadan kendi ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmek. Tekstil sektörü, suyun en çok kullanıldığı sektörlerden biri. Bir kilogram tekstil ürünü üretebilmek için yaşam döngüsünde yaklaşık 100-400 litre su ihtiyacı, tekstil endüstrisi için suyun önemini açıklamaya yeterli. Kullanılan suyu azaltma hedefi için yağmur suyu projesi hayata geçirilecek. Yağışla gelen yağmur suyu, kurulmakta olan yağmur hasat sistemi ile rezervuarda depolanacak. Depolanan yağmur suyu, filtrasyon işlemlerinden geçtikten sonra üretimde kullanılacak.

AHMET YAVUZÇEHRE’NİN AÇIKLAMALARINI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon