EKONOMİ

YABANCI YATIRIMCI GEÇEN AY NE YAPTI?

YABANCI YATIRIMCI GEÇEN AY NE YAPTI?
Geçen ay yabancı yatırımcının finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı azalırken, tahvilin payı hızlı bir şekilde arttı. TSPB verilerine göre, yabancının finansal varlıkları içinde devlet tahvillerinin payı yüzde 8,69'a çıkarken, nisana göre tam 5.68 puanlık bir artış gösterdi.

Yabancı yatırımcılar, mayıs ayında finansal varlıkları içinde hisse senedinin payını önemli ölçüde azaltırken, devlet tahvillerinin payını belirgin bir şekilde artırdı. TSPB verilerine göre, yabancıların toplam finansal varlıkları içinde tahvilin payı bir ayda 5.7 puan yükselirken, hisse senetlerinin payı 3.7 puan azaldı.

Yabancı yatırımcının TL varlıklara olan ilgisi, yatırım enstrümanına göre farklılık gösteriyor. Mayıs ayında hisse senetlerinin payı dikkat çekici şekilde azalırken, tahvilin payı hızla arttı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, yabancıların finansal varlıkları içinde devlet tahvillerinin payı yüzde 8,69'a çıkarken, nisana göre tam 5.68 puanlık bir artış yaşandı. Hisse varlıklarının toplam finansal varlıklar içindeki payı ise mayıs ayında yüzde 61,94'e indi ve nisana göre 3.72 puanlık bir düşüş gerçekleşti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, mayıs ayına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki finansal varlıkları mayısta nisana göre yüzde 9,76 arttı ve 3.69 trilyon liraya yükseldi. Bu varlığın yüzde 11,06'sı yabancı TL mevduatta değerlendirilirken, yüzde 17,22'si döviz mevduatta tutuldu.

Nisan ayına göre TL mevduatın yabancı yatırımcıların toplam finansal varlıkları içindeki payı 0.35 puan artış gösterirken, döviz mevduatının payı 2.33 puan azaldı. Nisanda yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde döviz mevduatının payı yüzde 17,22 seviyesindeydi. 2023 sonuna göre ise döviz mevduatının payındaki gerileme 7 puanı aştı. Döviz mevduatının payı hızla gerilerken, yabancı yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerindeki payı ise iyi bir performans gösterdi. Mayıs ayında yabancı yatırımcıların finansal varlıkları içinde devlet tahvillerinin payı 5.7 puan yükseldi.

TSPB verilerine göre, mayıs ayında yabancı yatırımcıların toplam finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı yüzde 61,94 olarak hesaplandı. Nisan ayında bu oran yüzde 65,66 seviyesindeydi. Bu, bir ayda 3.72 puanlık bir düşüşe işaret etti. Geçen yıl sonunda ise yabancı yatırımcıların toplam finansal varlıkları içinde hisse senedinin payı yüzde 60,49 idi ve mayıs sonunda bu oran geçen yılsonuna göre 1.45 puanlık bir iyileşme gösterdi.

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcıların tahvile yönelimi haziran ayında da devam etti. 7 Haziran ile biten haftada yabancı yatırımcılar 540.8 milyon dolarlık net tahvil alımı yaptı. Yerel seçimden bu yana yabancı yatırımcıların tahvile girişi 8 milyar dolara dayandı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon