EKONOMİ

ULUSLARARASI PARA FONU’NDAN TÜRKİYE İÇİN ENFLASYON BEKLENTİSİ

ULUSLARARASI PARA FONU’NDAN TÜRKİYE İÇİN ENFLASYON BEKLENTİSİ
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin kademeli politika ayarlamalarıyla enflasyonun düşmesinin beklendiğini duyurdu. IMF, 2023’teki sıkılaştırma adımlarını övgüyle karşıladı ve daha fazla reform çağrısı yaptı.

IMF'den yapılan açıklamada, Türkiye’nin 2023 yılında ekonomi politikalarında kararlı bir sıkılaştırma gerçekleştirdiği vurgulandı. IMF’ye göre, bu sıkılaştırma adımları mali dengeleri yeniden sağlama, kredibiliteyi güçlendirme ve ekonomik dengesizlikleri azaltma açısından olumlu sonuçlar verdi. Ayrıca, sıkı finansal koşulların iç talebi baskıladığı ve bu durumun manşet enflasyonun düşmesine katkı sağladığı ifade edildi.

IMF, Türkiye’de yetkililerin attığı kademeli adımlar çerçevesinde enflasyonun düşmeye devam edeceğini öngörüyor. Açıklamada, düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının Türkiye’nin rezerv pozisyonunu güçlendirdiği belirtildi. Ancak enflasyon beklentilerine ilişkin riskler de mevcut. IMF, beklenenden güçlü ücret artışları, sermaye akışlarının tersine dönmesi ve küresel enerji fiyatlarındaki olası artışların enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, enflasyonist baskıların hala yüksek olduğunu belirterek, Türkiye’ye yönelik daha güçlü bir mali konsolidasyon çağrısı yaptı. Enflasyon hedeflerine ulaşılana kadar sıkı ve veriye dayalı para politikasının sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın gerektiğinde daha fazla sıkılaştırmaya gitmeye hazır olması gerektiği ifade edildi.

IMF, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3, 2025’te yüzde 2,7 ve sonraki yıllarda kademeli olarak yüzde 3’ün üzerinde büyüme göstereceğini öngörüyor. Enflasyonun ise 2025 yılında yüzde 24’e düşeceği tahmin ediliyor. İşsizlik oranının 2025 yılında yüzde 9,9’a yükselip, 2029’a kadar yüzde 9,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
İHA .

İHA .

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon