EKONOMİ

TÜRK-İŞ’TEN AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASI

TÜRK-İŞ’TEN AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASI
Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması baz alınarak hesaplanan açlık sınırı 18 bin 979 liraya, gıda harcamasının yanı sıra yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 61 bin 820 liraya yükseldi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), haziran ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Türk-İş'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 18 bin 979 liraya çıktı.

Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı için  ifade edilen yoksulluk sınırı 61 bin 820 liraya, bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 24 bin 614 liraya yükseldi.

TÜRK-İŞ Konfederasyonu'nun verilerine göre "mutfak enflasyonu" verilerindeki değişim Haziran 2024 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:  Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 0,05 oranında gerçekleşti.  Beş aylık değişim oranı yüzde 31,51 oldu.  Son on iki ay itibariyle değişim oranı ise yüzde 82,96 olarak hesaplandı.  Yıllık ortalama artış yüzde 82,02 olarak gerçekleşti.

Temel ihtiyaçların karşılanması için yapılması gereken harcama miktarında bu ay ciddi bir artış olmadığı ifade edilen açıklamada, "Fakat hane gelirinin sınırlı ve yapılması zorunlu harcama miktarının altında kalması nedeniyle çalışanların yaşamlarındaki zorluklar artarak devam etmektedir. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 2024 yılı Haziran ayında 24.614,20 TL iken net asgari ücret halen (vergi kesintisi olmadan) 17.000,02 TL’dir." denildi.

Çalışan gelirlerinin erimeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 3.930TL ve bir önceki yılın aynı ayına göre 8.605 TL arttı. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise sadece son altı ayda 12,800 TL artış gösterdi. Asgari ücret bir işçinin bile geçimini sağlayamazken bir ailenin sadece gıda harcamasını karşılayabilmesi mümkün görünmemektedir" ifadelerine yer verildi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon