Tekstil sektöründe yılın ilk yarısında ilk kez 185 milyon dolarlık açık oluştu. Türkiye ekonomisine dış ticaret fazlası vererek döviz girdisi sağlayan tekstilde yaşanan dış ticaret açığını Sümaş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, Metropol TV’ye değerlendirdi. Açık nasıl oluştu? Neden dikkate alınmalı? Ne yapılmalı? Nuri Turgut açıkladı…
ÖZEL RÖPORTAJ
Dış ticaret fazlası vererek ülkeye döviz girdisi sağlayan nadir sektörlerden biri olan tekstil, ilk kez açık verdi. Söz konusu sektörde 6 aylık açık 185 milyon dolar oldu. Sümaş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, Metropol TV’ye değerlendirdi…
AÇIKLAMAYI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...
Nuri Turgut “Bugüne kadar karşılaşmadığımız bir durum. Tekstil sektörü hep cari fazla veren bir sektör. Yılın ilk 6 ayına bakarsak cari açıkla karşı karşıyayız. Rakam küçük olabilir. Dikkate alınmalı. Ciddi ciddi irdelenmeli. Sektörümüz toplumun sosyal barış sigortasıdır. Tarladaki pamuktan konfeksiyon makinası başındaki insana kadar çok geniş kitleye hitap eder istihdam anlamında. Dolayısıyla bir ihracat rakamı olarak değil, toplumsal barış anlamında da çok önemli. İçeride maliyetler yüksek olması sebebiyle ithalata ağırlık verildi. Vergilendirme sistemi ile ilgili ihtiyaç olduğu, toplantılarda dile getirildi. Gerekli önlemler alınmadı. Denizli’de geçtiğimiz yıllarda çok yatırım süreci oldu. Bugün gelinen nokta itibariyle durgunluk (resesyon) var. Yatırımlar atıl kaldı. Tuz biber olarak da tekstilde ilk defa cari açık meydana geldi. İthalat arttı. Toplamda 185 milyon dolar cari açık verildi. Bu sinyali doğru algılayıp daha geriye götürmeden artıya geçirmek için vergilendirme konusunda düzenlemeler yapılmalı. Sektörün önemi değerlendirilmeli. Destekler yönlendirilmeli. 150 ülkede koşturuyoruz. Devlet destek vermeli. Yoksa geride kalıyoruz. Bizden ucuza mal satıyorlar. Hükümetimiz ivedilikle destek vermeli” diye konuştu.
0 Yorum