EKONOMİ

TARIM BAKANLIĞI AÇIKLADI: KIRSAL KALKINMAYA BÜYÜK YATIRIM

TARIM BAKANLIĞI AÇIKLADI: KIRSAL KALKINMAYA BÜYÜK YATIRIM
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsalda gelir düzeyinin artırılması amacıyla yürütülen KKYDP kapsamında bugüne kadar tamamlanan 16 bin 952 proje için yatırımcılara 5,3 milyar lira hibe ödemesi yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor. Bugüne kadar 16 bin 952 proje tamamlandı ve bu projelere 5,3 milyar lira hibe ödemesi yapıldı. Toplamda 11,4 milyar liralık yatırım faaliyete geçti.

Programla doğal kaynakların ve çevrenin korunması dikkate alınarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi ve kırsalda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması amaçlanıyor. Bu yıl kırsal kalkınma yatırımları ve bireysel sulama projeleri için 7 bin projeye 5 milyar lira hibe desteği sağlanarak toplamda 13 milyar lira yatırım yapılması ve yaklaşık 20 bin istihdam sağlanması planlanıyor.

Bireysel sulama sistemlerinde 2007'den itibaren yüzde 50 hibeyle modern basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması sağlanıyor. Bu kapsamda 2007-2023 yıllarında 54 bin 111 proje ile 5,1 milyon dekar alan modern basınçlı sulama sistemlerine kavuştu ve bu projeler için 1,8 milyar lira ödeme yapıldı.

Programın uygulanma sürecinde her yıl hibeye esas proje üst limitleri güncellendi. Bu sene proje üst limitleri ekonomik yatırım konularında 3-14 milyon lira, altyapı yatırımları için 100 bin-3 milyon lira olarak belirlendi. Program kapsamında en çok tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi, aile işletmeciliği faaliyetlerine yönelik altyapı sistemleri yatırımları ve tarımsal üretime yönelik ahır ve sera gibi sabit yatırımlar desteklendi. En çok projeye ise İzmir, Konya, Mardin, Gaziantep ve Niğde illerinde destek sağlandı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon