EKONOMİ

TARIM ARAZİLERİ NEDEN AZALDI? TZOB BAŞKANI AÇIKLADI

TARIM ARAZİLERİ NEDEN AZALDI? TZOB BAŞKANI AÇIKLADI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 20 yılda tarım arazilerinin yüzde 9 azalarak 23,9 milyon hektara gerilediğini açıkladı. Bayraktar, tarım arazilerinin bölünmesinin ve hobi bahçelerine dönüştürülmesinin doğru olmadığını vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de tarım arazilerinin son 20 yılda yüzde 9 azalarak 23,9 milyon hektara gerilediğini belirtti. Bayraktar, "Verimli tarım arazilerinin kooperatifleşme ile bölünerek hobi bahçelerine dönüştürülmesi tarım arazilerinde parçalanmayı daha fazla artırıyor. Her ne sebeple olursa olsun tarım arazilerinin bölünmesi ve hobi bahçelerinde olduğu gibi büyük araziler arasında yapılaşma oluşturulması doğru değildir." dedi.

Bayraktar, her yıl Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün Toprak Bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, toprağı korumanın gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli armağan olduğunu belirtti. "Binlerce hatta milyonlarca yılda oluşan toprak, sadece çiftçilerimiz için değil, tüm insanlık için, en önemlisi de geleceğimiz için değerli hazinemizdir. Bu bilinçle 7'den 70'e herkes toprağı korumak için elinden geleni yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ülkede tarım arazilerinin yıldan yıla azaldığına işaret ederek, Türkiye'nin uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarının son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara gerilediğini vurguladı. Oransal olarak yüzde 9'luk bir gerileme söz konusu.

Bayraktar, tarımsal üretim yapılan tarım arazilerinin arttığını ancak bu artışın hızla artan nüfus karşısında yetersiz kaldığını bildirdi. "Artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarının azalmaya devam ettiğine" dikkat çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: "Bu amaçla tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle önlenmelidir. Kara yollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin verilmemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmamalıdır."

Bayraktar, çiftçilerin son yıllarda tarım arazilerinin aralarına kurulan hobi bahçeleri ile baş etmeye çalıştığını belirtti. "Büyükşehirlerde araziler 250 metrekareye varan parsellere ayrılarak hobi bahçeleri kuruluyor. Küçük parsellere ayrılan bu alanlara yapılan konteyner, prefabrik ev, tinyhouse, havuz gibi betonarme yapılaşmalarla tarım alanları yok ediliyor." dedi.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon