POLİTİKA

"SOSYAL MEDYAYA YASAK DEĞİL, DÜZENLEME GELECEK"

"SOSYAL MEDYAYA YASAK DEĞİL, DÜZENLEME GELECEK"

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; “Sosyal Medya Düzenlemeleri” hakkında açıklamada bulundu. “Sosyal medya yasağı gelecek, sosyal medya kapanacak” şeklindeki iddaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Filiz "Buna yasaklar olarak değil düzenlemeler ve müeyyideler olarak bakmak gerekir. Kasti yapılan algı operasyonlarına taviz verilmemeli” dedi.

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; “Sosyal Medya Düzenlemeleri” hakkında konuştu. Sosyal medya ile ilgili ortaya çıkan sorunların, artık dünyanın ortak sorunu haline dönüştüğüne dikkat çeken Başkan Filiz; “ Kişisel bilgilerin çalınması, paylaşılan yalan haberler, gerçekliği olmayan verilerle organize karalama faaliyetleri, ırkçılık ve nefretin körüklenmesi, gençleri ölüme sürükleyen siber zorbalıklar ya da yaşlıları hedef alan dolandırıcılıklar, Terör, iftira, küfür, kadın ve çocuk istismarı, suç ve suçluyu övme, şiddeti özendirme, kamu düzenini bozma ve nefret suçları sosyal medyada işlendiğinde yaptırımsız kalmamalı. Yasalarda suç sayılan her fiil sosyal medya paylaşımları için geçerli olmalı” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada Sosyal Medya Düzenlemelerine Dünya'dan örnekler veren başkan Filiz “ Avusturalya'da İlk düzenleme, 2014 yılında televizyon sunucusu Charlotte Dawson'ın Twitter üzerinden maruz kaldığı siber zorbalığın ardından yaşamına son vermesinin ardından yapılmıştır. Avustralya, 2015 ve 2019 yıllarında sosyal medya şirketlerinin içeriklerle ilgili sorumluluklarını tanımlayan ve cezai yaptırımlar öngören yasal düzenlemeler yapmıştır. Almanya'da NetzDG adıyla bilinen yasal düzenleme 2018 yılının başında yürürlüğe girmiştir. Bu yasa, ülke genelinde iki milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip teknoloji şirketleriyle ilgili düzenlemeler içermektedir. Düzenlemelere uymayanlara ise cezai yaptırım öngörülüyor. Bireyler için azami para cezası 5 milyon, şirketler için ise 50 milyon euro olarak belirlenmiştir. İngiltere'de sosyal medya platformlarındaki içerikler üzerindeki denetimin artırılması konusu Şubat ayında 14 yaşındaki genç bir kızın Instagram'da şiddet içeren görüntülere baktıktan sonra yaşamına son vermesinin ardından gündeme gelmiştir. Fransa Parlamentosu, Mayıs 2020'de internette nefret söylemini engellemeye yönelik bir yasal düzenlemeyi kabul etmiştir. Yapılan yeni düzenlemeler kapsamında, 24 saat içerisinde ırk, din, cinsel yönelim ve cinsiyet temelli nefret söyleminin yanı sıra cinsel taciz kapsamına giren içeriklerin kaldırılması isteniyor. Terör ve çocuk istismarı alanlarındaki içeriklerin kaldırılması için öngörülen süre ise bir saat olarak tanımlanıyor. Bu içerikleri kaldırmayan sosyal medya şirketlerine 1,25 milyon euroya kadar para cezası kesilebilecek.Bu örnekler bir çok gelişmiş Dünya devletlerin de bu şekilde devam edip gidiyor. Avrupa ülkelerinde sosyal medya üzerinden terör propagandası, küfür, hakaret ve kişilik haklarına saldırıya verilen cezalara ve yaptırımlara “ Helal olsun. Avrupa vatandaşını koruyor” diyenler Türkiye'de benzeri yapılmalı denildiğinde ne yazık ki “Sansür var!” diye ahkam kesiyorlar" dedi.

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon