YAŞAM-GÜNCEL

PROF. DR. KUMSAR “BÜYÜK DENİZLİ DEPREMİ YAKLAŞTI”

PROF. DR. KUMSAR “BÜYÜK DENİZLİ DEPREMİ YAKLAŞTI”
(ÖZEL HABER) Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Denizli Metropol’e özel konuştu. Her yaşanan depremin ardından bu gerçeğin yeniden irdelendiğine dikkat çeken Kumsar, 19 Kasım 1717’deki Denizli depreminin yıldönümü öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Kumsar “Büyük Denizli depremi yaklaştı. Denizli’de 6.8  - 7.00 büyüklüğünde deprem olacak. Bunu bekliyorum. Bu depremin olma ihtimali çok uzak bir tarih değil” dedi.

İzmir Depremi sonrası bir kez daha Denizli’nin depremselliği masaya yatırılıyor. Denizli Metropol’e özel konuşan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Denizli’de 20 yıl önce zemin harita çalışmasının yapıldığını artık bu çalışmanın yerel yönetimler tarafından güncellenmesi gerektiğini kaydetti. Kumsar “Nerede ne kadar risk var. Olası depremde hasar görecek yer neresi? Kentsel dönüşüme nereden başlanmalı?. Bu soruların hepsinin cevabı bu çalışmanın içinde. Bir kentin bütün verilerinin bir araya gelmesi lazım. Bu çalışmayı yerel yönetimler istemeli. Bu büyük bir proje. Bunu üniversite yapabilecek kapasitede” dedi.

“DENİZLİ’DE BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUM”
Halil Kumsar, Denizli’de 6.8  - 7.00 büyüklüğünde deprem beklediğini belirterek “Denizli büyük depreminin olma ihtimali çok uzak bir tarih değil. Bundan kaçışımız yok. Bu deprem olacak. Böyle bir deprem Denizli’de ne yapar. 19 Kasım 1717’deki depremi iyi izlemek lazım. O depremde Denizli nüfusu 12 binmiş, depremde 6 bin kişi hayatını kaybetmiş. Sadece dışarıda bahçede tarlada olanlar kurtulmuş. Çok büyük bir yıkım olmuş. Osmanlıca yazılı arşiv kaynaklarda bunlar yazıyor. Şimdilerde 660 bin nüfusumuz var. Düşünsenize yarısından fazlası hayatını kaybediyor. Eski yapılarımız var. Kontrolü yapılması gereken yapılar var. Zeminlerin kontrolü gerekiyor. Eski kullanılan betonlar var. Bunların hepsinin tekrar tekrar kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.



“ALT YAPI OLARAK HAZIR OLMALIYIZ”

Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar “Bu tür depremlerin periyotları 100 – 150 yıl arasıdır. 6.5 ve üstü de olabilir Denizli’de. Bozkurt’ta 6.00 büyüklüğünde oldu. Bunun zarar vermemesi için çok büyük yıkım olmaması için karşılaşacağımız depreme hazırlanmalıyız. Üst yapılar, fabrikalar, kongre merkezleri, büyük binalar, barajlar köprüler, otoyollar tüneller var. Alt yapı olarak hazır olmamız lazım. Elektrik, doğalgaz, telefon hepsi yerin altında bunların düzenlenmesi gerekiyor. Denizli’de hazırlamayı düşündüğümüz çalışmada, mühendislik önlemi alınması gereken bölgeleri ayıracağız” diye konuştu.



“DENİZLİ’DE DE YAŞANABİLİR”
İzmir’de yakın zamanda yaşanan depremin her zaman yaşanabileceğine dikkat çeken ve Denizli’nin de bu tür bir depremi yaşayabileceği ihtimalinin kuvvetli olduğuna vurgu yapan Kumsar “Denizli’de de bu tür depremlerin yaşanması mümkün. Burada yerel yöneticilere büyük iş düşüyor.  Yaşadığımız kentin olası bir depremde göreceği hasarları azaltmak önceden mümkündür. Bu ancak ve ancak kentte ayrıntılı jeolojik, jeoteknik ve jeofizik çalışmalar yapılarak riskli olan zemin yapılarının belirlenmesi, bu alanlarda yer alan zayıf yapıların tespit edilerek, alansal bazda kentsel dönüşümler yaparak sağlanabilir” diye konuştu.

“ZAMAN HEPİMİZ İÇİN DARALIYOR”
Denizli’deki yerel yönetimlere bu anlamda büyük iş düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Kumsar “Bu tür depremler olmaya devam edecek ancak yerel yönetimler günlük işlerden vakit bulup yer bilimsel çalışmalara gereken ilgi ve bütçeyi ayıramıyorlar. Meydana gelen yıkıcı depremin ardından yaralar hızlıca sarıldıktan sonra yapılması gereken çalışmalar ihmal edilip, unutuluyor. Bu yüzden gereken neyse yerel yönetimler tarafından hızlıca yapılmalı. Yarın çok geç olabilir. Zaman hepimiz için daralıyor” dedi.     

SANAYİ TESİSLERİ RİSK ALTINDA
Denizli gibi birinci derece deprem bölgesinde sanayi şehri bir kentin sanayi tesisleri anlamında da risk taşıdığını sözlerine ekleyen Halil Kumsar “Denizli’de 100 bine yakın işçi çalışıyor. Organize Sanayi Bölgesi ve İzmir asfaltında çok büyük fabrikalar var. Daha önceki depremlerde sanayi sitelerindeki durumları gördük.  İnanın buralardaki sanayi yapıları yıkılmış ve büyük ağır faturalar ödedi insanlar. Yüzlerce ölüm oldu. Denizli’deki  fabrikaların çatı sistemleri gözden geçirilmeli, prefabrik sanayi tesisleri de büyük risk taşıyor. Sanayi tesisleri anlamında hızlı bir şekilde revizyona gidilmesi lazım. Destek sistemleri yapılmalı” dedi.

DENİZLİLİ VATANDAŞLARA TAVSİYELER
Denizli’de yaşayan vatandaşlara seslenen Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar “Vatandaşlar bina alırken, arsa alırken sorgulamalı. Zemini nasıl, bina kaç yaşında, zemin etüdü var mı. Yapı denetimi yapılmış mı.? 2000 öncesi yapılmışsa beton dayanımı nasıl test ettirilmeli. Eğer sıkıntı varsa kentsel dönüşüme gidilmeli” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon