YAŞAM-GÜNCEL

PAÜ’de “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” Projesi Kapsamında FOODXIMPACT Çalıştayı Düzenlendi

PAÜ’de “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” Projesi Kapsamında FOODXIMPACT Çalıştayı Düzenlendi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Ticaret Odası (DTO) ortaklığında yürütülen Avrupa Birliği destekli Food Chase Projesi’nin FOODXIMPACT temalı çalıştayın açılışı Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör tarafından yapıldı.




  “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” isimli Avrupa Birliği Merkezi Projesi kapsamında gerçekleştirilen “FoodXImpact” çalıştayının açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Lucie Vincendon’un yaptığı proje tanıtım sunumunu ile devam etti.
Proje tanıtım sunumun ardın program açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmalarından ilkini Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı’nın yaptı. DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı: “Öncelikle Ticaret Odası Başkanımız Sayın Uğur Erdoğan’ın sizlere selamlarını iletmek isterim. Kendisi şehir dışındaki acil bir programı nedeniyle bugün aramızda bulunamıyor. Tarladan çatala gıda sektörünün önünde büyük bir engel olan gıda israfının önlenmesini amaçlayan projemizin paylaşım ve değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Pamukkale Üniversitemiz ve farklı ülkelerden gelen değerli proje paydaşlarımızla bugün burada bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Gıda tedarik zinciri, özellikle gıda güvenliği, gıda fazlası, gıda kaybı ve israfının etkili şekilde yönetilmesi açısından; çevre teknolojileri, tüketici davranışları, politika oluşturma süreçleri ve iklimdeki hızlı değişimlerin bir sonucu olarak her geçen gün daha fazla baskı altında kalmaktadır. Projemiz kapsamında; gıda tedarik zincirinin üretim, işleme, dağıtım ve tüketim alanlarında uzmanlığa sahip sektör temsilcileri, KOBİ’ler, gıda tedarik zinciri şirketleri, yükseköğretim kurumları, mesleki eğitim ve öğretim kurumları ile tarım-gıda sektöründeki tüm paydaşların yer aldığı Ulusötesi Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri oluşturulmuştur. Bu kapsamda, gıda kaybı ve israfıyla etkin bir mücadele yürütebilmek amacıyla, üretim, işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında çalışanlara yeni beceriler kazandırmak ve mevcut becerilerini geliştirmek için 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi seviyesine uygun, toplam 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştirilecektir. Bugün çalıştayımızda, bu yenilikçi müfredatların ilk taslaklarını sizlere sunacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu yenilikçi müfredatlar sayesinde; 336 katılımcımıza eğitim, 168 katılımcımıza iş başı staj imkânı sunulacak ve sektöre yeni bir profesyonel figür olarak 42 “Çiftlikten Çatala Uzmanı” yetiştirilecektir. Bu vesileyle projemize katkı sunan, emeği geçen tüm proje ortaklarımıza, sektör temsilcilerimize ve destek veren tüm paydaşlarımıza içten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Rektör Prof. Dr. Güngör: “Amacımız, israfı en aza indiren, verimliliği artıran ve herkes için gıda güvenliğini garanti eden daha dayanıklı bir gıda sistemi oluşturmaktır.”
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Pamukkale Üniversitesi’nin 6 kıtada, 61 ülkede 310 üniversite ile 2659 uluslararası anlaşması, 2025 yılının Nisan ayı itibari ile aktif 21 AB projesi, 47 TÜBİTAK ve 4 TÜSEB projesi bulunmaktadır. Türkiye’nin 12 merkezi projesinden bir tanesi de “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” isimli projemizdir. Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre, 2022'de dünya genelinde, perakende, gıda hizmeti ve ev sektörlerinin toplamında tahmini 1,05 milyar ton gıda israf edilmiştir. Her yıl 1 trilyon ABD dolarından fazla değere sahip gıda israf edilmektedir. 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 8,7 milyon tondan fazla gıda israf edilirken, kişi başına 102 kilogram yiyecek de çöpe atılmaktadır. Bir kamyonun ortalama 10-ton çöp taşıdığı varsayıldığında, yılda yaklaşık 870.000 kamyon gıdanın çöpe atıldığı söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında, tedarik zinciri boyunca yaygın olan gıda kaybı ve israfı sorununu ele almaya adanmış olan “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” projemiz oldukça önemlidir. 3 yıl sürecek olan projemizde toplam 7 ülkeden 12 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Proje kapsamında gıda tedarik zincirinin üretim, işleme, dağıtım ve tüketim alanında belirli bir uzmanlığa sahip sektör temsilcileri, KOBİ'ler, gıda tedarik zinciri şirketleri, yükseköğretim kurumları, mesleki eğitim ve öğretim kurumları ile tarım-gıda sektöründeki tüm paydaşların yer aldığı Ulusötesi Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri oluşturulmuştur. Gıda kaybı ve israfı ile etkin bir mücadele yürütebilmek amacıyla gıda tedarik zinciri: Üretim, işleme dağıtım ve tüketim aşamaları çalışanlarına yeni beceriler kazandırmak ve bu becerileri artırabilmek için 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi seviyesine uygun, toplam 750 saatlik 5 adet yenilikçi müfredat geliştirilecektir. Bu müfredatların ilk taslağını bugünkü çalıştayımızda sizlere sunacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu yenilikçi müfredatlar sayesinde toplam 336 katılımcıya eğitim, 168’ine iş başı staj imkânı sunulacak ve yenilikçi bir profesyonel figür olan 42 “Çiftlikten Çatala Uzmanı” yetiştirilecektir. Amacımız, israfı en aza indiren, verimliliği artıran ve herkes için gıda güvenliğini garanti eden daha dayanıklı bir gıda sistemi oluşturmaktır. Bugün, burada bizlerle bir araya gelerek bu heyecanı paylaşan ve değerli katkılarını bizlerden esirgemeyen tüm misafirlerimize bir kez daha sevgi ve saygılarımı sunuyor, başarılar diliyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ikinci bölümünde ise “Gıda Tedarik Zinciri İyi Uygulamaları ve Geleceği” başlığında bir oturum gerçekleştirildi. Tarımsal üretim alanındaki mevcut durum, çözüm önerileri ve iyi uygulamalarla ilgili Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, Sadık Tarım Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Ümran Mersin; Endüstriyel İşleme alanındaki iyi uygulamalarla ilgili Bakırçay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Gök, Lupa Nut Makine Kurucusu Hande Yiyen Aka sunumlarını gerçekleştirdi.
Programın ikinci bölümünün son kısmında ise dağıtım ve tüketim alanındaki iyi uygulamalar başlığında sunumlar gerçekleştirildi. Dağıtım alanındaki iyi uygulamalar hakkında Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Polat, Önallar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Alptuğ Önal, tüketim alanındaki iyi uygulamalarla konusunda Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Mutlu Öztürk ile Özel Bitek Teknokent Koleji Kurucu Üyesi Gamze Özen Çopur sunumlarını gerçekleştirdi.
BERKAY BİLALOĞLU

BERKAY BİLALOĞLU

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon