EKONOMİ

“KRİZDEN ÇIKIŞTA İLK IŞIĞI YAKAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON OLDU”

“KRİZDEN ÇIKIŞTA İLK IŞIĞI YAKAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON OLDU”
Avrupa’da pandemi döneminin başında uygulanan kısıtlamaların Nisan ayı sonunda gevşetilmeye başlamasıyla birlikte artan siparişlerin Denizli OSB’de üretim artışına yol açtığına dikkat çeken Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Baltalı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, hem Türkiye’yi hem de Denizli’yi krizden çıkaran sektörlerin başında tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin geldiğini, ilk ışığı bu iki sektörün yaktığını dile getirdi.

Haziran ayında başlayan yeni normalde sanayinin çarkları da dönmeye başladı. Denizli üretimde önemli ivme kazanan sanayi kentlerinin başında yer alıyor. Business News İş Dünyası Dergisi Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Baltalı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı ile pandemi sürecinden yeni normale geçişi ve Denizli OSB’deki üretim artışını konuştu.

Denizli OSB pandemi sürecinde neler yaptı? Bu süreci nasıl atlattınız?
Denizli sanayisinin önemli bir kısmını bünyesinde bulunduran Denizli Organize Sanayi Bölgesi, pandemi öncesi üretim değerlerine ulaşmaya başladı. OSB sanayicileri pandemi dönemini, bir ara %40 üretim düzeyine düşmelerine rağmen büyük bir planlama ile üretimlerini durdurmadan en az zararla atlattılar. Aylık ortalama 42 milyon KWH elektrik tüketimi olana OSB’de Haziran ayı sonu itibariyle %95 kapasiteye ulaşıldı. Temmuz ayı itibariyle Pandemi öncesi tüketim düzeyine ulaşıldı. Avrupalı yatırımcılarla Türk yatırımcıların karşılıklı olarak daha büyük yatırımlar yapması önünde bazı politik engeller var. Hükümetin ilgilenmesi gereken çok konu var. Biz Avrupa’dan daha fazla ihracat yapabilmek için imkan sağlamalarını istemeliyiz. Zaten hükümetin birçok teşviki var. Bu imkan sağlanırsa borçlanma ve yatırım cesaretimiz artacaktır. Eylül ayına kadar bu konuda bir başlangıç olacağını, yeni yatırımların Türkiye’ye gelebileceğini düşünüyorum. Global politikaları bir tarafa bırakarak daha iyi daha kaliteli işler çıkartmamız gerekiyor ortaya… Biz yaptığımız işi iyi yapıyoruz. Ama Türkiye 2014 ve 2015’ten beri bazı istenmeyen olayları yaşadı. Uluslararası arenada da bazı sorunlar yaşandı. Bunlar da ticaret yapanları etkiledi. Belki önümüzdeki 3-4 yıl salim yaşanırsa Türkiye bambaşka yere gidebilir. Size son söyleyebileceğim; Türkiye’yi krizden çıkaran çalışkan işgücüyle tekstil ve konfeksiyon sektörleri oldu. İlk ışığı yakan bu iki sektör oldu.  Uzun yıllar da ihmal edilen bir sektör oldu herhalde… Evet, gün geldi bizim yaptığımız havlu çok önemsenmedi ama bildiğiniz gibi Denizli havlusu dünya çapında ünlüdür. Başka ürünlerimiz de var; penye yılbaşı elbisesi üretiyoruz. Birçok arkadaşımız bizden de başarılı markalarla çalışıyorlar. Denizli krizden bence en çabuk çıkan şehir oldu. Sayın Valimiz de organize sanayi bölgemizin çalışması için gerekli kolaylıkları sağladı. Herkes fabrikalarına gidip geldi. Biz sokağa çıkma yasağı günlerinde Sanayi Odasından yazı alarak bütün fabrikaları çalıştırdık. Avrupa’ya yetiştirilecek mallarımız vardı. O yüzden Denizli’ye çok çabuk moral geldi.

Eğitim alanında son dönemde yaptığınız çalışmalardan da bahseder misiniz?
Denizli OSB Yönetim Kurulu sanayicilerin nitelikli ara eleman sorununu kökünden çözebilmek için 4 yıldan beri ciddi bir çalışma içerisine girmiş olup konu ile ilgili ülke genelindeki meslek okulları ve mesleki eğitim merkezlerini inceleyerek yeni projeler üretmektedir. Bu amaçla ülke genelinde yaptığı araştırmalar neticesinde OSB de bulunan ancak çok tercih edilmediği için kapanma durumuna gelen Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Meslek Lisesi, OSB Müdürlüğü tarafından özelleştirilerek DOSTEK Kolejine dönüştürüldü.  Bu Kolej  aileler ve öğrenciler tarafından çok tercih edildiği için minimum 250 LGS puanı  alan öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir. Ancak daha kısa periyotlarla her branşta nitelikli eleman yetiştirmek için yeni bir Mesleki Eğitim Merkezi kurulmasına ihtiyaç duyuldu. Bu Konuda OSB Yönetimi tekrar bir çalışma başlatıp Mili Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulması çalışmalarına başladı. 25.06.2020 tarihi itibari ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nca “ÖZEL DOSTEM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ” adı altında işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermiştir. Bu ruhsat Türkiye’de Özel Mesleki Eğitim Merkezi konusunda ilk olma özelliği taşımaktadır. Her konuda  ilklere imza atan OSB Yönetim Kurulu mesleki eğitim konusunda da ilkleri yaşamaya devam ediyor. Konu ile ilgili sanayicilerin istediği nitelikte eleman yetiştirmek için gerekli çalışmalara başlanılmış olup atölyeler için makine, donanım, teçhizat ve aletler alınmaya başlanılmıştır. Elektrik, elektronik, mekatronik, Endüstriyel otomasyon, makine CNC, metal işleri, tekstil, moda tasarım, konfeksiyon, PLC, Autocad, Solidworks, İngilizce ve istenen her bölümde açılacak kurslarla sanayicinin istediği nitelikli elemanları uygulamalı olarak yetiştirecek olan Mesleki Eğitim Merkezi Ağustos 2020 tarihi itibariyle eğitimlere başlayacaktır. Pandemi dolayısıyla eğitim-öğretime ara verilmesini fırsat bilen OSB Yönetimi bu süre içerisinde atölye donanımlarına fazla harcama yapmadan Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK vb. kurumlara proje hazırlamaya başlamıştır. Denizli ve dolayısıyla ülke ekonomisine yüksek katma değeli ürünler üreterek ihracat oranlarını artırmak, istihdam ve iş gücü oluşturmak için çalışan sanayicilerin bir nebze yükünü azaltmak amacıyla OSB Yönetimi gece gündüz demeden projeler üretip uygulamaya geçmektedir.

Baltalı Grup olarak sürdürülebilir çevre ve üretim konusuna önem verdiğinizi biliyoruz. Son dönemde bu alanda neler yapıyorsunuz?
Denizli Tekstil Boyahane işletmemizde yer alan atık su ısı geri kazanım tesisinin çatısına kurulan paneller üretime geçti. Kurulu gücü 315 w olan sistemden elde edilen elektrik, işletmemizde sürekli çalışan su tasfiye sistemi pompalarında kullanılacak. Bu paneller sayesinde alandaki pompaların günlük tükettiği enerjinin yüzde 60’a yakını yeşil enerji olarak üretilmiş olacak. Bu çalışma önümüzdeki günlerde diğer işletmelerimizde de uygulanacak. Diğer taraftan tüm Baltalı Grup işletmelerinden çıkan yemek atıklarının işlenmesi sonucu gübre üretecek olan geri kazanım tesisimiz de faaliyete başladı. Bu tesisimizdeki hızlı fermantasyon makinesi ile günde yaklaşık 1 ton organik atık geri kazanılıp 200 kg. gübreye dönüştürülüyor.

Son olarak sosyal sorumluluk projelerinizden de bahsedelim…
Baltalı Grup olarak Engelliler Spor Kulübü’ne sponsor olduk. Kulüp, ampute futbol, yüzme, badminton, bilek güreşi ve bocce gibi engelli branşlarında faaliyet gösteriyor. Her alanda bu şehrin gençlerine inanıyoruz. Onlara cesaret ve ilham verecek her işte dün olduğu gibi bugün de yer almaktan onur duyuyoruz. Türk sporunun gelişmesini ve Denizlili sporcuların her zaman ulusal ve uluslararası yarışmalarda yer almasını arzuluyoruz. Hem profesyonel hem de amatör spor ruhunu taşıyan bu pırıl pırıl çocuklarla planlı programlı çalışarak başarılar yakalayacağız.

 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon