EKONOMİ

KREDİ KARTI BORÇLARINA YAPILANDIRMA GELİYOR: İŞTE AYRINTILAR

KREDİ KARTI BORÇLARINA YAPILANDIRMA GELİYOR: İŞTE AYRINTILAR
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma adımı atıldı. İşte ayrıntılar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için eş güdümlü adımlar attı. TCMB’nin "Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ"de yaptığı değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Aynı zamanda, BDDK’nin Kurul kararı da internet sitesinde duyuruldu.

BDDK'nin aldığı karara göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecek. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarını ödeyemeyen kişiler, mevcut borçlarını taksitlendirerek ödeme kolaylığı sağlayacak. Yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar ilgili bankada kredi kartı limiti artırılamayacak.

Merkez Bankası, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi. Ayrıca, ihtiyaç kredilerinde anapara ve faiz ödemelerinde 30 günü geçen gecikmeler için, borçlular kredi almadan 60 aya kadar yapılandırma talep edebilecek. Ancak bu yapılandırma hakkı, borçlunun 1 yıl içinde başvurması şartıyla kullanılabilecek.

BDDK, kredi kartları için asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti. Daha önce dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenen asgari ödeme oranı, 50 bin liraya kadar olan kredi kartları için yüzde 20 olarak kalırken, 50 bin liranın üzerindeki borçlar için bu oran yüzde 40’a çıkarıldı.

TCMB, kredi kartlarına uygulanacak azami akdi faiz oranlarını da güncelledi. Yeni oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira aralığında olanlar için yüzde 4,25, 150 bin liranın üzerindeki borçlar içinse yüzde 4,75 oranında faiz uygulanacak. Nakit çekimlerdeki azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 olarak sabit bırakıldı.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon