EKONOMİ

KONYALIOĞLU, İZMİR DEPREMİ ÜZERİNDEN DENİZLİ’YE DİKKAT ÇEKTİ

KONYALIOĞLU, İZMİR DEPREMİ ÜZERİNDEN DENİZLİ’YE DİKKAT ÇEKTİ
Kısa adı DESİAD olan Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Okan Konyalıoğlu, son yaşanan İzmir depreminden dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, birinci derece deprem bölgesi olan Denizli’ye dikkat çekti. Konyalıoğlu, can ve mal kaybı ile olayın ekonomik boyutlarını işaret etti. 

DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu öncelikle 30 Ekim Cuma günü yaşanan İzmir depremi sonrasında deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşmek zorunda kaldıklarını belirterek, Türkiye’nin önemli deprem kuşakları ve fay hatları üzerinde yer alan bir ülke olduğunu söyledi. Belli periyotlarla bu coğrafyanın farklı bölgelerinden farklı büyüklükte depremler yaşadığına tanık olunduğuna vurgu yapan Konyalıoğlu “Her deprem sonrasında ise depremin sebepleri, can ve mal kayıplarını konuşup gündemi unutuyoruz. Ancak en klişe deyim ile ‘’ deprem değil, bina öldürür’’ sözünün gereğini yerine getirip getirmediğimizi yeteri kadar sorgulamıyoruz” dedi.



İMAR BARIŞI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSU
İmar Barışı’na da dikkat çeken Başkan Konyalıoğlu “Yakın zamana kadar ‘’İmar Barışı’’ olarak bilinen yasa ile niteliksiz yapılara çanak tuttuk. Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre yeni yürürlüğe giren İmar mevzuatına göre üretilen yapılar taşıyıcı sistemleri gittikçe zorlayan yapılara dönüşüyor. Elimizde var olan ve aslında çürük yapı stokunu yenilemek için fırsat olan ‘’Kentsel Dönüşüm’’ konusu ise kentlerin dönüşümü değil, sadece bina bazında yenilemeden ibaret kısır bir alana sıkışmış durumda. Umarız ki İzmir depremi Kentsel dönüşüm kavramının yeniden ve daha işe yarar biçimde gündeme alınması için vesile olur. Yoksa hiçbir ders almadığımız bir acı tecrübeyi daha sineye çekmekten başka bir sonuç çıkmayacak” diye konuştu.

“CAN KAYBI, BU ÜLKENİN KAYBIDIR”
İnşaat sektörünün yıllardan beri ülkenin lokomotif sektörü olmak konusunda zirveyi kimseye bırakmadığını söyleyen Konyalıoğlu “Ancak bu denli önemli bir ekonomik alan olmasına ve deprem coğrafyasında yaşıyor olmamıza rağmen müteahhitlik sektöründe gerekli düzenlemelerin daha 1 yıl önce yapılabilmiş olması akılla izah edilebilir bir durum değil. Bu düzenlemenin de kötünün iyisi olduğunu, daha geliştirilmesi gereken pek çok noktası olduğunu belirtmekte yarar var. Geçtiğimiz yıla kadar kamu yapıları dışında müteahhitlik yapacak kişi ve kurumlardan herhangi bir yeterlilik aranmadığını söylesek durumun vahameti ortaya çıkacaktır. Depremlerde yaşanan can kayıpları tüm ülkenin kaybıdır. Ama hiçbir can kaybı olmasa bile yapılarda oluşacak zararlar, oturulamayacak hale gelen konutlar ve iş göremez duruma düşecek iş yerleri ve sanayi yapılarını düşündükçe konunun ekonomik boyutunun da korkunçluğu gözler önündedir” dedi.



“DENİZLİ’DE DEPREM ENVANTERİ ÇALIŞMASI YAPILMALI”

İzmir depremi üzerinden Denizli ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Konyalıoğlu “Denizli ise Türkiye’nin önemli deprem bölgeleri içinde yer almakta. Yine uzmanlardan aldığımız bilgilere göre Denizli’de yer alan yapı stokunun denetim ve üretim nitelikleri açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu ifade ediliyor. Ancak yaşam alanlarımız ve sanayi tesislerimizi de göz önüne aldığımızda Denizli için önemli bir envanter çalışması yapılması kaçınılmaz. Bu konularda Pamukkale Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışmalardan haberdar olmakla birlikte, özellikle İmar Barışı sonrasındaki duruma yönelik yeni bir güncellemenin yararlı olacağına inanıyoruz. Zira yukarıda da bahsettiğimiz gibi hiçbir can kaybı olmasa bile oluşacak yıkıcı bir depremin Denizli iş ve üretim gücüne vuracağı darbe iyi düşünülmelidir. Bu vesile ile İzmir depremi sebebi ile başta İzmir ve yakın çevresinde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere tüm Türkiye’ye geçmiş olsun diliyor, depremde kaybettiğimiz canlar için Allah’tan rahmet, kalanlara baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon