ÇAL

KIRSAL KALKINMANIN ÖNCÜSÜ ÇALLI KADINLAR OLACAK

KIRSAL KALKINMANIN ÖNCÜSÜ ÇALLI KADINLAR OLACAK
Denizli’nin Çal ilçesinde geleneksel el sanatları ve doğal ürünlerin üretimi ve satışı yoluyla kadınları istihdama kazandırırken kırsal turizmi de güçlendirecek projede imzalar atıldı.

Proje ile Çal'da geleneksel el sanatları ve doğal ürünlerin üretimi ve satışı yoluyla kadınlar istihdama kazandırılacak. Kadın Üretim ve Eğitim Merkezi’nin kurulacağı proje kapsamında eski fabrika binası satış merkezine dönüştürülecek. Çal'ın karakteristik taş evlerinden birinin konuk evi olarak düzenlenmesiyle de ilçede konaklama imkanları geliştirilecek.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2023 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Çal Belediyesi tarafından hazırlanan, Çal Kaymakamlığı ve Denizli İl Kültür Turizm Müdürlüğünün proje ortağı olduğu “Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar” projesinin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın Denizli’deki merkezinde gerçekleştirilen imza törenine Çal Kaymakamı Mert Çanga, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Denizli İl Kültür Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Ajans Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, GEKA uzmanları ve proje koordinatörleri katıldılar. 



“Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar” projesi ile deri, keçe ve geleneksel halı ve kilim dokuma atölyeleri açılacak. Bu atölyelerde ilk yıl içinde 100 dezavantajlı kadının eğitim alması, 30 dezavantajlı kadının ise istihdam edilerek ekonomik hayata dâhil edilmeleri sağlanacak. Çal Belediyesi’ne ait atıl durumda olan taş bina, söz konusu tesislerde üretilecek ürünlere yönelik satış merkezi olarak düzenlenecek. Ayrıca Çal ilçesinde yer alan taş evlerden biri ev pansiyonculuğu hizmetlerinin yapılacağı bir konuk evi olarak düzenlenecek. Yapılacak bu çalışmalar ile bölge turizminin gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Toplam bütçesi yaklaşık 2 milyon 500 bin TL olan projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yaklaşık 2 milyon TL destek sağlanacak. Projenin 18 ayda tamamlanması bekleniyor.



GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan projeye ve programa yönelik yaptığı konuşmada, “SOGEP’in başlıca amaçları, Bölgemizdeki yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sorunları gidermek, toplumun dezevantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak, istihdamı artırmak olduğunu söyleyebiliriz. Projemizin amaçlarına ve faaliyetlerine baktığımızda Çal’ın ekonomik ve sosyal olarak gelişiminin sağlanması, ilçe halkının yaşam kalitesinin artırılması ve kente göçün önüne geçilmesi noktasında ihtiyaca cevap vereceğini görüyoruz. Bunun yanında projenin Çal’da alternatif turizm çeşitlerinden biri olan kırsal turizmin geliştirmesini sağlayacak önemli faaliyetler içerdiğini söyleyebilirim. Ajans olarak Bölgemizde Eko-Turizmin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması öncelikli konularımızdan biri. Çal’ın bu alandaki potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda ‘Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar’ projesinin bu potansiyeli değerlendirmede önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Başta Bakanlığımız olmak üzere proje fikrinin oluşmasından hazırlanmasına kadar tüm süreçte güçlerini birleştirerek hareket eden kurumlarımıza teşekkürlerimi sunarım” dedi.



Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise; Taş binanın bulunduğu parsel 10 bin metrekarelik alana sahip. Proje kapsamında, taş binanın yanına restoran yapılacak. Kadın Üretim ve Eğitim Merkezi’nin de bulunacağı alanda Çal Kadın Kooperatifi’nin yöresel ürünlerinin satışı da yapılacak. Ayrıca, bölgede bulunan Çal’ın tarihi dokusu ve karakteristik özelliğine sahip eski taş evlerinden biri restore edilecek ve konuk evi olarak kullanılacak. Proje kapsamında; Halk Eğitim Merkezi deri atölyesi, keçe atölyesi, geleneksel halı ve kilim dokuma kursları alacak.  Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, projeyle ilçenin geleceğine ışık tuttuklarını kaydetti. Akcan, “Bir süre önce Çal Bağ Yolu Projesi hayata geçmişti. Öncelikli turizm rotası olan Çal Bağ Yolu’nu artık Türkiye tanımaya başladı. Biz de Çal Belediyesi olarak Kısık Kanyonu’nda önemli çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Tarihi mekanlarımızın tanıtımı ve restorasyonu için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çal’ı kültür-doğa ve gastronomi turizmine kazandırmak için çalışıyoruz. GEKA ile yaptığımız proje, ilçe halkının yaşam kalitesini de yükseltecektir. Ayrıca, kadınlarımızın mesleki becerileri artacak, Çal ekonomisine, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanacaktır” diye konuştu.



Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol ise projenin kadın istihdamını artırırken, Çal Bağyolu Rotası’nı da destekleyici alternatif turizm faaliyetleri içerdiğini belirtti. Bu yönüyle projenin Çal’ın alternatif turizm potansiyelini ortaya çıkartırken, Denizli’ye örnek bir ekoturizm merkezi kazandırılmasının yolunu açacağını söyledi. Akyol, “Çal Belediyesi ve Çal Kaymakamlığı ile birlikte hareket ettiğimiz bu projemiz kırsal kalkınmanın öncüsü olarak Denizli’ye ve ülkemize örnek olacaktır. Projenin e-ticaret açısından hem yerel ürünlerin sürdürülebilirliği, hem de üretimde katkı ve istihdam sağlayabilmesinin önemli bir çıktı olacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon