EKONOMİ

KASAPOĞLU: DENİZLİ’NİN GELECEĞİ TEMİZ ÜRETİMDE” PROJESİNDE SONA GELİNDİ

KASAPOĞLU: DENİZLİ’NİN GELECEĞİ TEMİZ ÜRETİMDE” PROJESİNDE SONA GELİNDİ
Denizli Sanayi Odası tarafından yürütülen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Denizli’nin Geleceği Temiz Üretimde” projesinde sona gelindi.

Proje kapsamında, TUBİTAK-MAM kanalıyla Denizli tekstil ve hazır giyim sektöründe boya-terbiye alanında faaliyet gösteren kırk işletmede enerji, su, kimyasal ve hammadde verimliliğine yönelik etütler gerçekleştirildi. Her işletme özelinde kaynak verimliliğine yönelik fizibilite raporları oluşturuldu. Kırk işletmenin tamamının konsolide verileri ele alınarak boya-terbiye sektörü için kılavuz niteliğindeki bir konsolide rapor hazırlandı. Ayrıca on sekiz aylık proje süresince firmalara teorik ve uygulamalı eğitimler verildi, saha çalışmaları yürütüldü, sahada birebir danışmanlık hizmetleri verildi.

Tekstil boya-terbiye sektörünün kaynak verimliliği bakımından en net fotoğrafının çekildiği projeden övgüyle bahseden Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, “Projenin en büyük başarısı işletmelere özel hazırlanan fizibilite raporları doğrultusunda firmaların yapacakları kaynak verimliliği yatırımları için fon sağlanacak olmasıdır. Hazırlanan işletmeye özel fizibilite raporları neticesinde belirlenen yatırım ihtiyaçlarının desteklenmesi için uygun programlara başvuru yapılarak yatırımın finansmanı konusunda destek sağlanacak. Bu konuda Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temaslarımızda büyük bir mesafe kat ettik. Bu firmalarımızın fizibilite raporlarında öngörülen yatırımları gerçekleştirmeleri için en azından faizsiz kredi şeklinde bir finansman desteğinin sağlanacağı müjdesini şimdiden verebilirim. “ dedi.

Etüt çalışmalarını kaynak verimliliği açısından da değerlendiren Kasapoğlu, “TUBİTAK-MAM aracılığıyla sahada yaptığımız etüt çalışmaları neticesinde, 3 tesisin uluslararası bir standart olan Avrupa Birliği BREF dokümanı çerçevesinde yüksek enerji tükettiği, diğerlerinin ise genellikle bir kilogram ürün başına 8-10 kilovatsaat enerji tüketerek üretim yaptığını tespit ettik. İşletmelerin enerji tüketimlerinin yaklaşık %82’sini kömür, %13’ünü doğalgaz ve %5’ini ise elektrik oluşturuyor. Sahada tespit edilen enerjiye yönelik iyileştirmelerin hayata geçirilmesi için kırk tesisin ihtiyaç duyduğu toplam yatırım bedeli 8,6 milyon Euro olup, bu yatırımın yapılması halinde elde edilecek yıllık tasarruf miktarının 8,2 milyon Euro olacağı hesaplandı. Buradan da görüyoruz ki; kırk işletmemizin genelinde enerji verimliliği bakımından önerilen yatırımların gerçekleştirilmesi halinde elde edilen tasarrufla bir yıl gibi kısa bir sürede yatırımların geri dönüşü sağlanabilecek.” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

0 Yorum

Yorum yaz

fixed-whatsapp-icon